ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Tηλεδιάσκεψη Α. Ξανθού με τον Ιατρικό Σύλλογο Ρεθύμνου για την πανδημία

0

Τηλεδιάσκεψη ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης πραγματοποίησε ο Βουλευτής και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός με το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου (ΙΣΡ). Στη συζήτηση παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου κ. Γιώργο Στεφανάκη και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, η εικόνα της προετοιμασίας του συστήματος υγείας στο Νομό για την αντιμετώπιση των νέων αναγκών λόγω του κοροναϊού. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι υπάρχει η κατάλληλη οργανωτική προετοιμασία του Νοσοκομείου και των υπόλοιπων δομών του ΕΣΥ (Κέντρα Υγείας Υπαίθρου, Κέντρο Υγείας Ρεθύμνου, ΤΟΜΥ και Περιφερειακά Ιατρεία) για τη σωστή και ασφαλή διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων με Covid-19 και ότι αυτό που εκκρεμεί είναι πιο γρήγορη ενίσχυση τους με επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό-παραϊατρικό προσωπικό. Αυτό που εντοπίζεται ως μείζον πρόβλημα είναι η έλλειψη επαρκών δημόσιων υπηρεσιών ΠΦΥ στην πόλη του Ρεθύμνου, όπου το Κέντρο Υγείας (πρώην Πολυϊατρείο ΙΚΑ) είναι υποστελεχωμένο και η Τοπική Μονάδα Υγείας Υγείας (ΤΟΜΥ) παρά την φιλότιμη προσπάθεια των υπηρετούντων γιατρών δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες. Είναι κοινός τόπος ότι χρειάζεται πολύ πιο ενεργός εμπλοκή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και του ιατρικού δυναμικού της στο σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας για την πανδημία, δημιουργώντας ένα αποτελεσματικό «φίλτρο» προς το νοσοκομείο των περιστατικών Covid-19 με ήπια συμπτωματολογία. Ο ΙΣΡ δηλώνει ότι τα μέλη του που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι διαθέσιμα να συμβάλλουν σ’ αυτή την κατεύθυνση και να στηρίξουν έμπρακτα την εξαιρετική προσπάθεια των γιατρών του Δημόσιου Συστήματος Υγείας -και ειδικά του Νοσοκομείου- να αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια τις προκλήσεις της πανδημίας. Τονίστηκε η ανάγκη να ενισχυθεί η αυτή την περίοδο η τηλεσυμβουλευτική ασθενών που «Μένουν Σπίτι» από ειδικευμένους γιατρούς αλλά και η κατ’ οίκον επίσκεψη ομάδας υγείας (με γιατρό, νοσηλευτή, επισκέπτρια υγείας) για την καλύτερη κλινική εκτίμηση της κατάστασης κρουσμάτων με Covid-19 ή άλλων ασθενών με χρόνια και σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν προσέρχονται λόγω των περιοριστικών μέτρων ούτε στο ΕΣΥ ούτε στα ιδιωτικά ιατρεία.

Από την πλευρά του ο κ. Α. Ξανθός επεσήμανε ότι αυτή η υγειονομική κρίση ανέδειξε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την τεράστια αξία των δημόσιων συστημάτων καθολικής κάλυψης υγείας και ότι τώρα είναι η ώρα μιας μεγάλης επένδυσης στη δημόσια περίθαλψη και μιας αποφασιστικής ενίσχυσης σε βάθος χρόνου των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των υπόλοιπων δομών του ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές, εξοπλισμό και μέσα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο κ. Α. Ξανθός, στηρίζει τα αιτήματα των ανθρώπων της δημόσιας περίθαλψης για άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων και των ελλείψεων στο ΕΣΥ, αλλά αναγνωρίζει ταυτόχρονα τα περιθώρια πιο αποφασιστικής συνδρομής των γιατρών του ιδιωτικού τομέα (συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ και μη) στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Παρουσίασε μάλιστα στα μέλη του ΙΣΡ την πρόταση του «Παρατηρητηρίου Υγείας» του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση της ΠΦΥ και της κατ’ οίκον φροντίδας υγείας (σε συνεργασία με προγράμματα των Δήμων όπως το Βοήθεια στο Σπίτι), αλλά και για την ειδική μέριμνα ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού όπως οι φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία. Δεσμεύτηκε, τέλος, για την συνέχιση της θεσμικής επικοινωνίας με όλους τους φορείς των γιατρών και των υγειονομικών με στόχο την καλύτερη δυνατή «θωράκιση» και ενδυνάμωση του Συστήματος Υγείας, τώρα αλλά και μετά την κρίση.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ