ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Το blame game στην Creta Farms και η αγωνία για τον επενδυτή

0

Ιστορικά, ο κλάδος της αλλαντοβιομηχανίας έχει στιγματιστεί από μεγάλα "κανόνια", όπως αυτά της ΒΙΚΗ, της ΘΡΑΚΗ και της ΒΕΚΚΑ. Το αν η Creta Farms θα ακολουθήσει αυτά τα τρία παραδείγματα ή θα καταφέρει να ξεπεράσει τον σκόπελο υπό νέο ιδιοκτήτη θα φανεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Μέχρι στιγμής, πάντως, η ρητορική των πρωταγωνιστών του δράματος της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας έχει προκαλέσει ένα άνευ προηγουμένου για εισηγμένη εταιρεία blame game, το οποίο πραγματοποιείται στην πλάτη της Creta Farms.

Η εταιρεία βουλιάζει στα χρέη, τα οποία πλέον ξεπερνούν τα 180 εκατ. ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες υπερβαίνουν σήμερα τα 109 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15 εκατ. ευρώ αφορούν δάνειο από την ΕΤΕπ. Η τελευταία αποκλείεται να συναινέσει σε οποιαδήποτε μορφή "κουρέματος" που ζητούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές. Το θέμα με τις οφειλές προς τις τράπεζες περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από τη μεταφορά μέρους των δανείων της αλλαντοβιομηχανίας σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων. Παράλληλα, το 20% των μετοχών της Creta Farms είναι ενεχυριασμένο στη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, χωρίς όμως να έχει εκχωρηθεί η άσκηση δικαιώματος ψήφου.

Ασφυξία

Την ίδια στιγμή, το ταμείο έχει ξεμείνει από ρευστό και η παραγωγή από πρώτες ύλες. Αυτήν τη στιγμή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της προς τους προμηθευτές της ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ και βαίνουν αυξανόμενες. Επιταγές έχουν σφραγιστεί, ενώ εκτιμάται ότι όσα λεφτά μπουν στο ταμείο της, π.χ. ως ενδιάμεση χρηματοδότηση, οι προμηθευτές θα τα απαιτήσουν για να καλύψουν τις οφειλές που έχει προς αυτούς η αλλαντοβιομηχανία.

Ταυτόχρονα, η παρουσία των προϊόντων της εταιρείας στο ράφι των σούπερ-μάρκετ είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Αυτό δυσκολεύει περαιτέρω το σχέδιο διάσωσής της και αποθαρρύνει μερίδα ενδιαφερόμενων επενδυτών, αφού όσο περνά ο καιρός αυξάνει ο "λογαριασμός", δηλαδή τα κεφάλαια που θα απαιτηθεί να βάλει ο στρατηγικός επενδυτής για να γυρίσει η εταιρεία.

Πληροφορίες αναφέρουν πως 7 επενδυτικά σχήματα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αλλαντοβιομηχανία. Πληροφορίες κάνουν λόγο πως μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η VNK Capital της οικογένειας Κάτσου, ο εκ Βενεζουέλας επιχειρηματίας Δουζόγλου, μεγάλος ισπανικός όμιλος που δραστηριοποιείται στον κλάδο της αλλαντοβιομηχανίας, distress funds, ο Δ. Βιντζηλαίος της Impala κ.ά. Η προθεσμία για την υποβολή μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος είναι η 20ή Σεπτεμβρίου.

Νέα κεφάλαια

Για αρχή και μέχρι να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις με τον επενδυτή και κατατεθεί αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106 του Προπτωχευτικού Κώδικα στο Πρωτοδικείο απαιτούνται περί τα 8 εκατ. ευρώ. Για να δώσουν τα χρήματα οι τράπεζες ως ενδιάμεση χρηματοδότηση θα πρέπει οι αδελφοί Δομαζάκη να αποδεχθούν, χωρίς αστερίσκους, την ενεχυρίαση των μετοχών τους.

Βέβαια, εκτός από την ενδιάμεση χρηματοδότηση, στη δεύτερη φάση του σχεδίου εξυγίανσης, δηλαδή από την αίτηση υπαγωγής της στην προπτωχευτική διαδικασία μέχρι την έκδοση της απόφασης από το Πρωτοδικείο, θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια, πέραν αυτών που χρειάζονται για την πλήρη εξυγίανσή της, το ύψος των οποίων θα εξαρτηθεί και από τον χρόνο που θα ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία.

Στα "αγκάθια" προστίθεται και το προσωπικό της. Τα 845 άτομα προσωπικό που απασχολεί σήμερα η κρητική αλλαντοβιομηχανία –περισσότεροι από 130 υπάλληλοί της έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα– θεωρείται από την αγορά υψηλός αριθμός σε σχέση με το προσωπικό που απασχολούν ανταγωνιστές της, αλλά και σε σχέση με τον τζίρο που παράγει η εταιρεία.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ