ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Η Creta Farms και η αναδιανομή της αγοράς αλλαντικών

0

Το μέλλον της κρητικής βιομηχανίας μοιάζει αρκετά δυσοίωνο και σίγουρα θα αφήσει το αποτύπωμά της σε όλη την αγορά

Οταν ο Μανώλης Δομαζάκης, διευθύνων σύμβουλος μέχρι πρότινος της Creta Farms, υποστήριζε από το βήμα μεγάλης εμπορικής έκθεσης τροφίμων ότι «η ελληνική βιομηχανία παραγωγής και επεξεργασίας προϊόντων κρέατος επιχειρεί σε τρεις βασικούς πυλώνες ανάπτυξης: στην ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια και τις νέες επενδύσεις», εκπροσωπώντας ως πρόεδρος τον κλαδικό Σύνδεσμο αυτών των επιχειρήσεων, τίποτα δεν προμήνυε ότι η εταιρεία του, μία από τις τρεις μεγαλύτερες της ελληνικής αγοράς αλλαντικών, λίγους μήνες μετά θα έμπαινε σε μια δίνη που ακόμα δεν έχει λήξει.

Η κρητική βιομηχανία, που μέχρι πρόσφατα ήταν μια οικογενειακή επιχείρηση, αφού πέρασε από τη φάση που οι αδελφοί Δομαζάκη ξεκίνησαν τον γνωστό μεγάλο ενδο-οικογενειακό πόλεμο, βρίσκεται ένα βήμα πριν περάσει στα χέρια μιας άλλης επιχειρηματικής ομάδας.

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης του ενεργητικού της εταιρείας, διαδικασία που ξεκίνησε με τον διορισμό προσωρινής διοίκησης από τις πιστώτριες τράπεζες.

Το τεράστιο χρέος των 153 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα περισσότερα αφορούν τραπεζικό δανεισμό (περιλαμβάνεται και ένα δάνειο 15 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), ενώ υπάρχουν ακόμα 12,4 εκατ. χρέη προς το ελληνικό Δημόσιο και 26,1 εκατ. ευρώ σε διάφορους προμηθευτές, είναι ένα στοίχημα για το μέλλον της επιχείρησης και των 800 εργαζομένων της.

Αύριο ο νέος επενδυτής θα πρέπει να έχει καταθέσει σχέδιο διάσωσης στη διαδικασία προστασίας από τους πιστωτές (άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα) που θα συζητηθεί στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου.

Μια ματιά στα στοιχεία που δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ δείχνει ότι η αγορά των αλλαντικών έχει συρρικνωθεί σημαντικά. Σύμφωνα με τις έρευνες οικογενειακών προϋπολογισμών, η ποσότητα αλλαντικών που αγοράζουν τα νοικοκυριά μέσα σε μια δεκαετία (2008-2017) μειώθηκε κατά 25,75%.

Οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες σε συνδυασμό με την κρίση οδήγησαν τους καταναλωτές να βγάλουν σε μεγάλο βαθμό από το τραπέζι τους τα αλλαντικά.

Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η πτώση μετά το 2012. Δεν φαίνεται να είναι άσχετη αυτή η μείωση με το διατροφικό σκάνδαλο που εκδηλώθηκε στις αρχές του 2013 και αφορούσε την ανίχνευση κρέατος αλόγου σε προϊόντα ελληνικών βιομηχανιών αλλαντικών.

Σημείο καμπής

Το πανευρωπαϊκό αυτό σκάνδαλο της ανάμιξης αλογίσιου κρέατος στα κρεατο-παρασκευάσματα και οι πολλαπλές καταγγελίες που δέχτηκε ο ΕΦΕΤ στοχοποίησαν κυρίως μια ελληνική βιομηχανία – τη ΝΙΚΑΣ, η οποία αναγκάστηκε να αποσύρει ολόκληρη σειρά προϊόντων από την κατανάλωση. Σε αυτή τη… μάχη βγήκε κερδισμένη η Creta Farms.

Στα επόμενα χρόνια τα μερίδια αγοράς που μοιράζονταν οι τρεις μεγάλες αλλαντοβιομηχανίες άλλαξαν, άλλαξαν όμως και οι παίκτες της αγοράς.

Η Π.Γ. Νίκας ΑΒΕ, η βιομηχανία που ίδρυσε ο θεωρούμενος «πατριάρχης» της ελληνικής αλλαντοβιομηχανίας Παναγιώτης Νίκας, βρέθηκε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση.

Το 2015 κατέληξε στον Ομιλο Θεοδωρόπουλου (Chipita). Την ίδια εποχή εμφανίστηκε στη χώρα μας ένας νέος επενδυτής, η Impala Invest, εταιρεία με έδρα την Ολλανδία και επικεφαλής έναν… Ελληνα, τον Δημήτρη Βιντζηλαίο.

Αφού εμφανίστηκε να διεκδικεί σε συνεργασία με τον Θεοδωρόπουλο τη Νίκας, τελικά απέκτησε μέσω… Βουλγαρίας τη Λακωνική Τροφίμων, εταιρεία που είχε ιδρύσει ο Π. Νίκας, αφότου αποχώρησε από την ομώνυμη αλλαντοβιομηχανία.

Σήμερα η Impala Invest είναι το επενδυτικό σχήμα που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προκριθεί από τις τράπεζες να αναλάβει τα ηνία της Creta Farms. O έτερος διεκδικητής είναι η Lime Capital, που ήδη συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της πρώην συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη.

Το μέλλον της κρητικής βιομηχανίας μοιάζει αρκετά δυσοίωνο και σίγουρα θα αφήσει το αποτύπωμά της σε όλη την αγορά. Σημειώνεται ότι το επενδυτικό σχέδιο της αυριανής ιδιοκτησίας περιλαμβάνει «κούρεμα» υποχρεώσεων 57-59%!

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ