- «Καμπάνες» μόνιμου διαλλείματος και όχι σχολικό κουδούνι για μάθημα, αναμένεται να χτυπήσουν στις 11 Σεπτεμβρίου!
Για ακόμα μία χρονιά, αναμένεται ότι το σχολικό κουδούνι δεν θα ακουστεί από το σύνολο των εκπαιδευτικών που θα έπρεπε να βρίσκονται στη θέση τους από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Όχι μόνο δεν έχει ληφθεί η απαιτούμενη μέριμνα αλλά διαφαίνεται πως στο Υπουργείο Παιδείας, οι αρμόδιες υπηρεσίες, συνεχίζουν την ίδια απαράδεκτη τακτική, να αφήνουν ακάλυπτες τις θέσεις των εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία, με ό,τι κακό συνεπάγεται, για την ομαλή διαδικασία λειτουργίας των σχολείων και της εφαρμογής του εκπαιδευτικού προγράμματος.
Στο Ρέθυμνο υπολογίζεται ότι τα κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ανέρχονται σε 550 θέσεις, κυρίως δασκάλων ειδικής αγωγής, τμημάτων ένταξης και άλλων ειδικοτήτων ενώ στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι ελλείψεις αγγίζουν τις 250 θέσεις εργασίας και μάλιστα για βασικά μαθήματα του σχολικού προγράμματος. Αναμένεται, λοιπόν, να προκύψει ένα «σκηνικό», αντίστοιχο του περσινού, με τα σχολεία να ανοίγουν μεν, αλλά για πολλά από αυτά να περνά ο χρόνος έως και τον Δεκέμβριο με Γενάρη, για να λειτουργήσουν κανονικά.
Ειδικά στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η κατάσταση είναι πιο σοβαρή και ο προβληματισμός πιο έντονος. Ο μη διορισμός των αναγκαίων καθηγητών εδώ και μια δεκαετία δεν αφήνει περιθώρια να πιστέψει κάποιος πως θα αλλάξει η κατάσταση και βέβαια στο Υπουργείο κανένας δεν έχει πείσει πώς έχει μια «μαγική λύση» αυτή την στιγμή, που όλα δείχνουν πως στις 11 Σεπτεμβρίου οι φόβοι θα γίνουν πραγματικότητα και τα παιδιά για ακόμα μία χρονιά θα έχουν αμέτρητες ώρες στην διάθεση τους για να κάνουν… βόλτες στις αυλές των σχολείων τους!
Μιλώντας στην εφημερίδα μας ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου κ. Ιωάννης Μαρκαντές, δεν άφησε κανένα περιθώριο αισιοδοξίας. Ελπίζει δε, οι διορισμοί να γίνουν έως τον Δεκέμβριο … και όχι έως τον Φεβρουάριο όπως πρόπερσι! Συγκεκριμένα, είπε στην εφημερίδα μας, ότι «Από ό,τι ανακοίνωσε το υπουργείο, θα αρχίσουν να παίρνουν αναπληρωτές σύντομα. Μακάρι τα χρονοδιαγράμματα να τηρηθούν. Έχουν πει ότι θα πάρουν αναπληρωτές γύρω στις 7 Σεπτεμβρίου, με τους παλιούς πίνακες.»
Ερωτηθείς για το αν φοβάται πως θα έχουμε επανάληψη του περσινού χάους, σχολίασε, ότι «πέρσι ήταν καλή χρονιά, φοβούμασταν μήπως φτάσουν Φλεβάρη και Μάρτη» και συνέχισε, λέγοντας, ότι «Πάντα υπάρχει προβληματισμός. Είναι πάρα πολλά τα χρόνια που έχουν να γίνουν μόνιμοι διορισμοί με αποτέλεσμα να παίρνουν πολλούς αναπληρωτές. Πέρσι είχαμε πάρει πάνω από 250 αναπληρωτές. Περιμένουμε γύρω στους 200 με 250 αναπληρωτές στο Ρέθυμνο. Αν έρχονται με το σταγονόμετρο αλίμονο μας. Εύχομαι το μεγαλύτερο ποσοστό των αναπληρωτών να έρθει μέσα στο συγκεκριμένο διάστημα ώστε να τους έχουμε στον αγιασμό.»
ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ
Από το υπουργείο παιδείας, πάντως, ανακοίνωσαν, ότι θα κάνουν υπερωρίες για να καλύψουν τα κενά. Όπως έγινε γνωστό, συγκροτήθηκε συνεργείο υπερωριακής απασχόλησης για την ανάγκη άμεσης εφαρμογής του νέου συστήματος διορισμών και προσλήψεων εκπαιδευτικού προσωπικού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με Απόφαση της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαιδευτικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κας Μαρίας Δόκου.
Αποτελείται δε από τριάντα πέντε (35) υπαλλήλους της Δ/νσης Διορισμών και Προσλήψεων Εκπαιδευτικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Η ισχύς της συγκρότησης είναι έως και την 31η Δεκεμβρίου 2019 σύμφωνα με τις ανάγκες της υπηρεσίας και έως 120 ώρες ανά υπάλληλο για εργασία πέραν του κανονικού ωραρίου.
ΤΙ ΛΕΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Με τους υπάρχοντες πίνακες κατάταξης θα διορισθούν φέτος οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στα σχολεία, ενώ οι προσλήψεις θα ξεκινήσουν στις 5 Σεπτεμβρίου. Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως, οι προσλήψεις των αναπληρωτών θα γίνουν βάσει των εγκεκριμένων πινάκων του ΑΣΕΠ, αυτών δηλαδή, που ίσχυαν κατά την περσινή σχολική χρονιά. Με δεδομένο ότι οι νέοι πίνακες δεν ολοκληρώθηκαν, το υπουργείο Παιδείας αναγκάζεται τώρα να προχωρήσει με τα περσινά δεδομένα αφού δεν υπάρχει χρόνος πλέον και τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν τον Σεπτέμβριο χωρίς προβλήματα .
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας τονίζονται τα έξης :
«Η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, η προστασία των επαγγελματικών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές αποτέλεσαν από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων πρωταρχικό στόχο και μέλημά μας.
Ως εκ τούτου:
1) Έχει ήδη ολοκληρωθεί η παράδοση των προβλεπόμενων σχολικών βιβλίων στα σχολεία της χώρας.
2) Έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.
Οι προσλήψεις αναπληρωτών θα διενεργηθούν βάσει των τελευταίων – εγκεκριμένων από το ΑΣΕΠ – πινάκων κατάταξης, ήτοι των πινάκων διδακτικού έτους 2018-2019, σύμφωνα με τη σχετική πρόβλεψη του ν. 4589/2019.
Με δεδομένο ότι οι πίνακες αυτοί έχουν εγκριθεί από το ΑΣΕΠ, κατόπιν του προβλεπόμενου ελέγχου νομιμότητας, και ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση από το ΑΣΕΠ νέων πινάκων κατάταξης του ν. 4589/2019, η ισχύς των εγκεκριμένων πινάκων θα παραταθεί, με σεβασμό στις αρχές της νομιμότητας, αντικειμενικότητας και αξιοκρατίας.
Με στόχο την απρόσκοπτη έναρξη λειτουργίας των σχολικών μονάδων της Επικράτειας, η διαδικασία πλήρωσης των κενών θέσεων έχει προγραμματιστεί ως εξής:
- Έκδοση Διαπιστωτικής Πράξης παράτασης ισχύος των εγκεκριμένων πινάκων 2018-2019 (24/8).
- Έκδοση πρόσκλησης υποβολής προτιμήσεων (μέχρι 28/8).
- Υποβολή περιοχών προτίμησης στο ΟΠΣΥΔ και για τα μέλη ΕΕΠ – ΕΒΠ στις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης (28/8 – 2/9).
- Καταληκτική ημερομηνία καταγραφής λειτουργικών κενών από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στο ΟΠΣΥΔ (3/9).
- Διενέργεια προσλήψεων Αναπληρωτών (5/9 – 6/9).»
ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
