ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Οι μελισσοκόμοι της Κρήτης ενημερώθηκαν για το Π.Ο.Π. Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης

0

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες της Επιστημονικής Διημερίδας Μελισσοκομίας που διοργάνωσε ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνης, στις 5-6 Μαϊου, σε συνεργασία με την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας, το Μελισσοκομικό Σύλλογο Ρεθύμνης  «ο Μελισσέας» και το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα ¨ΠΟΠ Πευκοθυμαρόμελο  Κρήτης – η επόμενη μέρα της Κρητικής Μελισσοκομίας».

Στα πλαίσια αυτής της διημερίδας οι μελισσοκόμοι της Κρήτης είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το Π.Ο.Π. Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης από την αρχή μέχρι και σήμερα, από τους πλέον αρμόδιους, τον συντονιστή της όλης προσπάθειας κο Θρασυβούλου Ανδρέα, καθηγητή ΑΠΘ και τον υπεύθυνο προώθησης του φακέλου εκ μέρους των μελισσοκομικών φορέων της Κρήτης κο Μπιρλιράκη Νικόλαο, πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης.

Μεγαλύτερη βαρύτητα βέβαια δόθηκε στην επόμενη μέρα της διαχείρισης του Π.Ο.Π.

Έτσι ο Μ.Σ.Ρ. παρουσίασε το Σύστημα Ιχνηλασιμότητας και ελέγχου που έχει εκπονήσει, καθώς και τα επόμενα βήματα που πρόκειται να γίνουν.

Επίσης οι διακεκριμένοι καθηγητές και ερευνητές μελισσοκομίας που πλαισίωσαν την διημερίδα παρουσίασαν τις μελισσοκομικές πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσουν οι μελισσοκόμοι της Κρήτης προκειμένου να παράξουν ασφαλή μελισσοκομικά προϊόντα.

Στη διημερίδα αναπτύχθηκε έντονος διάλογος και προβληματισμός για το μέλλον της μελισσοκομίας της Κρήτης.

Στα πλαίσια αυτής της εκδήλωσης μεταξύ άλλων, προτάθηκε από το Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Ρεθύμνης:

 • Να ζητηθεί η δημιουργία εργαστηρίου μελισσοκομίας στη Γεωπονική σχολή του Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης.
 • Η δημιουργία τμήματος Μελισσοκομίας στη Σχολή Ασωμάτων με εκπαιδευτικό κυρίως χαρακτήρα.
 • Η αντιμετώπιση του προβλήματος της υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κρήτης με υπευθυνότητα και επιστημονική προσέγγιση.

Ζητήματα τα οποία έχουν ήδη διερευνηθεί και θα συνεχίσει να προωθεί ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνης το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στην διημερίδα αυτή παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κα Μαίρη Λιονή, ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα κος Μανώλης Χνάρης, η αντιπεριφερειάρχης κοινωνικής πολιτικής και πρόεδρος του δικτύου AREPO κα Θεανώ Βρέντζου και ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης κος Αλέκος Στεφανάκης, με τους δύο τελευταίους να τονίζουν ιδιαίτερα τη σημασία της προστασίας και διασφάλισης των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα ως προϊόντων Γ.Ε. Χαιρετισμό επίσης έστειλαν ο Αναπληρωτής ΥΠΑΑΤ κος Ιωάννης Τσιρώνης και ο πρόεδρος της ΣΑΣΟΕ κος Αλέξανδρος Κοντός.

Κρίνουμε αναγκαίο να ευχαριστήσουμε τους επιστήμονες του κλάδου μας όπου από την αρχή της προσπάθειας για το ΠΟΠ μέχρι και τώρα έχουν σταθεί αρωγοί στους μελισσοκόμους της Κρήτης, παρά τις επιθέσεις που έχουν δεχθεί κατά καιρούς και μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Ιδιαιτέρως βέβαια τον κο Ανδρέα Θρασυβούλου και τα μέλη του εργαστηρίου μελισσοκομίας του ΑΠΘ αλλά και τον κο Λιάκο Βασίλη με την μοναδική πάντα παρουσία του, την κα Γούναρη Σοφία με την πάντα αξιόλογη τοποθέτησή της σε ζητήματα μελισσοκομικών χειρισμών για ποιοτικά μελισσοκομικά προϊόντα, την κα Γώτσιου Γιώτα πολύτιμο συνεργάτη στην προσπάθεια ΠΟΠ και όχι μόνο, τον κο Αλυσανδράκη Λευτέρη για την παρουσίαση των χαρακτηριστικών των προϊόντων της μέλισσας αλλά και τον κο Καπετανάκη Ευάγγελο για την ιδιαίτερα επιμορφωτική τοποθέτησή του για τα φάρμακα και τα προβλήματα στην μελισσοκομία.

Η παρουσία όλων αυτών αποτέλεσε μία μοναδική ευκαιρία για τους μελισσοκόμους της Κρήτης να παρακολουθήσουν μια παρουσίαση με ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο και σφαιρική κάλυψη των προβλημάτων της μελισσοκομίας, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά.

Ιδιαίτερη αίσθηση επίσης έκανε η τοποθέτηση του κου Πίτερη Χαράλαμπου αλλά και του κου Μπουνάκη Νίκου όπου με μοναδικό τρόπο μας έδειξαν την αναγκαιότητα για πιστοποιημένα προϊόντα, κάτι το οποίο αποτελεί μονόδρομο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της Ελλάδας.

Ο κος Δεσποτόπουλος Ιωάννης επίσης σύμβουλος τεχνολογίας του Μ.Σ.Ρ. παρουσίασε την ιστοσελίδα του Συνεταιρισμού και το Σύστημα Ιχνηλασιμότητας και Ελέγχου το οποίο έχει εκπονηθεί. Και τέλος ο πρόεδρος του Μ.Σ.Ρ. κος Νίκος Μπιρλιράκης όπου έδωσε την πολιτική χροιά του ζητήματος ΠΟΠ, τοποθετώντας το μέσα στα ζητήματα που έχουν ανακύψει τις τελευταίες δεκαετίας σε παγκόσμιο επίπεδο στα τρόφιμα.

Στα πλαίσια της διημερίδας αυτής αναπτύχθηκε έντονος διάλογος και προβληματισμός από τους παραβρισκόμενους μελισσοκόμους, παρακολουθώντας με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όλους τους ομιλητές.  Το ενδιαφέρον και η εμπιστοσύνη όλων αυτών των συναδέλφων μελισσοκόμων της Κρήτης, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε, με ανιδιοτέλεια όπως πάντα τη δημιουργική πορεία μας.

Τελειώνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Μελισσοκομικό Σύλλογο Ρεθύμνης ο «ΜΕΛΙΣΣΕΑΣ» για την υποστήριξή του καθώς και τους χορηγούς οι οποίοι μας στήριξαν σε αυτήν μας την προσπάθεια: την εταιρεία ΑΝΕΛ – Παντελάκης, το Μελισσοκομικό Εργαστήρι Κρήτης, το κατάστημα NATURA αγροτικών και μελισσοκομικών ειδών στο Καστέλι Κισσάμου, την εταιρεία STEELBEES, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ρεθύμνης «Η Ένωση», το ανθοπωλείο «Ελένη Ζεμπίλη», την κάβα «ΟΙΝΟΧΟΟΣ» καθώς και την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης και ιδιαίτερα την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης κα Μ. Λιονή που στάθηκε αρωγός από την αρχή στην προσπάθειά μας και το Δήμο Ρεθύμνης που μας παραχώρησε την αίθουσα πραγματοποίησης της διημερίδας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνης σε συνέχεια των δράσεών του και σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ – «Δήμητρα», διοργανώνει  δύο τριήμερες εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας.

1η τριήμερη εκπαίδευση

 

Ρέθυμνο

Κατάστημα γεωργικών εφοδίων της Ενωσης, στα Τρία Μοναστήρια.

ΩΡΕΣ: 15:00μμ έως 20:μμ

2η τριήμερη εκπαίδευση

 

Ροδάκινο

Δημοτικό σχολείο

 

ΩΡΕΣ: 15:00μμ έως 20:μμ

 

Θεματολογία:

 • Μελισσοκομικοί χειρισμοί κατά τη διάρκεια του έτους
 • Βασιλοτροφία, παραγωγή βασιλικού πολτού και προϊόντων κυψέλης
 • Εχθροί και ασθένειες των μελισσών και τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης
 • Τυποποίηση –Εμπορία – Προώθηση–Σήμανση των μελισσοκομικών προϊόντων
 • Πιστοποίηση μελισσοκομικών προϊόντων (ΠΟΠ, ΠΓΕ)

Εισηγητές:

Κανέλης Γιώργος

Επιστημονικός συνεργάτης Εργαστηρίου Μελισσοκομίας- Σηροτροφίας Α.Π.Θ.

Λιολιος Βασίλειος

Επιστημονικός συνεργάτης Εργαστηρίου Μελισσοκομίας- Σηροτροφίας Α.Π.Θ.

Χανιωτάκης Μανώλης- Μελισσοκόμος – Βασιλισσοτρόφος

Μπιρλιράκης Νίκος - Μελισσοκόμος

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για τις βεβαιώσεις συμμετοχής στις εκπαιδεύσεις.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα

6976790475 (Μπιρλιράκης Νίκος) και  6972809981 (Θωμαδάκης Κωστής)

WWW.FACEBOOK.COM/ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

http://www.thimos.gr/

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στα πλαίσια της προσπάθειας του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης για την ασφαλή και σωστή ενημέρωση των Μελισσοκόμων της Κρήτης σε ότι αφορά τη διαδικασία που μπορούν να ακολουθήσουν για την παραγωγή και διάθεση του Π.Ο.Π. Πευκοθυμαρόμελου Κρήτης σας παραθέτουμε τα παρακάτω βήματα:

 • Συνειδητή επιλογή και απόφαση του μελισσοκόμου, αφού έχει μελετήσει το φάκελο με τις προδιαγραφές, ότι επιθυμεί να παράξει και να διαθέσει Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης Π.Ο.Π. σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τις υποχρεώσεις που ορίζει ο φάκελος.

[pdf-embedder url="/wp-content/uploads/2018/06/prod_pefkothimaromelo_kriti.pdf"]

 • Αίτηση για πιστοποίηση ως παραγωγού Πευκοθυμαρόμελου Κρήτης από τον  ΕΛΓΟ – ¨Δήμητρα¨.
 • Εγγραφή στο Σύστημα Ιχνηλασιμότητας και Ελέγχου του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης.

http://www.thimos.gr

 • Παραγωγή του προϊόντος και ανάλυσή του σε διαπιστευμένο  εργαστήριο ( πχ:  Μ.Α.Ι.Χ. , Εργαστήριο Μελισσοκομίας Α.Π.Θ., κτλ), προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πράγματι είναι  Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης και εάν πληρεί τις προδιαγραφές του ΠΟΠ.
 • Ενημέρωση του διαχειριστή του Συστήματος Ιχνηλασιμότητας και Ελέγχου (Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνης) για τις αναλύσεις μελιού (αποστολή αντιγράφου των αναλύσεων), το συσκευαστήριο που θα τυποποιηθεί και η ποσότητα που θα τυποποιηθεί.
 • Αίτηση για άδεια χρήσης του σήματος Π.Ο.Π.  και χορήγηση κωδικού αριθμού για την παρτίδα της συγκεκριμένης παραγωγής του αιτούντα μελισσοκόμου  από το Φορέα (Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Ρεθύμνης) διαχείρισης του Συστήματος Ιχνηλασιμότητας και Ελέγχου.
 • Συσκευασία σε πιστοποιημένο συσκευαστήριο μελιού για τη συσκευασία Πευκοθυμαρόμελου Κρήτης Π.Ο.Π. (η πιστοποίηση του εργαστηρίου για τη συσκευασία Π.Ο.Π. Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης γίνεται και αυτή από τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα), εντός Κρήτης και ανάλυση όσον αφορά την HMF και το ένζυμο διαστάση, ορίζοντας και την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας .
 • Προώθηση στην αγορά.

Εκτός από τα παραπάνω βήματα, που υποχρεωτικά πρέπει να ακολουθηθούν από τους παραγωγούς  ΠΟΠ Πευκοθυμαρόμελου Κρήτης,  καλό θα είναι να υπάρξει συνεργασία και κοινή δράση στην διάθεση του συσκευασμένου πλέον προϊόντος.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο τηλέφωνο 6976790475 –Μπιρλιράκης Νίκος , πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης ή στο e-mail του Μ.Σ.Ρ. [email protected]

Eπίσης μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας και όχι μόνο, μέσα από τη σελίδα του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης  http://www.thimos.gr, καθώς και από το

 WWW.FACEBOOK.COM/ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ