ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Απελευθέρωση άγριων πτηνών σε Αμάρι και Χανιά

0

Ποικίλες είναι και φέτος οι εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης για τα μεταναστευτικά πουλιά, που θα πραγματοποιηθούν στην Κρήτη και σε όλο τον κόσμο, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών στις 2 Οκτωβρίου.

Είκοσι πέντε εκατομμύρια από αυτά τα πουλιά, όπως σημειώνεται, θανατώνονται, αντιμετωπίζοντας φυσικούς και μη κινδύνους κάθε χρόνο σε περιοχές της Μεσογείου.

Το ταξίδι που κάνουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή από ευρωπαϊκές χώρες με ψυχρό κλίμα προς χώρες της Αφρικής, προκειμένου να αναζητήσουν θερμότερες και ευνοϊκότερες συνθήκες για τη διαβίωσή τους, είναι έτσι κι αλλιώς μακρύ, δύσκολο και επικίνδυνο.

Σύμφωνα με πρόσφατη σχετική μελέτη της BirdLife International, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 6η θέση στη δεκάδα των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά παράνομης θανάτωσης πουλιών, με την εκτίμηση ότι θανατώνονται παράνομα στη χώρα μας κατά μέσο όρο 704.000 πουλιά κάθε χρόνο.

Γι' αυτό η BirdLife International και οι εταίροι της έχουν θέσει ως υψηλή προτεραιότητα την καταπολέμηση της παράνομης θανάτωσης των πουλιών.

Η BirdLife International και ο εταίρος της στην Ελλάδα, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε τον κόσμο της μετανάστευσης των πουλιών μέσα από τις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών (Eurobirdwatch) την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, εστιάζοντας στην ανάγκη προστασίας των πουλιών και μεταναστευτικών τους διαδρομών, μιας και η χώρα μας βρίσκεται πάνω σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι της μετανάστευσης.

Οι εκδηλώσεις φέτος πραγματοποιούνται ταυτόχρονα σε 36 χώρες της Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας και περιλαμβάνουν παρατήρηση πουλιών, ενημέρωση για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι φτερωτοί ταξιδιώτες και παράλληλες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.

Οι εκδηλώσεις στην Κρήτη

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών (γνωστή και ως EuroΒirdwatch16), το Πανεπιστήμιο Κρήτης - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) οργανώνει ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης για την προστασία των μεταναστευτικών πουλιών και των βιοτόπων τους την Κυριακή 2 Οκτωβρίου και ώρα 10 π.μ. στο φράγμα Ποταμών στο δήμο Αμαρίου.

Στην οργάνωση και υλοποίηση συμμετέχουν η ΑΝΙΜΑ (Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης της Άγριας Ζωής), το ταξιδιωτικό γραφείο "Greentour" και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Πατσού, Βολεώνων και Παντάνασσας, με την υποστήριξη του Δήμου Αμαρίου.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να δοθεί το μήνυμα του πόσο σημαντικό είναι να προστατευτούν οι περιοχές όπου φωλιάζουν και αναπαράγονται τα μεταναστευτικά πουλιά, οι χώροι όπου σταματούν για τροφή και ξεκούραση, και οι μεταναστευτικές τους διαδρομές.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στελέχη του ΜΦΙΚ θα βρίσκονται στο χώρο του φράγματος για να ενημερώσουν παιδιά και ενηλίκους για τα μεταναστευτικά πτηνά και τους βιοτόπους τους, οι περισσότεροι των οποίων ανήκουν στο Δίκτυο NATURA 2000 της Κρήτης, και θα απελευθερώσουν άγρια πτηνά, τα οποία εντοπίστηκαν το προηγούμενο διάστημα στην Κρήτη είτε δηλητηριασμένα, είτε τραυματισμένα, είτε αδύναμα.

Τα πουλιά στάλθηκαν στην ΑΝΙΜΑ για περίθαλψη και αποκατάσταση και θα απελευθερωθούν στο φυσικό τους περιβάλλον την Κυριακή 2 Οκτωβρίου και ώρα 10:30-11 π.μ., στην εκκλησία της Αγ. Κυριακής, στο φράγμα Ποταμών.  Θα ακολουθήσει οικο-περιήγηση στο φαράγγι του Πατσού.

Εκδηλώσεις ανοικτές για το κοινό

Μια διαφορετική εκδήλωση, μια "Γιορτή των Πουλιών", θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στη λίμνη Αγιάς στα Χανιά, από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, η οποία θα είναι ανοιχτή στη συμμετοχή του κοινού.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει παρατήρηση των πουλιών, περιήγηση στη λίμνη, αλλά και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις για τα παιδιά. Διοργανώνεται από το Κέντρο Εκπαίδευσης για την Αειφορία (ΚΠΕ) Βάμου, σε συνεργασία με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις "Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία" και "Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων".

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκδήλωση στην Ευρώπη του BirdLife International, που υλοποιείται εδώ και 22 χρόνια με τη συμμετοχή περιβαλλοντικών οργανώσεων από 40 περίπου χώρες.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ