ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Ξαφνικός θάνατος» για 150 franchise καταστήματα της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ

0

«ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ» 220 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ 2500 ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πάνω από 150 καταστήματα που άνηκαν στην αλυσίδα της εταιρίας Μαρινόπουλος ΑΕ, βρέθηκαν εκτός σχεδίου εξυγίανσης, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για καταστήματα που λειτουργούσαν με το σύστημα δικαιόχρησης (franchise), τα οποία απασχολούσαν περίπου 2.500 υπάλληλους οι οποίοι δεν έτυχαν της προστασίας που έτυχαν οι υπόλοιποι υπάλληλοι της μαμάς εταιρίας.

Ένας από τους ιδιοκτήτες των franchise εταιριών, είναι και ο Ρεθεμνιώτης Νίκος Μαθιουδάκης, ο οποίος εκπροσωπεί 7 εταιρίες με 19 καταστήματα, με το σύστημα της δικαιόχρησης, τα οποία αναπτύχθηκαν την τελευταία 10ετία, επενδύοντας σημαντικά ποσά στο δίκτυο franchise της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ.

Ο κ. Μαθιουδάκης δήλωσε: «Δεχόμαστε επιθέσεις αξιώσεων, που ουσιαστικά προκλήθηκαν από την ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. οι οποίες προκαλούν την οικονομική καταστροφή των καταστημάτων μας, με θύματα όχι μόνο εμάς αλλά και τους εργαζόμενους των franchise εταιριών μας».

Σύμφωνα με τον κ. Μαθιουδάκη, οι εταιρίες δικαιόχρησης, στις οποίες ανήκουν 150 καταστήματα ανά την Ελλάδα, βρίσκονται αντιμέτωπες με οικονομικές απαιτήσεις εκατομμυρίων ευρώ, που ουσιαστικά ή δεν είναι ληξιπρόθεσμες ή δεν υφίστανται, αλλά διεκδικούνται με διαταγές πληρωμών».

Θέλοντας να γίνει πιο σαφής ο Ρεθεμνιώτης επενδυτής, αναφέρει ότι οι οικονομικές απαιτήσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς  αυτές αφορούν εγγυητικές επιταγές και όχι ληξιπρόθεσμες οφειλές.

 

ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΔΙΚΑΙΟΧΡΗΣΗΣ «ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΩΣ ΚΑΙ ΑΖΗΜΙΩΣ ΛΥΘΕΙΣΕΣ»

Ο κ. Νίκος Μαθιουδάκης αναφερόμενος στη συμφωνία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος ΑΕ, υπογράμμισε ότι «αυτό καταρτίστηκε, από τις εταιρίες Μαρινόπουλος, Σκλαβενίτης και τις 4 συστημικές Τράπεζες. Οι υποσχέσεις δε του ομίλου «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ» προς τις εταιρείες μας, ότι σύντομα θα αποκατασταθεί η ομαλότητα ότι θα επανέλθουμε στην προηγούμενη κατάσταση και θα μας αποκαταστήσουν τις απώλειες που υφιστάμεθα, αποδείχτηκαν ψευδείς, αφού η ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016, κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Αθηνών Αίτηση Άμεσης Επικύρωσης Συμφωνίας Εξυγίανσης-Μεταβίβασης Επιχείρησης στην οποία αναφέρεται ότι δεν μεταφέρεται το σύνολο των συμβάσεων δικαιόχρησης και επίσης επισημαίνεται ότι: «Το σύνολο των συμβάσεων, που δεν μεταφέρονται δεν μεταβιβάζονται και δεν αναλαμβάνονται από την ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ παραμένουν ως υποχρέωση της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ και θεωρούνται αυτοδικαίως και αζημίως λυθείσες»

Με τον τρόπο αυτό οι χιλιάδες εργαζόμενοι και οι εργοδότες τους στις εταιρείες που λειτουργούσαν με  συμβάσεις δικαιόχρησης (franchise) carrefour express και carrefour Μαρινόπουλος, εκδιώχθηκαν εν μια νυκτί από την μαμά εταιρεία σαν απόπαιδα.

Ο κ. Μαθιουδάκης μίλησε  για «χτύπημα κάτω από τη μέση» καθώς τα καταστήματα Franchise  μένοντας εκτός σχεδίου εξυγίανσης θεωρούνται πλέον άμεσοι ανταγωνιστές της Σκλαβενίτης με την ταυτόχρονη δημιουργία σωρείας θεμάτων που άπτονται του δικαίου περί ανταγωνισμού.

Όπως τόνισε ο κ. Μαθιουδάκης η εταιρία Μαρινόπουλος καταφέρεται ενάντια στις δικές της εταιρίες δικαιόχρησης οι οποίες στάθηκαν δίπλα της και τη στήριξαν, όταν πριν από λίγους μήνες χιλιάδες προμηθευτών, επίσης αδικημένοι, δεν την προμήθευαν και εξέδιδαν διαταγές πληρωμής και προχωρούσαν σε κατασχέσεις ακόμα και εις χείρας τρίτων».

 

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

Αναφερόμενος στις συνέπειες  της άνισης, όπως τη χαρακτήρισε, μεταχείρισης των εταιρειών ανέφερε ότι «σταδιακά κλείνουν καταστήματα δικαιόχρησης της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. και μένουν άνεργοι εργαζόμενοι, προκαλώντας έτσι ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα ανεργίας στις τοπικές κοινωνίες». Στη συνέχεια ο ίδιος πρόσθεσε: «Οι 220 εργαζόμενοι των εταιριών που εκπροσωπώ, αλλά και οι χιλιάδες άλλοι σε όλη την Ελλάδα, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον ζοφερό κόσμο της ανεργίας και με την οικονομική εξαθλίωση, καθώς δεδομένης της προϋπηρεσίας τους, της ηλικίας τους και των προβλημάτων υγείας που πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν, δεν θα είναι εύκολη η πρόσληψή τους από άλλους εργοδότες, με αποτέλεσμα να στερηθούν ακόμα και τα απαραίτητα αφού οι αποδοχές τους, στην πλειοψηφία τους αποτελούν το μοναδικό τους οικονομικό πόρο, οι οποίοι μπορεί να συμπεριλαμβάνονταν και στους 13000 εργαζόμενους που διατείνονταν η Μαρινόπουλος»

Εκείνο πάντως, που τόσο ο ίδιος, όσο και οι άλλοι ιδιοκτήτες εταιριών δικαιόχρησης επιθυμούν, είναι να διατηρήσουν την λειτουργία τους, ώστε να συνεχίσουν να απασχολούν τους εργαζόμενους τους και οι θέσεις εργασίας τους να προστατευτούν, όπως εκείνες των εργαζομένων στην ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε., καθώς και να εξασφαλιστούν οι όροι εργασίας και η αμοιβής τους.

 

ΟΙ ΕΓΓΥΗΤΙΚΕΣ

Όσον αφορά στις εγγυητικές ο κ. Μαθιουδάκης υπογράμμισε: «Η Μαρινόπουλος είχε εκχωρήσει τις απαιτήσεις της από το δίκτυο δικαιόχρησης στην Εθνική Factors. Η τελευταία,100% θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, αποτελεί εξειδικευμένη εταιρία πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων, η οποία προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ολοκληρωμένων υπηρεσιών Factoring που περιλαμβάνει: προεξόφληση, διαχείριση και είσπραξη απαιτήσεων, πιστωτικό έλεγχο και κάλυψη πιστωτικού κινδύνου. Και ενώ οι απαιτήσεις που εκχωρήθηκαν εξοφλήθηκαν στο ακέραιο η Μαρινόπουλος παράνομα και αντισυμβατικά, μεταφέρει τις εγγυήσεις που δόθηκαν από τους δικαιοδόχους για να έχουν πρόσβαση στο σύστημα παραγγελιών της, στην Εθνική Factor η οποία και εκδίδει διαταγές πληρωμής, χρησιμοποιώντας την ως όχημα για άλλους σκοπούς. Και όλα αυτά, δηλαδή τη μεταβίβαση των εγγυητικών εν αγνοία των δικαιοδόχων!

Για την εγγυητική επιταγή για τις παραγγελίες των 19 καταστημάτων συμφερόντων Μαθιουδάκη, ανέφερε: «Η επιταγή αυτή λόγω της έκδοσης της ως «εγγύηση» συμφωνήθηκε να μην εμφανιστεί προς πληρωμή από τη δικαιοπάροχο  εταιρία Μαρινόπουλος» και σημείωσε: « Η εξόφληση των τρεχουσών υποχρεώσεων γίνονταν σε εβδομαδιαία βάση, είτε με την παράδοση επιταγών μικρότερης αξίας, είτε με ηλεκτρονική μεταφορά ποσών από λογαριασμό σε λογαριασμό, σύμφωνα με τα τιμολόγια που εκδίδονταν».

Σύμφωνα με τον κ. Μαθιουδάκη, γίνεται προσπάθεια είσπραξης ποσών τα οποία δεν ανταποκρίνονται σε κάποια οφειλή, προκειμένου να σκοτώσουν τον ανταγωνισμό που δημιουργείται.

 

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ

Την εβδομάδα που μας πέρασε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνου, έγινε δεκτή η προσωρινή διαταγή στα πλαίσια ασκηθείσας ανακοπής κατά της διαταγής πληρωμής  που εξέδωσε η Εθνική Factors κατά του εγγυητή Νίκου Μαθιουδάκη, ενώ ορίστηκε τακτική δικάσιμος για τις 22 Φεβρουαρίου.

Αυτό ουσιαστικά αποτελεί την πρώτη δικαίωση για εταιρία δικαιόχρησης (franchise), ενώ αναμένεται ν’ ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, καθώς και οι υπόλοιπες θιγείσες εταιρίες αναμένεται να στραφούν προς τη δικαιοσύνη.

 

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Υπενθυμίζεται ότι τα πρόσφατα θύματα της κατάρρευσης του Μαρινόπουλου που λειτουργούσε μέσω franchise είναι δύο καταστήματα στη Μήλο και μία αλυσίδα 7 καταστημάτων στο Ηράκλειο με 92 εργαζόμενους, η οποία έχει υποβάλλει αίτηση για την υπαγωγή στο άρθρο 99.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι η αλυσίδα του Ηρακλείου δεν οφείλει ούτε ευρώ σε δημόσιο, ΙΚΑ και σε μισθοδοσία, αλλά θεωρεί ότι η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη, χωρίς προληπτικά μέτρα, λόγω της ασφυξίας που επιχειρείται εναντίων τους.

 

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ