ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Η Ρεθεμνιώτικη θρουμπολιά αναγνωρίζεται παγκοσμίως

0

 

  • Αποδεικνύεται στην πράξη, ότι το καλύτερο ελαιόλαδο του κόσμου είναι της χονδρολιάς!

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

«Επιτέλους η θρουμπολιά του Ρεθύμνου και η Μαστοειδής, βρίσκονται σε πορεία παγκόσμιας αναγνώρισης για τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου που μπορούν να δώσουν με τις κατάλληλες τεχνικές.» Αυτό δήλωσε στην εφημερίδα μας η Antonella Meyer-Masciulli, δημιουργός και ιδρυτής της εταιρείας “Mitera” που έφερε στο προσκήνιο της διάσωση της καλλιέργειας της θρουμπολιάς μέσα από την διάσωση των αρχαίων ελαιόδεντρων του τόπου μας.

Δεν είναι λίγοι οι Ρεθεμνιώτες που σήμερα αξιοποιούν κατάλληλα τις εναπομείνασες χονδρολιές μέσα από το project “Mitera” που παράγει ένα εξαιρετικό ελαιόλαδο, το οποίο ήδη έχει κατακτήσει την παγκόσμια αγορά και έχει γίνει περιζήτητο. Η ίδια η κ. Antonella Meyer-Masciulli δήλωσε στην εφημερίδα μας, τα εξής: «MITERA, όνομα που εύστοχα δόθηκε στο ελαιοκομικό project και στην εταιρεία που το πραγματοποιεί, είναι η ελληνική λέξη που σημαίνει «Μητέρα». Θεωρείται το καταλληλότερο όνομα για αυτά τα καινούργια κορυφαίας ποιότητας ελαιόλαδα.

Τα ελαιόλαδαMITERA είναι ένα από τα ελάχιστα εξαιρετικά παρθένα υψηλής ποιότητας ελαιόλαδα στον κόσμο, που προέρχονται από ποικιλίες ελιάς, των οποίων η καλλιέργεια ξεκίνησε πριν από χιλιάδες χρόνια, αναδεικνύοντας έτσι τον αρχαίο δεσμό του ανθρώπου με το αντιπροσωπευτικότερο  δέντρο της Μεσογείου.»

Συμπληρωματικά, ο συνεργάτης της κ. Meyer-Masciulli, ο  κ. Βαγγέλης Ροδινός από την εταιρεία Agronova του Ρεθύμνου, επισήμανε στην εφημερίδα μας, ότι «Σήμερα τα ίδια αυτά δέντρα φροντίζονται τοπικά με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο και με απόλυτο σεβασμό για το περιβάλλον και τους γενοτύπους, που τα έχουν διατηρήσει κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Φυσικά, έχουν προστεθεί σύγχρονη αγρονομική διαχείριση και πρωτοποριακές τεχνολογίες συγκομιδής και ελαιοτρίβησης, για να εξασφαλιστεί η παραγωγή υψηλής ποιότητας εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, με τις κορυφαίες οργανοληπτικές και αισθητικές παραμέτρους.»

Η MITERA GmbH είναι μία από τις λίγες εταιρείες στον κόσμο, που προωθεί αυτό το μονοποικιλιακό, εξαιρετικής ποιότητας παρθένο ελαιόλαδο. δεσμευόμενη για μια βιώσιμη αγροοικονομική διαχείριση.

Η αποστολή της είναι να προστατευθούν τα σπάνια αυτά δέντρα των αρχαίων ποικιλιών, να ενισχυθούνοι αρχαίοιγενότυποι στην γενέτειρά τους την Κρήτη ή αλλού και να συνεχισθεί να βελτιώνει τα άριστα αποτελέσματα που ήδη επιτευχθεί, χάρη στη δέσμευση του ιδρυτή κας Antonella Meyer-Masciulli και της ομάδας επιστημόνων-συνεργατώντης, τον Δόκτωρ Γεωπόνο-Βιοτεχνολόγο NicoloCultrera, και τους Ροδινό Βαγγέλη, Κωστή Σιγανό, Κουτελιδάκη Μαθιό, Παντελή Κατσανάκη της Ρεθεμνιώτικης εταιρείας AGRONOVA.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Σύμφωνα με την κ. Antonella Meyer-Masciulli, τον Ιανουάριο 2019 η MITERAGmbH, παρουσίασε τα δύο πρώτα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, MITERA Μαστοειδής Ρέθυμνο καιMITERA Rajo από την Ιταλία (Ούμπρια), πιστοποιημένα μέσω DNA, με εθελούσια ανάλυση μιας ανεξάρτητης πηγής  (εταιρεία BioCos με έδρα τα Χανιά Κρήτης). Τον Νοέμβριο 2019 θα παρουσιάσει το τρίτο και ευγενέστερο όλων, το MITERA Θρουμπολιά Ρεθύμνου. Κατά συνέπεια, οι καταναλωτές έχουν την απόλυτη βεβαιότητα όσον αφορά την καθαρότητα και την προέλευση των ελαιολάδων.

Η επιτυχία σε ότι αφορά την ποιότητα του προϊόντος, αλλά και η αποδοχή του καταναλωτικού κοινού είναι εξαιρετική. Μέσα στον πρώτο χρόνο τα ελαιόλαδα  MITERAαπέσπασαν 10 διεθνή βραβεία σε παγκόσμιους διαγωνισμούς. (βρίσκονται αναρτημένα στον ιστότοποwww.mitera.ch/awards.).

Το επιστέγασμα των επιτυχιών ήρθε τον Σεπτέμβρη 2019, όταν ο παγκόσμιος κατάλογος των καλύτερων έξτρα παρθένων ελαιολάδωνFlosOlei (http://www.flosolei.com/ ), ενέταξε την εταιρεία MITERA ως ένα από τους κορυφαίους, παγκοσμίως, παραγωγούς για το 2020, αφού τα ελαιόλαδα ΜΙΤΕΡΑ κατέλαβαν στον ανάλογο διεθνή διαγωνισμό κορυφαίες θέσεις κερδίζοντας τα αντίστοιχα βραβεία «Όσκαρ» για το ελαιόλαδο…

Η ΘΡΟΥΜΠΟΛΙΑ ΣΤΟΝ «ΘΡΟΝΟ» ΤΗΣ

«Η επιτυχία δεν άργησε να έρθει, αλλά στηρίχθηκε σε πολύ σκληρή δουλειά» είπε στην εφημερίδα μας η Antonella Meyer-Masciulli για να τονίσει τα εξής:

«Αναγκαιότητα για την συνέχιση των επιτυχιών, δεν είναι μόνον η άρτια επιστημονική γνώση των επιστημόνων της ομάδας του έργου MITERAκαι οι πρωτοποριακές μέθοδοιπου ακολουθούνται. Θεμελιώδους σημασίας είναι απαραίτητα η συμμετοχή στο πρόγραμμα σοβαρών επαγγελματιών ελαιοπαραγωγών οι οποίοι είναι έτοιμοι με ανοιχτό μυαλό και συνεργατικότητα:

  • Να αγαπούν και να προστατεύουν τους ελαιώνες τους και τα πολύτιμα δέντρα των παλαιών ποικιλιών Μαστοειδούς και Θρούμπας. Να μην τα ξεπατώνουν εξαφανίζοντας έτσι το αρχαίο Κρητικό γενετικό υλικό, κόβοντας έτσι ένα σπουδαίο κομμάτι της Κρητικής Ιστορίας. Όσο μειώνεται ο πληθυσμός τους, τόσο τα εναπομείναντα δέντρα κινδυνεύουν να μην ξανακαρποφορήσουν.
  • Να τα καλλιεργούν και να τα κλαδεύουνορθά, ώστε να μπουν σε πορεία αναγέννησης και επανακαρποφορίας.
  • Να ακολουθούν πρόγραμμα ολοκληρωμένης ή και βιολογικής διαχείρισης, ώστε με σωστό προγραμματισμό ενεργειών να δώσουν λύση στην θρέψη και στην άρδευση. Κυρίως όμως να κερδίσουν την μάχη εναντίον ασθενειών των δέντρων και εναντίον του μεγαλύτερου εχθρού τους ΤΟΥ ΔΑΚΟΥ της ελιάς.

Το σπουδαιότερο βήμα για την παραγωγή ενός τέτοιου κορυφαίας ποιότητας ελαιολάδου, είναι η χρήση εντελώς απείραχτου, καθαρού και υγειούς ελαιοκάρπου, συλλεγμένου την σωστή περίοδο ωρίμανσης πάνω από το δέντρο. Η ανυπαρξία τέτοιου καρπού, θέτει ολόκληρο το πρόγραμμα σε κίνδυνο.»

Εν κατακλείδι, η ίδια τόνισε, ότι «Επιτέλους η θρουμπολιά του Ρεθύμνου και η Μαστοειδής, βρίσκονται σε πορεία παγκόσμιας αναγνώρισης για τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου που μπορούν να δώσουν με τις κατάλληλες τεχνικές. Οι ιστορικές αυτές ποικιλίες αξίζουν την μέγιστη προσοχή μας.

Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την τρίτη θέση ως ελαιοπαραγωγός χώρα από ανταγωνίστριες όπως την Τυνησία, το Μαρόκο, την Τουρκία. Θεωρείται λοιπόν, ότι μονόδρομος αποτελεί η προσπάθεια όλων για βελτίωση της ποιότητας του Ελληνικού ελαιολάδου.

Για το Ρέθυμνο το έργο MITERAαποτελεί μία σοβαρή ευκαιρία θετικής ελαιοκομικής αναβάθμισης και πρωτοπορίας με τριπλή σημασία.

Προστασία των ιστορικών ποικιλιών ελιάς - παραγωγής εξαιρετικής ποιότητας και βιολογικής αξίας προϊόντων – τουριστικής προβολής της Ρεθεμνιώτικης φύσης και των προϊόντων της.»

Να επισημανθεί, ότι για το έργο MITERA, θα πραγματοποιηθούν στο Ρέθυμνο κατά την χειμερινή περίοδο σεμινάρια για τις ορθές καλλιεργητικές τεχνικές και για την ποιότητα και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου, για τα μέλη της ομάδας ελαιοπαραγωγών που συμμετέχουν.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ