ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Λαμπρός ο εορτασμός της Αρκαδικής εθελοθυσίας

0

Με τις δέουσες τιμές και κάθε επισημότητα, εορτάστηκε και φέτος η επέτειος της Αρκαδικής εθελοθυσίας της 8ης Νοεμβρίου 1866. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων κορυφώθηκε στην Ιστορική Μονή το μεσημέρι, ευτυχώς, κάτω από ένα λαμπερό ήλιο, ο οποίος νωρίτερα είχε δώσει την θέση του σε μια δυνατή καταιγίδα, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη παρέλαση στην κεντρική λεωφόρο της πόλης του Ρεθύμνου.

 

Στα διαχρονικά μηνύματα της Ενότητας, της Αλληλεγγύης, της Αντίστασης για την Ελευθερία αναφέρθηκε  ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στους Ήρωες του ολοκαυτώματος στην Ιστορική Μονή.

Η θυσία των αγωνιστών, η ιστορική επέτειος των 153 χρόνων τιμήθηκε από τον Κλήρο, τις Αρχές, την εκπαίδευση και το λαό στην ιστορική Μονή όπου τελέστηκε δοξολογία από τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο, έγινε ομιλία για την Ιστορική Επέτειο από τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Σπανουδάκη, ενώ ακολούθησε απόδοση τιμών, επιμνημόσυνη δέηση, και κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των Αρχών στο Μαυσωλείο του ιστορικού μοναστηριού.

«Η Περιφέρεια Κρήτης με σεβασμό συμμετέχει και αποτίει φόρο τιμής στους Ήρωες του Αρκαδίου. Σήμερα 153 χρόνια από τότε, τα μηνύματα είναι διαχρονικά για Ελευθερία, ομοψυχία, Αρχές, Αξίες, Ενότητα, Αλληλεγγύη ,ιδανικά, για τα οποία πρέπει να αγωνιζόμαστε ακόμα περισσότερο», δήλωσε στο Αρκάδι όπου κατέθεσε στεφάνι ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Είναι-πρόσθεσε-μια ύψιστη πράξη ηρωισμού και αυτοθυσίας, μια κίνηση που αντιπροσώπευε τη θέληση ενός ολόκληρου λαού, μια πράξη αντίστασης που δεν προέκυψε από την κορυφή, αλλά επιβλήθηκε από την καρδιά των επαναστατημένων Κρητικών. Η άσβεστη φλόγα του Αρκαδίου αποτελεί μια σπουδαία κληρονομιά για όλους, για τον τόπο μας.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης, ενώ παρόντες ήταν ο Βουλευτής Ανδρέας Ξανθός, ο Περιφερειάρχης  Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Ρεθύμνου Μαρίας Λιανή, ο Αντιπεριφερειάρχης Μανόλης Χνάρης, οι Δήμαρχοι Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος, Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, οι Περιφερειακοί σύμβουλοι Γιάννης Παρασύρης, Κώστας Δανδουλάκης, Νίκος Μανουσάκης, εκπρόσωποι Πρυτανικών-Εκπαιδευτικών, Στρατιωτικών Αρχών, Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωπο φορέων και πλήθος κόσμου.

Νωρίτερα το πρωί λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών ακυρώθηκε η καθιερωμένη παρέλαση στο κέντρο του Ρεθύμνου, στην οποία είχε προγραμματιστεί να συμμετέχουν μαθητές, παραδοσιακοί σύλλογοι, η δημοτική φιλαρμονική και αγήματα των ενόπλων δυνάμεων

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ