ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σύγχυση με τη δόμηση στα εκτός σχεδίου οικόπεδα

0

Πρόβλημα για τους οικοπεδούχους που αδυνατούν να χτίσουν

Αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων και στην περιοχή του Ρεθύμνου έχουν επηρεαστεί από τις αλλαγές που έχουν γίνει στη δόμηση οικοπέδων εκτός σχεδίου και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην αρτιότητα οικοπέδων κοντά σε οικισμούς, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χτίσουν στο οικόπεδό τους. Το πρόβλημα που έχει προκύψει είναι αποτέλεσμα απόφασης του Αυγούστου 2013 της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης με θέμα την «επέκταση και αναθεώρηση του εγκεκριμένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Δήμου Ρεθύμνης στα όρια της Δ.Ε. Ρεθύμνου δήμου Ρεθύμνου», χωρίς ωστόσο να έχει αποσαφηνιστεί ποιος ακριβώς ευθύνεται για την αλλαγή που έχει γίνει.

Παλαιότερα, η δόμηση στην εκτός σχεδίου περιοχή περιοριζόταν από νομοθετήματα που αφορούσαν στην εκτός σχεδίου δόμηση (πολεοδομικό διάταγμα του ’85) και στις ΖΟΕ (Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου) και αργότερα στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο μπήκαν κάποιοι περιορισμοί. Για παράδειγμα, στην περιοχή του Μαρουλά Ρεθύμνου, αν κάποιος είχε ένα αγροτεμάχιο δύο στρεμμάτων το οποίο βρισκόταν σε μία ζώνη 500 μέτρων από οικισμό ή ήταν πάνω σε κύριο δημοτικό δρόμο, τότε αυτό μπορούσε να οικοδομηθεί κατά παρέκκλιση χωρίς να υπάρχει πρόβλημα. Μετά την ψήφιση του ΓΠΣ, οι παρεκκλίσεις αυτές ακυρώθηκαν και έτσι σήμερα κάτοικος της περιοχής του Μαρουλά ανέφερε στην εφημερίδα μας ότι ενώ διαθέτει οικόπεδο στην περιοχή και είχε τη δυνατότητα να χτίσει, τώρα αυτό είναι αδύνατο λόγω της αλλαγής που έχει γίνει στον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό και ειδικότερα στις διατάξεις της εκτός σχεδίου δόμησης.

Η απόφαση του Τμήματος Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Εφαρμογών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης μεταξύ άλλων αναφέρει:

«3.3.2. Βόρεια του όρους Βρύσινα (ΠΕΠΔ 2.1)

Καθορίζονται περιοχές βόρεια του όρους Βρύσινα (ΠΕΠΔ 2.1) οι οποίες ενδείκνυνται για οικιστική χρήση και δέχονται έντονες οικιστικές πιέσεις. Στις περιοχές αυτές επιτρέπονται χρήσεις που συνάδουν με αυτήν της κατοικίας.

Επιτρεπόμενες χρήσεις γης

Δεν επιτρέπονται χρήσεις και δραστηριότητες μέσης και υψηλής όχλησης, καθώς και οι παρακάτω χρήσεις ανεξάρτητα του βαθμού όχλησής τους:

- Γεωργοκτηνοτροφικά / γεωργοπτηνοτροφικά κτίρια και στέγαστρα, καθώς και κτίρια σφαγής (Άρθρο 2 του Π.Δ. της 24-05-85 (ΦΕΚ 270/Δ/31-05-85).

- Κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα κατηγορίας έως και δύο (2) αστέρων καθώς και κάμπινγκ κατηγορίας πρώτης (Α) τάξης (Άρθρο 8 του Π.Δ. της 6-10-78 (ΦΕΚ 538/Δ/17-10-78).

Όροι και περιορισμοί δόμησης

Ισχύουν οι διατάξεις της εκτός σχεδίου δόμησης με τους εξής περιορισμούς:

- Καθορίζεται κατώτατο όριο αρτιότητας και κατάτμησης τα οκτώ (8) στρέμματα.

- Ειδικά για κτίρια γραφείων – καταστημάτων δεν ισχύουν οι παρεκκλίσεις της παρ. 2 του άρθρου 5 του Π.Δ. της 24-05-85 (ΦΕΚ 270/Δ/31-05-85), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει».

Το πρόβλημα εντοπίζεται ακριβώς στο σημείο «Καθορίζεται κατώτατο όριο αρτιότητας και κατάτμησης τα οκτώ (8) στρέμματα», καθώς δεν υπάρχει αναφορά αν ισχύουν ή όχι οι παρεκκλίσεις. Για να εξακολουθούν, δηλαδή, να χτίζουν οι ενδιαφερόμενοι θα έπρεπε να έχει γραφτεί ότι ισχύουν οι παρεκκλίσεις του διατάγματος του ’85.

Για το σοβαρό αυτό θέμα ήρθαμε σε επικοινωνία με τον πολιτικό μηχανικό και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης δήμου Ρεθύμνης κ. Θοδωρή Νίνο, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτό που θα έπρεπε να γράφεται στον ΓΠΣ είναι ότι ισχύουν οι παρεκκλίσεις ως προς την αρτιότητα. Η υπηρεσία θεωρεί ότι έπρεπε να διευκρινίζεται αυτό και επειδή κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, δεν ισχύουν οι παρεκκλίσεις. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι μόνο όποιος έχει οκτώ και άνω στρέμματα μπορεί να χτίσει. Από την άλλη πλευρά, ο δήμος αναφέρει ότι από τη στιγμή που δεν αναφέρεται ότι καταργούνται, οι παρεκκλίσεις αυτές ισχύουν. Το λάθος, δηλαδή, εντοπίζεται στη διατύπωση».

Όσον αφορά στο πολύ σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, ο κ. Νίνος τόνισε ότι «το ζήτημα έχει τρομερές οικονομικές προεκτάσεις, αλλά ο κόσμος δεν τις έχει συνειδητοποιήσει ακόμα, γιατί αυτήν την περίοδο δεν οικοδομεί κάποιος ώστε να έχει πρόβλημα. Τα ακίνητα που είναι σε περιοχές εκτός σχεδίου ήταν και τα μοναδικά που θα μπορούσαν να κινηθούν σε αυτήν την περίοδο, γιατί είναι θελκτικά προς ξένους επενδυτές. Αυτό, όμως, δε γίνεται τώρα, γιατί είναι μη οικοδομήσιμα. Είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα και δεν μπορεί εύκολα να αλλάξει ο ΓΠΣ».

Μαρία Ιερωνυμάκη

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ