ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Open Mall» στο Πέραμα Δήμου Μυλοποτάμου

0

Στην δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου «Open Mall» στο Πέραμα προχωρά ο Δήμος  Μυλοποτάμου σε συνεργασία, με τον Εμπορικό Σύλλογο της περιοχής, στο πλαίσιο της σχετικής πρόσκλησης του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», με την συγχρηματοδότηση του ΕΤΠΑ, με την ΚΟΣΚΙΝΑΣ ΕΠΕ Τεχνικό Σύμβουλο, και προϋπολογισμό έργου 1.754.026,40 €.

Η Πράξη αφορά στην δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου στο Δήμο Μυλοποτάμου, το οποίο επιλέχθηκε να αναπτυχθεί στο εμπορικό κέντρο Περάματος που είναι έδρα του Δήμου, καθώς πρόκειται για το εμπορικό κέντρο της ευρείας περιοχής του Δήμου με πλούσιο πολιτιστικό και ιστορικό απόθεμα και τουριστική δύναμη. Η περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνει τους κεντρικότερους δρόμους του Περάματος, το δημόσιο παρκινγκ, την ιστορική παλιά γέφυρα. Επιπλέον παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ο έντονος εμπορικός και επιχειρηματικός χαρακτήρας της, ο ισχυρός χαρακτήρας κεντρικότητας, ο κτιριακός και αρχιτεκτονικός πλούτος, η γειτνίαση των εμπορικών καταστημάτων με μνημεία και ελεύθερους δημόσιους χώρους, η συνεκτικότητα.

Ο βασικός στόχος της δημιουργίας του Κέντρου είναι να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων που συμμετέχουν, να τονώσει την τοπική αγορά και να επανεδραιώσει το εμπορικό κέντρο της κωμόπολης , ως ελκυστικό προορισμό για αγορές, διασκέδαση και πολιτισμό, αντιμετωπίζοντας έτσι τις δυσμενείς επιπτώσεις της κρίσης.

Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, ο Δήμος Μυλοποτάμου, θα υλοποιήσει κατάλληλες εργασίες διαμόρφωσης, ανάπλασης και κατασκευή απαραίτητων υποδομών, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού του δημόσιου χώρου της περιοχής παρέμβασης, εξασφαλίζοντας έτσι την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων σαν μελλοντικά κέντρα της κοινωνικής ζωής του εμπορικού κέντρου και χώρους προσέλκυσης κατοίκων και επισκεπτών, αλλά και τη δημιουργία προϋποθέσεων ενοποίησης του «κατακερματισμένου» χώρου εμπορίου σε μια ενιαία εμπορική διαδρομή και ταυτότητα .

Επιπλέον θα προβεί στην εγκατάσταση καινοτόμων ευφυών και φιλικών στη χρήση συστημάτων και εφαρμογών έξυπνης πόλης και έξυπνης κινητικότητας, που θα συμβάλλουν αντίστοιχα στην ολοκληρωμένη πληροφόρηση των πολιτών και επισκεπτών για την τοπική αγορά, τις επιχειρήσεις και τα αξιοθέατα της πόλης, στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του κέντρου.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Περάματος Μυλοποτάμου, θα υλοποιήσει κατάλληλες παρεμβάσεις στις όψεις των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, συμβάλλοντας έτσι την αισθητική – μορφολογική ενοποίηση τους. Επιπλέον, για την προβολή και προώθηση της εμπορικής περιοχής αλλά και για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας θα αναπτύξει ψηφιακή Πλατφόρμα Επιχειρηματικότητας.

Η περιοχή επέμβασης βρίσκεται σε κεντροβαρική θέση στον οικισμό του Περάματος, στο παλαιότερο τμήμα του που αναπτύχθηκε δυναμικά. Την ενότητα του ανοικτού κέντρου εμπορίου (open mall) περιλαμβάνει την Π.Ε.Ο. , το τμήμα της επαρχιακής οδού από την μεταλλική γέφυρα έως την συμβολή της με την Π.Ε.Ο., τον παράλληλο στην Π.Ε.Ο. δρόμο και τους τρείς κάθετους άξονες που την ενώνουν με την Π.Ε.Ο. Επίσης περιλαμβάνεται η περιφερειακή οδός του Περάματος καθώς και οι οδοί που οριοθετούν το παρκινγκ.

Επίσης περιλαμβάνει τον δημοτικό χώρο στάθμευσης ενώ προβλέπονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και πεζοδρομήσεις περίπου 610μ. υπερκαλύπτοντας το κριτήριο της προκήρυξης που θέτει ως ελάχιστο μήκος τα 400μ.

Οι ωφελούμενες εμπορικές επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν είναι 63, ποσοστό 81,81% επί του συνόλου των υφιστάμενων ενεργών εμπορικών επιχειρήσεων της περιοχής παρέμβασης.

Επιπλέον θα συμμετάσχουν και 34 μη εμπορικές επιχειρήσεις της περιοχής και 9 κενά καταστήματα.

Για την υλοποίηση των παραπάνω θα υλοποιηθούν τα παρακάτω υποέργα από το Δήμο Μυλοποτάμου και τον Εμπορικό Σύλλογο Περάματος:

  • «Ανάδειξη της ταυτότητας εμπορικής περιοχής»
  • «Προβολή και προώθηση της εμπορικής περιοχής»
  • «Αναβάθμιση δημοσίου χώρου Δήμου Μυλοποτάμου»
  • «Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης και βιώσιμης κινητικότητάς»
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ