Η Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών, η οποία εορτάζεται στις 8 Μαρτίου, αποτελεί φόρο τιμής για τις γυναίκες που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για την ισότητα των φύλων μέσα σε αντίξοες συνθήκες, και ταυτόχρονα μια υπενθύμιση ότι η ουσιαστική ισότητα μεταξύ των φύλων απαιτεί στοχευμένη προσπάθεια και πολύ χρόνο ακόμη για να επιτευχθεί και στον χώρο της εκπαίδευσης σε κάθε βαθμίδα.
Οι μεγαλύτερες ανισότητες σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο παρατηρούνται στον τομέα της εξουσίας και της γνώσης. Στον τομέα της εκπαίδευσης, και ειδικότερα στον ακαδημαϊκό τομέα, οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σχεδόν σε όλες τις θέσεις. Οι ανισότητες είναι πιο έντονες στα πεδία των Θετικών Επιστημών, της Πληροφορικής και της Μηχανικής, αλλά και στις υψηλόβαθμες θέσεις.
Αν και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση αποτελεί πεδίο στο οποίο σταδιοδρομούν επαγγελματικά όλο και περισσότερες γυναίκες, παρατηρείται ότι πανελλαδικά υποεκπροσωπούνται σε θέσεις ευθύνης και έρχονται αντιμέτωπες με εδραιωμένες κοινωνικές αναπαραστάσεις. Οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται και στις θέσεις Διευθυντών Εκπαίδευσης στην Κρήτη, καθώς κατέχουν μόλις μία από τις συνολικά εννέα διευθυντικές θέσεις.
Όσον αφορά στη ΔΔΕ Ρεθύμνου, στο σύνολο 1034 εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, ΣΜΕΑΕ και στα γραφεία της ΔΔΕ Ρεθύμνου, οι γυναίκες εκπροσωπούνται σε ποσοστό 67% . Από την άλλη, στο σύνολο των 97 στελεχών της εκπαίδευσης της ΔΔΕ Ρεθύμνου, που αφορούν σε διευθυντές, υποδιευθυντές, τομεάρχες και τμηματάρχες, οι γυναίκες αποτελούν το 58% . Δηλαδή οι γυναίκες, αν και εκπροσωπούν το 67% του ανθρώπινου δυναμικού, υποεκπροσωπούνται σε θέσεις ευθύνης φτάνοντας στο 58 %.
Όσον αφορά στον νέο θεσμό των Συμβούλων Σχολικής Ζωής, ο οποίος απαιτεί ιδιαίτερες επικοινωνιακές δεξιότητες και διάθεση για προσφορά, η εκπροσώπηση των γυναικών εκπαιδευτικών φτάνει σε ποσοστό 74%, έναντι του μόλις 26 % των ανδρών στις συνολικά 61 θέσεις (45 γυναίκες και 16 άνδρες).
Μια νεότερη ερευνητικά παράμετρο του φαινομένου της «γυάλινης οροφής» αποτελεί και η τοποθέτηση γυναικών σε θέσεις ευθύνης με υψηλό ρίσκο. Στην εκπαίδευση οι γυναίκες συχνότερα αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης σε σχολικές μονάδες με διοικητική πολυπλοκότητα και παιδαγωγικές απαιτήσεις στη διαχείριση των ανθρώπινων σχέσεων, μονάδες που συνήθως οι άνδρες προσπερνούν χωρίς ενδιαφέρον. Το γεγονός αυτό συναντάται και στο Ρέθυμνο, όπου από τα οκτώ σχολεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης τα πέντε διευθύνονται από γυναίκες. Επίσης, στις ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές του Ρεθύμνου, όπου λειτουργούν εννέα σχολικές μονάδες, οι επτά διευθύνονται από γυναίκες. Παρά το υψηλό ρίσκο, η διοικητική αποτελεσματικότητα των διευθυντριών αυτών είναι επιβεβαιωμένη, ωστόσο αυτή η προσπάθεια απαιτεί από αυτές μεγάλη δαπάνη προσωπικού χρόνου και δοκιμάζει την ψυχική τους ανθεκτικότητα.
Ο αγώνας, επομένως, είναι μπροστά μας και οφείλουμε να συνεχίσουμε να παλεύουμε καθημερινά, μέχρι όλες και όλοι να γίνουμε ίσοι. Το σχολείο μπορεί και οφείλει να αποτελέσει πεδίο στο οποίο οι μαθητές και οι μαθήτριες θα αποδομήσουν κάθε είδους στερεότυπα, αποφεύγοντας έτσι και τον διαχωρισμό των φύλων, ο οποίος είναι επιβλαβής και περιοριστικός. Μέσω Προγραμμάτων Σπουδών εστιασμένων σε θέματα ισότητας και με την υιοθέτηση καλών πρακτικών, οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να εμφυσήσουν στα παιδιά μια ευέλικτη αντίληψη για τους ρόλους των φύλων, απαλλαγμένη από στερεότυπα, τα οποία επηρεάζουν τις κοινωνικές τους αναπαραστάσεις για το γυναικείο φύλο.