Σε στάση αναμονης βρίσκονται οι έμποροι ελαιολάδου αφού η ζήτηση του προϊόντος είναι μηδαμινή αυτή την περίοδο, όπως έγραψε το CretePlus.gr με ρεπορτάζ στις 29 Σεπτεμβρίου 2016.
Οι παραγωγοί που περίμεναν όπως πέρυσι ως την τελευταία να στιγμή να δώσουν το λάδι τους σε καλή τιμή, φετος βλέπουν την τιμή να μην ξεπερνάει τα 2.90 ευρώ το κιλό. Μία τιμή η οποία μπορεί και να πέσει ακόμη περισσότερο αν δεχτεί πιέσεις από την πλευρά των ελαιοπαραγωγων. Για αυτο, οι έμποροι συνιστούν ψυχραιμια.
Χαρακτηριστικά ο έμπορος και εμφιαλωτης ελαιολάδου της Creta Olive Mill κ Μιχαλης Αλμπαντακης επισημαίνει ότι οι έμποροι αυτή την περίοδο δεν αγοράζουν λάδι αφού δεν υπάρχει ενδιαφέρον και αναμένουν τη νέα ελαικοομικη περίοδο που ξεκινά σε 20 μέρες περίπου.
Αυτό που συνιστά και εκείνος είναι να τηρηθεί μία ψύχραιμη στάση από την πλευρά των παραγωγών για να μην είναι οι συνέπειες χειρότερες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή στην Κρυφή υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 17.000 τόνοι αδιαθετοι. Ενώ λάδι αγοράζουν μόνο όσοι εμφιαλωνουν και μόνο τις ποσότητες που επιθυμούν.
Ελπίδα όλων είναι να υπάρξει αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος με το ξεκίνημα της νέας ελαιοκομικης χρονιάς αν και οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες δυνατές από τη στιγμη που η παραγωγή έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό λόγω των σχετικών καιρικών συνθηκών.
Το πρωτολαδο
Το χορό και φέτος, στη νέα ελαιοκομική περίοδο, σέρνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, οι δηµοπρασίες ελαιόλαδου του οποίου, κάθε χρόνο, θεωρούνται βαρόµετρο από τους παραγωγούς αλλά και τους ανθρώπους της αγοράς.
Συμφωνα με το agronews.gr ειδικά φέτος ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της Πέμπτης πως προχώρησε σε συμφωνία για πώληση πρώιμου ελαιολάδου ποικιλίας Αθηνολιάς, οξύτητας έως 0,3, του οποίου η έκθλιψη πραγματοποείται από 28 Σεπτεμβρίου έως 8 Οκτωβρίου στην τιμή των 4,40 ευρώ το κιλό.
Σημειωτέον πως το αγουρέλαιο ή αλλιώς πρωτόλαδο ξεκινά πάντοτε µε εµπορική τιµή, τουλάχιστον 1 ευρώ υψηλότερη από αυτή του συµβατικού έξτρα παρθένου.
Πέρσι η αντίστοιχη τιμή που έπιασε το συγκεκριμένο αγουρέλαιο ήταν 4,60 ευρώ το κιλό, ωστόσο παράγοντες της αγοράς ελαιολάδου, αν και νωρίς, δεν διστάζουν να εκτιμήσουν πως και φέτος υπάρχει δυναμική για αντίστοιχες με πέρσι τιμές παραγωγού.
