ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Νέες ειδικότητες σε όλα τα ΕΠΑΛ και συγχώνευση Πειραματικού με Γυμνάσιο Κράνας

0

Σε σημαντικές προτάσεις με στόχο την αναβάθμιση λειτουργίας των Επαγγελματικών Λυκείων του νομού Ρεθύμνου αλλά και την επέκταση λειτουργίας του Πειραματικού Γυμνασίου στον Μυλοπόταμο με συγχώνευση του Γυμνασίου Κράνας, προχωρά η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου με πρόταση του Διευθυντή της κ. Ιωάννη Μαρκαντέ. Οι σχετικές επιστολές, έχουν ήδη φτάσει στα δημοτικά συμβούλια Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου, προκειμένου να γνωμοδοτήσουν σχετικά, καθώς τέτοιου είδους μεταβολές συζητούνται αυτή την περίοδο σύμφωνα με το νόμο και αποστέλλονται στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Μεταβολές στην λειτουργία των σχολικών μονάδων για το επόμενο σχολικό έτος έχει εισηγηθεί και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που περιλαμβάνει κυρίως καταργήσεις και αναβαθμίσεις σχολικών μονάδων στους Δήμους Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου.

 

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΛ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου προτείνει για το Σχολικό Έτος 2019 – 2020, την ίδρυση όλων των τομέων και ειδικοτήτων που λειτουργούν στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Ρεθύμνου και στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Ρεθύμνου με στόχο την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των φοιτούντων σε αυτό, καθώς τα δύο Σχολεία μοιράζονται τον χώρο λειτουργίας τους και τα εργαστήρια υπάρχουν ήδη, όπως παρακάτω:

 

  • Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών

α) Ειδικότητα – Γραφικών Τεχνών

 

  • Τομέα Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού

α) Ειδικότητα – Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορική

 

  • Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού

α) Ειδικότητα – Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων

β) Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών

 

  • Τομέα Μηχανολογίας

α) Ειδικότητα – Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού

β) Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου

γ) Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών

δ) Τεχνικός Οχημάτων

 

  • Τομέα Πληροφορικής

α) Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής

β) Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ

 

    6) Τομέα Υγείας - Πρόνοιας - Ευεξίας

α) Ειδικότητα - Αισθητικής Τέχνης

β) Ειδικότητα - Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων

γ) Ειδικότητα - Βοηθός Νοσηλευτή

δ) Ειδικότητα - Κομμωτικής Τέχνης

ε) Ειδικότητα – Βοηθός Φυσικοθεραπευτή

 

Προτείνει, επίσης, την Λειτουργία στο 2ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου Ειδικότητας Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών καθώς πρόκειται για μια ειδικότητα που έχει μεγάλη ζήτηση, ενώ επιπροσθέτως θα ενισχύσει τον μεταποιητικό τομέα πράγμα απαραίτητο για μια αγροτική περιοχή.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΛ ΓΑΡΑΖΟΥ

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Ρεθύμνου προτείνει για το Σχολικό Έτος 2019 – 2020, την προσθήκη τομέων και ειδικοτήτων στο ΕΠΑ.Λ. Γαράζου, με στόχο την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών της περιοχής του Δήμου Μυλοποτάμου, όπως παρακάτω:

1) Τομέα Υγείας - Πρόνοιας - Ευεξίας

α) Ειδικότητα - Αισθητικής Τέχνης

β) Ειδικότητα - Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων

γ) Ειδικότητα - Βοηθός Νοσηλευτή

δ) Ειδικότητα - Κομμωτικής Τέχνης

ε) Ειδικότητα – Βοηθός Φυσικοθεραπευτή

 

2) Τομέα Μηχανολόγων

α) Ειδικότητα – Τεχνικός Οχημάτων

β) Ειδικότητα - Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου

γ) Ειδικότητα - Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού

δ) Ειδικότητα - Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων & Κατασκευών

 

3) Προσθήκη στον Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας Ειδικότητας Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Προτείνεται επίσης, ο Δήμος Μυλοποτάμου να αναλάβει ένα μέρος του κόστους που απαιτείται για την δημιουργία εργαστηρίων των νέων τομέων που θα ανέρχεται περίπου στο ύψος των 60.000 Ευρώ.

Η ίδρυση των νέων αυτών Τομέων θεωρείται επιτακτική καθώς οι κοινωνικο-οικονομικές ιδιαιτερότητες της περιοχής οδηγούν συχνά τα παιδιά να εγκαταλείψουν το Σχολείο μη έχοντας διεξόδους και επιλογές.

Οι τομείς αυτοί εξάλλου έχουν μεγάλη ζήτηση και θα βοηθήσουν στην αποφυγή της αυξημένης σχολικής διαρροής που παρατηρείται στην περιοχή, ενώ καθώς ο Τομέας Υγείας-Πρόνοιας προϋπήρχε (καταργήθηκε με τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις που έγιναν επί Μνημονίων το 2013) το κόστος θα είναι μικρότερο (υπάρχουν ήδη τα εργαστήρια).

Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι η απόσταση από τα άλλα ΕΠΑΛ (1ο και 2ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου και Εσπερινό ΕΠΑΛ) είναι μεγάλη, πράγμα που πιθανώς αποθαρρύνει τους μαθητές από το να επιδιώκουν μεταγραφή στην πλησιέστερη σχολική μονάδα.

 

Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΡΑΝΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάσει η πρόταση για την συγχώνευση του Γ/σίου Κράνας με το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το νέο σχολείο θα λειτουργεί στα υπάρχοντα διδακτήρια με ενιαία Διεύθυνση και το ίδιο Επιστημονικό-Εποπτικό Συμβούλιο (ΕΠΕΣ). Η δομή στην Κράνα θα φέρει την επωνυμία «Φώτης Καφάτος», ο οποίος είναι Βιολόγος που κατάγεται από ένα ορεινό χωριό της Ρεθυμνιώτικης επαρχίας. Νεότατος εκλέχθηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Harvard και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα για να προσφέρει ως ερευνητής διεθνούς εμβέλειας και Καθηγητής Πανεπιστημίου. Το νέο σχολείο που θα προκύψει, θα έχει υποδιευθυντή με λειτουργική και διοικητική αυτονομία. Θα διέπεται από το ισχύον νομικό καθεστώς των Πειραματικών Σχολείων και θα λειτουργεί με ένα τμήμα των 22 μαθητών ανά τάξη και συνολικό δυναμικό 66 μαθητές.

Η συγχώνευση αυτή είναι καίριας σημασίας δεδομένου ότι τα υπάρχοντα Πειραματικά Σχολεία βρίσκονται  σε μεγάλα  αστικά κέντρα με αποτέλεσμα την ελλιπή αντιπροσωπευτικότητα του ερευνητικού δείγματος και την αδυναμία επιστημονικής γενίκευσης. Θα πρέπει  λοιπόν να υπάρχει τουλάχιστον ένα Πειραματικό Σχολείο σε αγροτοκτηνοτροφική περιοχή όπου θα εφαρμόζονται νέες προτάσεις, προγράμματα, μέθοδοι και διδακτικά εγχειρίδια. Το εγχείρημα χαίρει της επιστημονικής υποστήριξης και σύμπνοιας του Πανεπιστημίου Κρήτης (Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών) και της θεσμικής στήριξης του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης, του Δημοτικού Συμβουλίου της περιοχής, της Αντιπεριφέρειας (Π.Ε. Ρεθύμνου) και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γ/σίου Κράνας.

Η μεταβολή αυτή δεν απαιτεί επιπλέον δαπάνη για το δημόσιο.

Θα πρέπει να τονιστεί, ότι ήδη για το Γυμνάσιο Κράνας έχει ζητηθεί από το υπουργείο παιδείας να ισχύσει ειδικό καθεστώς ως προς την μοριοδότηση των καθηγητών που θα υπηρετούν εκεί και τον τρόπο πρόσληψης τους καθώς επίσης και ως προς την δημιουργία του ωρολογίου προγράμματος σπουδών.

 

ΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι προτάσεις αφορούν και πάλι τους Δήμους Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου. Προτείνεται, η συγχώνευση του νηπιαγωγείου Ρουμελή με το νηπιαγωγείο Σκεπαστής, καθώς τα τελευταία χρόνια το πρώτο ήταν σε αναστολή λόγω μη επαρκούς αριθμού μαθητών για να λειτουργήσει. Η πρόταση έγινε ήδη ομόφωνα δεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο Μυλοποτάμου αφού ο νόμος είναι κατηγορηματικός για οριστικό κλείσιμο ενός σχολείου μετά από τριετή αναστολή λειτουργίας λόγω έλλειψης μαθητών.

Αντίστοιχη περίπτωση είναι και αυτή του νηπιαγωγείου Φρατζεσκιανών Μετοχίων, που για τους ίδιους λόγους καταργείται και συγχωνεύεται με το 2/θέσιο νηπιαγωγείο Γερανίου. Τέλος προτείνεται να προαχθεί σε 10/θέσιο το Δημοτικό Σχολείο Σταυρωμένου και σε 3/θέσιο το 4ο νηπιαγωγείο Ρεθύμνου.

 

ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΚΛΑΔΟΣ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ