ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Έρευνα: Οι πολίτες μιλούν για κυβέρνηση και αντιπολίτευση

0

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Διευθυντής: Καθηγητής Βασίλης Δαφέρμος,

Συνεργάτες-Μέλη Εργαστηρίου:

  • Σφακιανάκης Θοδωρής, υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης
  • Μαρκάκη Ειρήνη, υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης
  • Γιαννούλης Ελευθέριος, φοιτητής Φυσικού Τμήματος Πανεπιστημίου Κρήτης

ΓΕΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ: Το πολιτικό τοπίο σήμερα. Κρίσεις των πολιτών για Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση.

Β’ ΜΕΡΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΡΕΘΕΜΝΟΣ 14-12-19

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Το Εργαστήριο  Κοινωνικής Στατιστικής και Πολιτικής Έρευνας του Π.Κ. διενήργησε πολιτική σφυγμομέτρηση, στο πλαίσιο των μαθημάτων της Κοινωνικής Στατιστικής, και για καθαρά επιστημονικούς λόγους, με σκοπό να καταγράψει τις παραμέτρους που συνθέτουν το πολιτικό τοπίο σήμερα. Η Μέτρηση αυτή, όπως και όλες μας οι Μετρήσεις, είναι πάντα, χωρίς ανάθεση.  Και πάντα επιθυμούμε, να δώσουμε στοιχεία στην κοινή γνώμη, με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια, χωρίς πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες. Στην Έρευνα έλαβαν μέρος 56 Δειγματολήπτες/Φοιτητές του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, 2 Διδακτορικοί και  ένας Προπτυχιακός Φοιτητής.

ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ: Πανελλαδικό δείγμα 2228 ατόμων.

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ: Όλοι οι πολίτες της Ελληνικής επικράτειας από 17 χρονών και άνω.

ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: Τυχαία στρωματοποιημένηΔειγματοληψία, με στρώμα την Περιφέρεια, με χρήση quota(ποσόστωση), τηλεφωνικών συνεντεύξεων από σταθερό ή κινητό αδιακρίτως (randomsampling), από τον τηλεφωνικό κατάλογο του ΟΤΕ.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: 11-11-19 έως 13-11-19.

ΣΦΑΛΜΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: μικρότερο του 1%

Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι της τάξης του  27,1 % και έχει την εξής κατανομή:

(α) 7,9 % των πολιτών δήλωσαν στην Ερευνά μας ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν καθόλου

(β)  4,2% των πολιτών  δήλωσαν ότι θα ρίξουν λευκό ή άκυρο

(γ) 15 % των πολιτών αρνήθηκαν να μας πουν το Κόμμα της προτίμησής τους.

 

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ της ΕΡΕΥΝΑΣ Β΄ ΜΕΡΟΣ

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ Q6.

Q6. Κρίνετε ικανοποιητικό το βηματισμό της σημερινής Κυβέρνησης στο πεδίο της Οικονομίας;

Παρατηρήσεις

  • Από το Σχ. Q6 γίνεται σαφές ότι μόνο το 15,44 % δεν είναι ικανοποιημένο από το βηματισμό της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, στο πεδίο της Οικονομίας. Αντίθετα, ένα συντριπτικό ποσοστό πολιτών, της τάξης του 85,56 %  , άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, αναγνωρίζουν την προσπάθεια της Κυβερνήσεως για επανεκκίνηση της οικονομίας.
  • Στο ίδιο γράφημα (Σχ. Q6), παρατηρούμε ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό, της τάξης του 5 % δεν καταθέτει καμμιά άποψη για το θέμα της οικονομικής κατάστασης της χώρας. ΟΙ ίδιοι άνθρωποι μας είπαν το εξής: «Εγώ δεν ξέρω … Ό,τι και να λέμε εμείς, αυτοί που κυβερνούν κρατάνε πάντα και το πεπόνι και το μαχαίρι… Εγώ αν δεν δουλέψω κανείς δεν θα μου δώσει να φάω…».

 

 

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ Q7.

Q7.Εσείς προσωπικά, αισθάνεστε μεγαλύτερη ασφάλεια, ύστερα από τα μέτρα που έλαβε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης  ;

Παρατηρήσεις

 

  • Με ενάργεια στο Σχ. Q7διαφαίνεται η ανακούφιση των πολιτών από τα μέτρα Χρυσοχοΐδη. Περισσότεροι από τους μισούς πολίτες της χώρας (50,49 %), εξέφρασαν χωρίς περιστροφές βαθιά ικανοποίηση για τα όσα πράττει ο υπουργός στο ζήτημα της ασφάλειας και της προστασίας των πολιτών. «Εδώ, παιδί μου δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με το ζήτημα της καταστροφής των περιουσιών μας. Το πιο σημαντικό είναι η κατατρομοκράτησή μας. ..Δεν μπορούμε να βγούμε έξω από το σπίτι μας…  Ο θεός να έχει καλά αυτό τον άνθρωπο που είχε το κουράγιο να πάει κόντρα σε αυτούς τους χαλαστές…», είπε στην έρευνά μας 65χρονος Αθηναίος. « Με εκνευρίζει αφάνταστα η υποκριτική συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ…. Δικά του παιδιά δεν είναι αυτά; Ποιόν νομίζει ότι κοροϊδεύει ο Τσίπρας;», μας είπε ένας άλλος Αθηναίος.
  • Στο ίδιο Σχ. Q7 επίσης, φαίνεται καθαρά ότι ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό πολιτών που αγγίζει το 42,39 % , θεωρεί τα μέτρα από ανεπαρκή μέχρι δειλά. Χαρακτηριστικά, οι πολίτες μας είπαν : « Αυτά που κάνει ο Χρυσοχοΐδης δεν έφεραν τα αναμενόμενα. Οι ορδές των μπαχαλάκηδων έχουν αποθρασυνθεί και κτυπούν αλύπητα… Ο τρόμος βασιλεύει εδώ τα βράδια…», « Αστεία πράγματα… Οι μπαχαλάκηδες παιδί μου, δεν θέλουν χάδια… Θέλουν μάντρωμα… Εγώ καταλαβαίνω ότι ο Μητσοτάκης δεν θέλει βία και προσπαθεί με το μαλακό να καλμάρει τον αντιεξουσιαστικό χώρο… Ε λοιπόν, εγώ σου λέω,ότι χάνει την ώρα του…», «Εσύ παιδί μου, πιστεύεις ότι με μερικές συλλήψεις που κάνει ο Χρυσοχοΐδης, τα παιδιά αυτά δεν θα το ξανακάνουν; Γράψε αυτό που σου λέω: Δεν θα περάσει πολύς καιρός και θα γίνουν τα ίδια και χειρότερα …», «Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια… παλιά πληγή που δεν λέει να κλείσει.… Εγώ ΣΥΡΙΖΑ είμαι, αλλά δεν μου αρέσουν αυτά… Τα παιδιά έχουν πάρει κακό δρόμο… Κάποιος πρέπει να τα σταματήσει… Δεν πάει άλλο…!».
  • Στο ίδιο Σχ. Q7 τέλος, ένα ποσοστό της τάξης του 7,11 % φαίνεται να μην θέλει να μιλήσει για το θέμα, είτε από φόβο, είτε από συμπάθεια. Ναι, σωστά διαβάσατε, από συμπάθεια. Δεν είναι λίγοι οι συμπαθούντες τον αντιεξουσιαστικό χώρο. « Εγώ είμαι με το Ρουβίκωνα… Κάποιος πρέπει να ταρακουνάει πότε -πότε τα λιμνάζοντα ύδατα, τη νωχέλεια και την αλαζονεία της άρχουσας τάξης… Δεν είναι οι νεαροί που αποθρασύνονται…  Είναι το ανάλγητο Κράτος, που κάθε τόσο δείχνει το αποκρουστικό του πρόσωπο… Μωρέ καλά κάνουν τα παιδιά … Βία στη βία της εξουσίας…».

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ Q8.

Q8.Πόσο πιθανή θεωρείτε την επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Παρατηρήσεις

  • Όπως, εύκολα, μπορεί να παρατηρήσει κανείς, στη θέα του Σχ. Q8, η επάνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, θεωρείται ‘όνειρο θερινής νυκτός’, από το 38 % των πολιτών. Οι πολίτες αυτής της κατηγορίας θεωρούν ότι τα αμαρτήματα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλά. Παραθέτουμε αυτούσια τα λόγια των πολιτών:
  • «Απίστευτη χαλάρωση στην Παιδεία (άντε παιδιά μην σηκώνεστε 8.20 , δηλ. άγρια χαράματα…, να πηγαίνετε στο Σχολείο, εμείς από του χρόνου θα το κάνουμε να πηγαίνετε στις 10.00 , είπε ο Γαβρόγλου, δεν το είπα εγώ …», δήλωσε στην έρευνά μας 60χρονος εκπαιδευτικός.
  • «Αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην παιδεία είναι ισοπέδωση, δεν είναι αστεία… Μέσα σε μια νύκτα έκανε τα Πανεπιστήμια τα ΤΕΙ, χωρίς καμιά μελέτη, χωρίς καμιά προετοιμασία, χωρίς περίσκεψη, χωρίς αιδώ... Τη δουλειά, βέβαια, την ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ, να λέμε και του στραβού το δίκιο… Πες μου εσύ, δεν είναι απαράδεκτο, σήμερα, η μεγάλη πλειοψηφία των καθηγητών του ΤΕΙ, να μην έχει διδακτορικό; Πώς κάνουν τους Καθηγητές στα παιδιά μας, χωρίς χαρτί; Πες μου πώς; … », μας είπε εν ενεργεία Πανεπιστημιακός.
  • «Αναξιοκρατία και ανευθυνότητα, παλαιοκομματικές πρακτικές, ρουσφέτι, και ό,τι πιο σκουριασμένο ιδεολογικά υπάρχει στον πλανήτη, είναι τα χαρακτηριστικά του απελθόντος ΣΥΡΙΖΑ… Θεός συγχωρέσει τον… Αλλά αυτό που με πονάει εμένα πιότερο, είναι ο ενταφιασμός των αριστερών ιδεών… Ξέρεις ρε τι θα πει Κομμουνιστής; Θα πει ανώτερη ποιότητα ανθρώπου… Και δες, πως τον κατάντησαν… ! Τι θα πω εγώ ρε στα παιδιά μου, έ;»,
  • «Πόσες χιλιάδες παράνομους, ρουσφετολογικούς διορισμούς έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ; Μου λες; Κόντεψαν να ξεπεράσουν ακόμη και τον Παυλόπουλο που ήταν ο καλύτερος σε αυτό το σπορ… Αυτή είναι η καταδίκη του παλαιοκομματισμού, που επαγγέλθηκε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ; Κι από την άλλη, γιατί τα Νοσοκομεία είναι σε αυτό το χάλι, χωρίς Γιατρούς και Νοσηλευτικό προσωπικό; Είπαν ότι θα διόριζαν 15.000 Γιατρούς και Νοσηλευτικό προσωπικό; Πού είναι; Τελικά, η υγεία του λαού δεν ενδιαφέρει το ΣΥΡΙΖΑ;», μας είπε 72χρονος από την Εύβοια.
  • «Το αχρείαστο μνημόνιο των 80 δις. ευρώ ποιος θα το πληρώσει; Γιατί δεν το πληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Δεν πληρώνω δεν πληρώνω, έλεγαν πριν να καταλάβουν την εξουσία…», είπαν στην Έρευνά μας αρκετοί πολίτες.
  • «Στη μεσαία τάξη είμαι εγώ, και με αφάνισε ο ΣΥΡΙΖΑ, οικονομικώς… Δεν το ξέρετε ότι ο μεγαλύτερος καταστροφέας της μεσαίας τάξης που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας, υπήρξε ο ΣΥΡΙΖΑ ; Είναι αστείο να μου μιλάτε για ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν πρόκειται ποτέ να επανέλθει στην Εξουσία και ο βασικός λόγος είναι αυτός…», μας είπε 50χρονος Καθηγητής Πανεπιστημίου από τη Θεσσαλονίκη,
  • Δειλά- δειλά, με καθόλου σιγουριά, αντίθετα, με έκδηλη αβεβαιότητα, ένα ποσοστό περίπου 16,5 %δήλωσε στην Έρευνά μας, ότι είναι ‘αρκετά πιθανή’, η επάνοδος στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
  • Αντίθετα, σε πολύ ζωηρούς τόνους, και με περισσή σιγουριά, περίπου το 6,5 % των πολιτών δήλωσε στην Έρευνά μας, ότι ‘είναι νομοτελειακό να επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, και πολύ σύντομα μάλιστα, εκ αιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής της Ν.Δ.…».
  • Η τελική παρατήρηση που έχουμε να κάνουμε στη θέα του Σχ. Q8 αφορά τους πολίτες που δεν ήθελαν να απαντήσουν την Ερώτηση Q8 (4,83 %).

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ Q9.

Q9.   Αν είχαμε εκλογές την Κυριακή πιο Κόμμα είναι πιο πιθανό ότι θα ψηφίζατε;

Παρατηρήσεις

  • Τα όσα, στο γράφημα του Σχ. ΚΟΜΜΑπαρατηρούμε, μόνο στην τυχαία διακύμανση του δείγματος δεν α μπορούσαν να αποδοθούν. Χωρίς καμία υπερβολή στην εκφορά του λόγου, θα λέγαμε ότι παρατηρούμε ιδιαίτερα μεγάλες μετακινήσεις στον πολιτικό χάρτη της πατρίδας μας. Με μικρές επιφυλάξεις μπορούμε να πούμε ότι μετακινούνται οι μυλόπετρες της Ιστορίας. Ύστερα από ένα πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται με ένα εντυπωσιακά χαμηλό ποσοστό. Μόλις το 14,83 % των πολιτών φαίνεται να συγκροτεί την πολιτική του δύναμη, σήμερα. Το υπόλοιπο μέχρι το 31,5 % τι να απόγινε άραγε; Προφανώς, θα ήταν εξαιρετικά επιπόλαιο να ισχυριστούμε ότι αυτό οφείλεται στην απώλεια και μόνον της εξουσίας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τη διαφορά των 16,7 μονάδων. Με σαφήνεια αναφερθήκαμε, στους περισσότερους από αυτούς, παραπάνω.
  • Από την άλλη,η ΝΔ, φαίνεται να προσθέτει στο εκλογικό ποσοστό του 39, 6 % , ακόμη 7,62 μονάδες, και μάλιστα μέσα σε λίγους μήνες…
  • Στο ίδιο γράφημα, το ΚΙΝΑΛ φαίνεται να λαμβάνει το 5,81 % του εκλογικού σώματος, το ΚΚΕ το 6,06 %, η ΜΕΡΑ25 το 5,38 % και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ το 3,89 %. Τα υπόλοιπα εξωκοινοβουλευτικά Κόμματα φαίνεται να αθροίζουν, όλα μαζί, το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 16,81 %.
  • Ωστόσο, η διαφορά των 32,89 μονάδων έχει ανάγκη πειστικής εξήγησης. Η Ελληνική κοινωνία αλλάζει. Και είναι καλά γνωστό σε όλους τους ιστορικούς αναλυτές ότι, η Αριστερά, ενώ νικήθηκε στρατιωτικά στον εμφύλιο, πολιτικά κυριάρχησε/ επιβλήθηκε, στη συνέχεια, της Δεξιάς, στο επίπεδο της πολιτικοκοινωνικής κουλτούρας. Πριν από μερικά χρόνια, σε ανύποπτο χρόνο, ο Αντώνης Σαμαράς, διατύπωσε την προτροπή: «Να ξαναγυρίσουμε στις αστικές αξίες…». Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ακριβή ιστορική διατύπωση και πεντακάθαρο εύρημα των αλλεπάλληλων Ερευνών μας. Αυτοί που στο πρόσφατο παρελθόν έκαναν λόγο για ‘αριστερή παρένθεση’ στη διακυβέρνηση της χώρας, φαίνονται ιστορικά δικαιωμένοι. Επίσης, όσοι πάλι, στο πρόσφατο παρελθόν, ισχυρίστηκαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κακοποίησε τα οράματα της Αριστεράς, φαίνεται να είχαν δίκιο.
  • Οι πολίτες, όλων των πολιτικών αποχρώσεων, στην παρούσα Έρευνα, ήταν λαλίστατοι όταν επρόκειτο να μιλήσουν για το σημερινό Πρωθυπουργό. Και πάλι θα παραθέσουμε αυτούσια όσα μας είπαν, οι ερωτώμενοι:
  • «Ο νεαρός Μητσοτάκης δεν είναι καθόλου ίδιος με τον Πατέρα του… Είναι πολύ πιο προσεκτικός, μεθοδικός και ανθρώπινος… Δες με τι λόγια υποδέχτηκε τους μικρούς μαθητές στο πρωθυπουργικό γραφείο, λίγες μέρες μετά την εκλογή του: ‘… και θα πρέπει να θυμόμαστε όλοι εμείς οι πολιτικοί, ότι από εδώ, από αυτές τις καρέκλες, είμαστε περαστικοί… Δεν μας ανήκουν… κι επομένως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα σεμνοί…!!», μας ανέφερε με προφανήενθουσιασμό, ερωτώμενος πολίτης.
  • « Σύγκρινε τώρα τον Αλέξη με τον Κυριάκο, αναφορικά με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής… Ο πρώτος προσπάθησε να συντονίσει τα Κράτη του Ευρωπαϊκού Νότου, γενικά. Ενώ ο δεύτερος, έχτισε σχέσεις με αυτάτα Κράτη: Ταξίδεψε σε Γαλλία και Ιταλία και πέτυχε όχι απλές δηλώσεις υπέρ των Ελληνικών θέσεων, αλλά έμπρακτη πολιτική στήριξη στο θέμα των Τουρκικών προκλήσεων», είπε σε μας, δημοσιογράφος τοπικής εφημερίδας.
  • « Γράφτο αυτό παιδί μου… Ετσι για την Ιστορία: Το κοπέλι αυτό, (εννοεί το Μητσοτάκη), έχει όραμα για την Ελλάδα, γράφει Ιστορία… Άκου με που σου λέω…Τα βαρίδια που έχει στο Κόμμα του με ανησυχούν…», μας είπε επί λέξει, 80χρονος Μυλοποταμίτης.

 

Οι συγγραφείς του άρθρου

Δαφέρμος Βασίλης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης

Σφακιανάκης Θοδωρής, υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης

Μαρκάκη Ειρήνη, υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης

Γιαννούλης Ελευθέριος, φοιτητής Φυσικού Τμήματος Πανεπιστημίου Κρήτης

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ