ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Συνεχίζεται ο ακτοπλοϊκός αποκλεισμός του Ρεθύμνου

0

ΧΛΕΥΗ ΚΑΙ ΘΥΜΟ ΕΚΦΡΑΖΕΙ Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Αίσθηση και αρνητικές εντυπώσεις έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη του Ρεθύμνου η εξέλιξη σχετικά με την υπόθεση της μη άφιξης του πλοίου Olympus στο λιμάνι μας και της μη έναρξης λειτουργίας της προαναγγελθείσας ακτοπλοϊκής γραμμής Ρέθυμνο – Σαντορίνη – Μήλος – Πειραιάς.

Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές στην έναρξη των δρομολογίων λόγω επισκευών που απαιτούνταν στο καράβι, όπως υποστήριζαν από πλευράς πλοιοκτήτριας εταιρείας, την Πέμπτη το απόγευμα αναμένονταν το Olympus να καταπλεύσει στο τοπικό λιμάνι αφού είχε ήδη φύγει από Πειραιά και είχε κάνει απόπλου από την πρώτη του στάση, την Μήλο. Η είδηση, ότι πριν μπει το πλοίο στο λιμάνι της Σαντορίνης, το Olympus προσέκρουσε σε ξέρα και δεν πρόκειται να φτάσει στο Ρέθυμνο μέχρι νεοτέρας, προκάλεσε ποικίλα συναισθήματα στην τοπική κοινωνία ενώ τα σχόλια, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «έδωσαν και πήραν!»

Η είδηση που επιβεβαιώνει η πλοιοκτήτρια εταιρεία και οι αρμόδιες λιμενικές Αρχές, είναι, πως το πλοίο υπέστη ρήγμα και δεν μπορεί προς το παρόν να ταξιδέψει. Το γεγονός, για το Ρέθυμνο, είναι, ότι παραμένει χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση παρά τις εξαγγελίες πριν από τρεις μήνες. Όχι μόνο η συγκεκριμένη γραμμή, αλλά συνολικά τρεις ακτοπλοϊκές συνδέσεις εξαγγέλθηκαν πανηγυρικά λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές. Οι ιδιοκτήτες των δύο πλοίων, αμέσως μετά τις εκλογές, ανήγγειλαν την αποχώρηση τους από τις γραμμές, επικαλούμενοι αδυναμία των καραβιών τους να εισέλθουν στο λιμάνι μας λόγω αβαθών σημείων. Το τρίτο που «ερχόταν» και «ξανάρχονταν» … έπεσε σε ξέρα!

Το θέμα δεν είναι τόσο απλό και οι εξελίξεις διαμορφώνουν ένα πολύ δυσμενές περιβάλλον, μέσα στο οποίο διαιωνίζεται μια κατάσταση που θέλει το Ρέθυμνο αποκλεισμένο και μίζερο να συνεχίζει να συνθλίβεται μεταξύ συμφερόντων και με μόνες εισόδους και εξόδους ένα παλαιωμένο και επικίνδυνο ΒΟΑΚ. Ανάπτυξη με τέτοιες υποδομές και παροχή υπηρεσιών δεν επιτυγχάνεται και είναι πολλά τα ερωτηματικά για το τι ακριβώς θέλει να πετύχει ή να πει ο ίδιος ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης, που σε ραδιοφωνικό σταθμό επικαλέστηκε αποτελέσματα δημοσκόπησης, για να υποστηρίξει, πως οι Ρεθεμνιώτες δεν θέλουν πλοίο. Ποια είναι αυτή η δημοσκόπηση, ποιος την έκανε και γιατί, οφείλει να μας ενημερώσει ο κ. Δήμαρχος, με τον ίδιο πανηγυρικό τρόπο που μας είχε εξαγγείλει πριν τις εκλογές και τα τρία πλοία με τις αντίστοιχες ακτοπλοϊκές συνδέσεις.

Σε κάθε περίπτωση καράβι στο Ρέθυμνο δεν ήρθε. Η εταιρεία του Olympus, τηλεφωνικά στην εφημερίδα μας δήλωσε πως θα ξεκινήσει τα δρομολόγια μετά την επισκευή του.

ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ανακοινώθηκαν την Πέμπτη τα εξής: «Κατόπιν τηλεφωνικής καταγγελίας από επιβάτες του Ε/Γ-Ο/Γ ”OLYMPUS” σημαίας Κύπρου, για πιθανή προσάραξη, με τον κατάπλου του ανωτέρω πλοίου στο λιμένα Αθηνιού ν. Θήρας και αφού αποβιβάστηκαν με ασφάλεια επιβάτες και οχήματα, διενεργήθηκε επιθεώρηση από το Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεώρησης Πλοίων και ιδιώτη δύτη, μετά την ολοκλήρωση της οποίας διαπιστώθηκε η ύπαρξη ρωγμών και ανοιγμάτων μεγάλου μήκους στον εξωτερικό πυθμένα του διπύθμενου πλοίου.

Από το Λιμεναρχείο Θήρας που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του ”OLYMPUS” μέχρι προσκόμισης βεβαιωτικού αξιοπλοΐας μετά από ζημιά, ενώ δεν διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση, ούτε εισροή υδάτων.

Από το Ναυτικό Τομέα του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Συντονισμού του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. έχει ήδη ζητηθεί από την αρμόδια Λιμενική Αρχή να βρίσκονται σε ετοιμότητα πλωτά και χερσαία μέσα καθώς και τα προσφερόμενα σκάφη, προκειμένου να παράσχουν τη συνδρομή τους σε περίπτωση που το πλοίο μεταπέσει σε κατάσταση κινδύνου. Επίσης εάν απαιτηθεί, θα εφαρμοστεί το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Από το πλοίο, το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο από Πειραιά για Μήλο, Θήρα και Ρέθυμνο, αποβιβάστηκαν πενήντα δύο (52) επιβάτες όλοι καλά στην υγεία τους σύμφωνα με δήλωση του Πλοιάρχου, οχτώ (08) Φ/Γ και δύο (02) Ι.Χ..

Από τους ανωτέρω επιβάτες, οι τριάντα εννέα (39) είχαν προορισμό το Ρέθυμνο, οι οποίοι μαζί με τέσσερις (04) επιβάτες που ανέμεναν προς επιβίβαση στο λιμένα Θήρας, πρόκειται να προωθηθούν στον προορισμό τους με μέριμνα της εταιρείας».

ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ

Η τοπική κοινωνία, όπως εκφράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκφράστηκε με οργή και χλεύη για όλα όσα διαδραματίστηκαν την Πέμπτη σχετικά με το πλοίο Olympus. Η κοινή γνώμη θεωρεί «στημένη υπόθεση» την πρόσκρουση σε ξέρα και μάλιστα δεν ήταν λίγοι αυτοί που το έγραψαν στην προσωπική τους σελίδα ξεκάθαρα.

Είναι γεγονός πως η σελίδα της εφημερίδας μας στο facebook «πήρε φωτιά». «Το Ρεθεμνάκι πάλι στην απόξω, όσο δεν υπάρχει αληθινή βούληση για την υλοποίηση του ονείρου, χωρίς μπαλώματα..» έγραψε κάποιος ενώ άλλος αναγνώστης μας, ανέφερε σε σχόλιο του «Πάλι φτιαχτό είναι... ντροπή σας.  Σας πήραμε χαμπάρι...»

Κάτοικος Σαντορίνης έγραψε: «Επειδή ζω στην Σαντορίνη 8 χρόνια και ξέρω καλά την θάλασσα λόγο χομπίστας ψαρικής, σας λέω το ΈΞΕΙΣ! Εκεί που βρήκε το βαπόρι είναι ανάμεσα στο Ασπρονήσι και τη Θηρασιά, μια ξέρα, η οποία έχει ύψος όσο μια μονοκατοικία και πλάτος όσο 3 αμάξια. ΤΩΡΑ ότι καταλάβατε… κατάλαβα!»

Τα περισσότερα σχόλια, στο μεταξύ, ήταν τύπου: «Κάποιοι πρέπει να βγάλανε αρκετά λεφτά με την ιστορία αυτή με το σαπιοκάραβο...», όπως επίσης, «Όλως τυχαίως βρήκε ξέρα ο πλοίαρχος! Αναδύθηκε απέ τον βυθό ξαφνικά! Ή δεν ήξερε καλά το δρόμο ο καπετάνιος! Τι να πω ντροπή σε όλους! Ευτυχώς που δεν έπνιξαν κόσμο όπως το Σάμινα!

Στην δε αστεία και σατιρική του πλευρά διαβάσαμε: «Ο Τιτανικός.... και το Olympus ... μια κοινή ιστορία...»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ