ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Άγνωστες παραλίες του Ρεθύμνου

0

Γαλάζια και τιρκουάζ νερά με απαλή χρυσαφένια άμμο ή βότσαλα και ψηλά βράχια, συνθέτουν μοναδικά τοπία, τόσο στα βόρεια όσο και στα νότια παράλια του νομού Ρεθύμνου. Ωστόσο, πέρα από τις γνωστές παραλίες του νομού, που γοητεύουν και μαγνητίζουν εδώ και χρόνια ντόπιους και ξένους επισκέπτες, υπάρχουν και οι λιγότερο γνωστές, κάποιες από τις οποίες σας παρουσιάζουμε σήμερα.

Αυτές, οι λιγότερο γνωστές παραλίες, είναι για όλα τα γούστα, αφού υπάρχουν αμμώδης, βοτσαλωτές, ερημικές, απόκρημνες, αλλά κυρίως είναι απαράμιλλου κάλλους, στις οποίες ο επισκέπτης μπορεί ν’ απολαύσει τη φύση όπως πραγματικά είναι.

Επιμέλεια: Αθηνά Πετρακάκη

 

Παραλίες Αγίου βασιλείου

amolofoi agiou pavlouΟι Αμμόλοφοι του Αγίου Παύλου

Στο νοτιότερο τμήμα της  Ακουμιανής Γυαλιάς, στο δυτικό τμήμα του ακρωτηρίου της Μέλισσας και νότια της Τριόπετρας βρίσκεται μια από τις ωραιότερες παραλίας της Κρήτης, οι Αμμόλοφοι του Αγίου Παύλου ή όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι, Αλατσόγκρεμνος.

Η παραλία αυτή σχηματίζεται ανάμεσα στο άκρο της Μέλισσας και στον Ακουμιανό ποταμό, νοτιοδυτικά της περιοχής Στόμιο.

Είναι ιδανική για μάσκα, καθώς διαθέτει πλούσιο βυθό. Το ηλιοβασίλεμα της περιοχής είναι πανέμορφο, ενώ όπως είναι γνωστό, η θερμοκρασία του νερού δεν πέφτει ποτέ κάτω από τους 15 βαθμούς Κελσίου, κάνοντας την ιδανική για κολύμβηση όλο το χρόνο.

fwteinariΤο Φωτεινάρι

Το Φωτεινάρι βρίσκεται 37 χλμ νότια του Ρεθύμνου, ανάμεσα στον Πλακιά και στην παραλία της Σούδας. Εκεί υπάρχουν δύο πανέμορφες απάνεμες παραλίες, οι οποίες σχηματίζονται στο μυχό δύο κατάφυτων κόλπων. Ο βυθός της περιοχής είναι ιδανικός για ψάρεμα και μάσκα.

Οι παραλίες χωρίζονται μεταξύ τους με μια μικρή βραχώδη ακτή και έχουν βότσαλο, αρκετές πέτρες και δεν είναι οργανωμένες.

Η πρώτη παραλία που συναντά κάποιος ερχόμενος από Πλακιά, είναι το Μικρό Φωτεινάρι ή Φωτειναράκι, η δεύτερη είναι το Μεγάλο Φωτεινάρι. Και οι δύο συνδέονται με τον κεντρικό δρόμο με πέτρινα μονοπάτια. Μάλιστα, στο Φωτεινάρι υπάρχει και μια πηγή με γλυκό νερό.

 

gialopotamaΓιαλοπόταμα

Μια από τις πιο όμορφες και ταυτόχρονα πιο άγνωστες παραλίες της Κρήτης είναι τα Γιαλοπόταμα στην Κεραμιανή Γιαλιά. Το όνομά της (ποτάμι στο γιαλό) το οφείλει σε ένα μικρό ρυάκι που εκβάλλει στη θάλασσα κι έχει νερό μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Η πρόσβαση στα Γιαλοπόταμα γίνεται με πρόχειρο δρόμο από το χωριό Κεραμέ Αγίου Βασιλείου.

Τα Γιαλοπόταμα αποτελούν ένα καλά κρυμμένο μυστικό και σπάνια  υπάρχει  κόσμος εκεί.

Ο καλύτερος τρόπος να φτάσει κάποιος στους κρυφούς κόλπους της περιοχής είναι περπατώντας κατά μήκος της θάλασσας, με σημείο εκκίνησης την παραλία της Αγίας Φωτεινής στα δυτικά, στην οποία φτάνει ο δρόμος.

Τα Γιαλοπόταμα έχουν κρυστάλλινα, παγωμένα και σχετικά βαθειά νερά. Το χαρακτηριστικό της περιοχής είναι το σκούρο βοτσαλάκι και οι μεγάλοι βράχοι μέσα και έξω από το νερό που δημιουργούν μικρά κολπάκια και ιδανικά μέρη για απομόνωση.

 

pyrgouΠαραλίες Πύργου

Ανάμεσα στα Γιαλοπόταμα και την Αγία Φωτεινή, δημιουργούνται δύο γειτονικές ερημικές παραλίες με άμμο και βότσαλο, περιτριγυρισμένες από μεγάλα βράχια. Οι σχεδόν άγνωστες παραλίες του Πύργου, όπως λέγεται η περιοχή, είναι ιδανικές για κολύμπι με μάσκα. Ο Πύργος συνδέεται με τα Γιαλοπόταμα με ένα χωματόδρομο, που ξεκινάει 500μ. βόρεια του οικισμού. Πάνω στην παραλία υψώνονται τεράστιοι βράχοι, με τρεις επιβλητικές σπηλιές με πουλιά και νυχτερίδες.

prasonisiΠρασονήσι

Δύο χιλιόμετρα πριν τον Άγιο Παύλο συναντάμε μια ακόμη παραλία στην περιοχή του Αγίου Μάρκου και απέναντι από το νησάκι της περιοχής που οι ντόπιοι ονομάζουν Πρασονήσι λόγω του υποπράσινου χρώματος του.

Στο Πρασονήσι η θάλασσα είναι συνήθως ήρεμη και ο βυθός ενδείκνυται για μάσκα και για ψάρεμα. Ανατολικά του Πρασονησίου υπάρχουν κι άλλες παραλίες, όπου η πρόσβαση γίνεται πιο δύσκολα.

 

 Παραλίες Μυλοποτάμου

kamara geropotamouΗ καμάρα του Γεροποτάμου

Μερικά μέτρα δυτικά της παραλίας του Γεροποτάμου υπάρχει μια εκπληκτική φυσική καμάρα που σχηματίζεται στα δυτικά μιας μικρής παραλίας με άμμο, ψιλό βότσαλο και πεντακάθαρα βαθυγάλαζα νερά.

Η παραλία είναι τόσο μικρή, που όταν φυσάει βοριάς, τα κύματα σχεδόν την καλύπτουν.

Η πρόσβαση στην παραλία που περικλείεται από κάθετους βράχους που προσφέρουν φυσική σκιά, γίνεται αποκλειστικά μέσω θαλάσσης.

Η ακτογραμμή από την Καμάρα ως και τη Σκαλέτα είναι γεμάτη σπηλιές και από τους βράχους ξεπηδούν πολλά θαλασσογέρακα.

glarosΟι παραλίες του Γλάρου

Περίπου 500 μέτρα ανατολικότερα από την Εκκλησία της Παναγίας της Χαρακιανής σχηματίζεται η μικρή χερσόνησος και το νησάκι του Γλάρου, όπου σχηματίζονται μικρές παραλίες.

Στη δυτική πλευρά της χερσονήσου, κοντά στην οποία φτάνει μονοπάτι από την Εθνική Οδό, υπάρχει ένας μικρός κόλπος που κοιτάει δυτικά και έχει τις 3 όμορφες παραλίες του Γλάρου, γνωστές κι ως Γλαριά ή Περιστέρι.

Το όνομα της η περιοχή το παίρνει από το νησάκι του Γλάρου με τα πράσινα πετρώματα, που χωρίζεται από την παραλία με ένα πολύ στενό κανάλι. Εξωτερικά έχει άμμο, αλλά μέσα είναι βραχώδης και είναι ιδανική για απομόνωση και για μάσκα.

 

sphliesΣπηλιές

Η παραλία της Κιτρένωσης, γνωστή ως Σπηλιές ή Του Μαλιού το Ρυάκι, βρίσκεται 15 χιλιόμετρα ανατολικά του Ρεθύμνου, στην αρκετά απόμερη περιοχή του Λατζιμά.

Η παραλία σχηματίζεται στον μυχό ενός μικρού κόλπου με βότσαλο και πεντακάθαρα βαθειά νερά, που προστατεύεται από ψηλούς κατακόρυφους βράχους. Χαρακτηριστικό της παραλίας είναι οι πανέμορφοι σπηλαιώδεις βράχοι που την προστατεύουν από τα δυτικά. Οι  πολλές σπηλιές με βράχους διακρίνονται για τους μοναδικούς σχηματισμούς τους. Μάλιστα εκεί βρίσκει καταφύγιο η απειλούμενη με εξαφάνιση Μεσογειακή Φώκια Monachus monachus.

kalo xwrafiΚαλό Χωράφι

Το Καλό Χωράφι βρίσκεται περίπου 37 χλμ ανατολικά του Ρεθύμνου, στην περιοχή που ήταν κτισμένο το μοναστήρι των Αγίων 318 Θεοφόρων Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου (325 μ.Χ.). Η μονή δεν υπάρχει σήμερα, αλλά έχει κτιστεί ένα νεότερο εκκλησάκι να τη θυμίζει. Το Καλό Χωράφι είναι μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από το άγριο κρητικό τοπίο, με ψηλά βουνά και κατάφυτα φαράγγια.

Στο σημείο της εθνικής οδού, εκεί που βρίσκεται η νεότερη εκκλησία των Αγίων Πατέρων, ξεκινάει ένας πολύ σύντομος χωματόδρομος 200 μέτρων, που φτάνει σε ένα γραφικό κόλπο που κοιτάει δυτικά. Η παραλία είναι βοτσαλωτή και έχει πολύ λίγο κόσμο.

 

alykiΠαραλία Αλυκή στην Αλμυρίδα

Η Αλμυρίδα είναι ένα πολύ μικρό ψαροχώρι, που βρίσκεται 38 χλμ ανατολικά του Ρεθύμνου, κοντά στις Σίσες. Το χωριό δεν είναι ανεπτυγμένο τουριστικά, γεγονός που το κάνει δημοφιλές στους ντόπιους.

Λίγα μέτρα ανατολικότερα του χωριού, δίπλα στη θάλασσα, υπάρχουν τα ερείπια του παλιού τελωνείου χαρουπιού, που κάποτε λειτουργούσε στην περιοχή. Εκεί βρίσκεται και η κεντρική παραλία της Αλμυρίδας, η Αλυκή, με άμμο και ρηχά νερά. Η παραλία ενδείκνυται όταν δεν έχει αέρα, γιατί όταν φυσάει έχει κύμα.

 

Φωτογραφίες – Πληροφορίες: cretanbeaches

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ