ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Αναστηλώνεται η οικεία Παντελή Πρεβελάκη

0

Ποιός το φανταζόταν πως το σπίτι του «εθνικού» συγγραφέως του Ρεθύμνου, του Παντελή Πρεβελάκη, βρίσκεται σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της πόλεως, στην οδό Κουντουριώτη. Περνοδιαβαίνομε σχεδόν κάθε μέρα από εκεί κι όμως ελάχιστοι γνωρίζομε ότι το σπίτι του Παντελή Πρεβελάκη ευρίσκεται ακριβώς πάνω από το φωτογραφείο του πασίγνωστου φωτογράφου Παντελή Μυλωνά, που άφησε εποχή για την φωτογραφική του τέχνη, την εργατικότητα, τον εύχαρο και καλοπροαίρετο χαρακτήρα του. Είναι ευτυχής αυτή η συγκυρία με τους δύο Παντελήδες, αφενός στο ισόγειο να βρίσκεται ο πρωτομάστορας της φωτογραφίας και αφετέρου στον πρώτο όροφο ο φωτισμένος λογοτέχνης.

Aξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι σε απόσταση λίγων μέτρων από την οικία του Παντελή Πρεβελάκη και στον ίδιο δρόμο κείται η περίκομψη προτομή του, που κοσμεί το Δημαρχείο.

Το ευχάριστο είναι είναι ότι το ιστορικό σπίτι τώρα αναστηλώνεται και από εγκαταλελειμμένο που ήταν, πρόκειται να πάρει και πάλι ζωή. Η Μαρία Μυλωνά με το αληθινό χαμόγελο, άξια συνεχιστής του έργου του πατέρα της, δηλώνει ικανοποιημένη που το ιστορικό σπίτι, το οποίο βρίσκεται από πάνω της, θα φτιαχτεί και θα ομορφίσει ο τόπος. Καλό θα ήταν από πλευράς πολιτείας, (Δήμου), όταν ολοκληρωθεί η αναστήλωση να αναρτηθεί μια πινακίδα, στην οποία να αναφέρεται η ύπαρξη της οικίας Πρεβελάκη.

Την πληροφορία για την οικία Παντελή Πρεβελάκη, και τις φωτογραφίες του, που προβάλλουμε, μας τις έδωσε η διακεκριμένη φιλόλογος κ. Πόπη Τσάκωνα Αστρινού και αγαπημένη ανεψιά του, εκ της μητρός Αθηνάς Πρεβελάκη.

ΝΙΚΟΛΕΩΝ .Ι. ΤΣΟΥΠΑΚΗΣ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ