ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Δημιουργήθηκε Δίκτυο Πολιτιστικών Συλλόγων Δυτικού Ρεθύμνου

0

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Με στόχο την αναβάθμιση στον τομέα πολιτιστικής παρέμβασης, οι πολιτιστικοί σύλλογοι του Δυτικού Ρεθύμνου προχώρησαν στην δημιουργία ενός άτυπου οργάνου συνεργασίας.

Ειδικότερα, μετά από σχετική απόφαση που ελήφθη κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την 15η Φεβρουαρίου 2017 μεταξύ των Προέδρων και Γραμματέων των Πολιτιστικών Συλλόγων στο πρώην Δημαρχείο Νικηφόρου Φωκά, στον Άγιο Ανδρέα, οι εκπρόσωποι των Πολιτιστικών Συλλόγων από τον Άγιο Ανδρέα, το Άνω Βαρσαμόνερο, το Ατσιπόπουλο, το Γεράνι, τη Γωνιά, τον Καλονύχτη, το Κάτω Βαρσαμόνερο, το Μαλάκι, το Μούντρος, τον Πρινέ, τις Σαϊτούρες και τα Φρατζεσκιανά Μετόχια, διαμόρφωσαν Συμφωνητικό Συνεργασίας των Συλλόγων τους ως πλαισίου οργάνωσης και δράσης.

Όπως ανακοίνωσαν, η πρωτοβουλία αυτή προέκυψε εξαιτίας της ανάγκης για αναβάθμιση των πολιτιστικών δράσεων που προσφέρονται στους κατοίκους του Δυτικού Ρεθύμνου, δεδομένου του υδροκεφαλισμού της πόλης του Ρεθύμνου, καθώς και της ανάγκης άρσης του απομονωτισμού που παρατηρείται στην επαρχία, παρά τις κοινές καταβολές και εμπειρίες των κατοίκων.

Στην ανακοίνωση τους τονίζεται, ότι  «Προχωρήσαμε, θεωρώντας ότι ο απομονωτισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω της διαρκούς άσκησης επικοινωνίας μέσα από συνεργασίες και ανταλλαγές τεχνογνωσίας και υποδομών, αλλά κυρίως μέσω της αυτοσυνειδησίας, δηλαδή της κατανόησης της τοπικής ταυτότητας των κατοίκων εν τη ενώσει.»

ΣΤΟΧΟΙ

Οι στόχοι της καινοτόμου πρωτοβουλίας δημιουργίας του Δικτύου είναι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι:

  • Στους βραχυπρόθεσμους συμπεριλαμβάνονται η γνωριμία των φορέων μεταξύ τους, η στήριξη των μεμονωμένων πολιτιστικών δράσεων των Συλλόγων, η δημιουργία κοινού ημερολογίου (agenda) εκδηλώσεων, η κοινή προβολή των δράσεων των Συλλόγων μέσω ιστοσελίδας, FB ή έντυπου υλικού, η οργάνωση κοινών ή πολυμερών εκδηλώσεων/δράσεων που θα αξιοποιούν, θα ενεργοποιούν ή θα επηρεάζουν μεγαλύτερες και ποικίλες ομάδες κοινού και η διά βίου εκπαίδευση περί τα πολιτιστικά.
  • Στους μακροπρόθεσμους συμπεριλαμβάνονται ο σχεδιασμός δράσεων που θα απευθύνονται σε ειδικές ομάδες κοινού (νέων, ηλικιωμένων, γυναικών κ.λπ.), η επέκταση των πολιτιστικών δράσεων σε ολόκληρη τη διάρκεια του χρόνου, οι πολυεπίπεδες εκδηλώσεις (π.χ. τοπικά, θεματικά φεστιβάλ), η μαζικότερη παρουσία των μικρότερων οικισμών της ενδοχώρας στα πολιτιστικά δρώμενα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, η ενδυνάμωση της φωνής της επαρχίας έναντι του κέντρου και η δυναμικότερη παρουσία των χωριών του Δυτικού Ρεθύμνου στη διανομή κονδυλίων για τα πολιτιστικά και η αύξηση των απαιτήσεων τους ως προς τη διαχείριση των δημοτικών πόρων για τη δημιουργία υποδομών, χωρίς τις οποίες η πολιτιστική ανάπτυξη θα παραμείνει πλημμελής (π.χ. δρόμοι, αποχετεύσεις, αναπλάσεις, μετακίνηση), η ανάδειξη, μέσω των δράσεων και της επικοινωνίας των φορέων, των μνημείων και της Τοπικής Ιστορίας. Προκειμένου να επιτευχθούν τα παραπάνω, στις 5 Απριλίου, δημιουργήθηκε κοινό άτυπο όργανο με την επωνυμία Δίκτυο Πολιτιστικών Συλλόγων Δυτικού Ρεθύμνου. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται Πολιτιστικοί Σύλλογοι, η συμμετοχή των οποίων στις αποφάσεις θα είναι ισότιμη.

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΕ ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Μιλώντας στην εφημερίδα μας η Γραμματέας του Παραδοσιακού-Λαογραφικού Συλλόγου Κάτω Βαρσαμονέρου «Νήποι», αρχαιολόγος κ. Ειρήνη Γαβριλάκη, η οποία είχε ενεργή συμμετοχή στην ιδέα και την εξέλιξη της πρωτοβουλίας αυτής, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «Στόχος μας είναι η Ισότιμη  συμμετοχή στις αποφάσεις με μία ψήφο ανά Σύλλογο, ανεξάρτητα των παρισταμένων μελών τους στις συναντήσεις του Δικτύου. Επίσης η ανεξαρτησία των συμμετεχόντων φορέων, ώστε να μπορούν να συνεργάζονται ανά περίπτωση με έναν ή περισσότερους ετέρους, ανάλογα με το είδος της εκδήλωσης ή τον χαρακτήρα της. Επίσης θα μπορούν να κάνουν χρήση του λογότυπου του κοινού οργάνου των Συλλόγων τόσο σε περιπτώσεις μεμονωμένων δράσεων, όσο και συνεργασιών.»

Η κ. Γαβριλάκη τόνισε, ότι διαδικαστικά θα γίνεται η ανάθεση της γραμματειακής υποστήριξης και του συντονισμού του Δικτύου ως προς τις συναντήσεις (πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα), την ενημέρωση των μελών, τις κοινοποιήσεις κοινών δελτίων τύπου, συγκέντρωσης στοιχείων εκδηλώσεων για τη δημιουργία εντύπων κ.λπ. σε Γραμματέα. Για τη θέση του Γραμματέα θα επιλέγεται ένα μέλος Διοικητικού Συλλόγου των μετεχόντων ΣυλΛόγων-μελών, για ένα έτος, με δικαίωμα επαναψήφισης.

Τέλος δήλωσε: «Ελπίζοντας ότι και άλλοι Σύλλογοι θα πλαισιώσουν την πρωτοβουλία μας, πιστεύουμε ότι τα όμορφα χωριά Δυτικά του Ρεθύμνου, ενωμένα, θα προσφέρουν ακόμα περισσότερα στον Πολιτισμό και στην Ποιότητα Ζωής.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ