ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιστορική περιήγηση: Ξεφυλλίζοντας την ιστορία του βιβλίου στο Ρέθυμνο

0

Ο περίπατος περιλαμβάνει στάσεις ξενάγησης στις βιβλιοθήκες Τεμένους Χουσεΐν πασά, Κοινών Καταστημάτων, Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Ρεθύμνης, Διδασκαλικού Συλλόγου και στην παλιότερη Δημόσια Κεντρική. Περιλαμβάνει επίσης στάσεις ξενάγησης στα τυπογραφεία Καλαϊτζάκη-Κρητικής Επιθεώρησης, Παπαδάκη–Γεωρβασάκη-Πίσσα, Γιαννακουδάκη, Φραγκιαδάκη, Χαλκιαδάκη-Ρεθεμνιώτικων Νέων, Κουτσουράκη, Μαραγκουδάκη-Μανουσάκη-Καραγιαννάκη-εφημερίδας Ρέθεμνος κ.ά. Θα πραγματοποιηθούν επίσης στάσεις σε θέσεις που λειτούργησαν βιβλιοδετεία (Χατζηδάκηδων, Μοσχονά κ.ά.) αλλά και βιβλιοπωλεία, όπως του Δορυφόρου (1881, πρώτο χρονολογικά στο Ρέθυμνο), του Καλαϊτζάκη (1883), των Ρεράκηδων, των Χατζηδάκηδων, του Ζαχαρίου, του Ζουρμπάκη, του Τριποδιανού, του Τσερβάκη, του Αλικιώτη, του Κανακίδη, του Σιράγα, του Ζαννουδάκη, του Δρυδάκη, του Σπιτάδη, της Παναρετάκη, του Σπανδάγου, των Τζεκάκη - Κοντογιάννη, του Σταυρουλιδάκη, του Κυριακάκη, του Δεληγιώργη, του Χαλκιαδάκη-Δασκαλάκη, του Σαλβαράκη, του Βροντάκη, του Σταρένιου κ.ά., μέχρι το τέλος του 20ού αιώνα.

Επισκέψεις: σε βιβλιοδετείο, σε τυπογραφείο, σε εκδοτικούς οίκους και σε βιβλιοπωλεία

Προβολή-συζήτηση: Ώρα 8.00-9.00 μ.μ., στον συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου «Ιδαίον» (Πλατεία Ν. Πλαστήρα 10). Με τη βοήθεια προβολής διαφανειών, οι συμμετέχοντες θα δουν και θα συζητήσουν όλα τα παραπάνω αλλά και πολλούς ακόμα χώρους και πρόσωπα σχετικά με το βιβλίο, που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να συναντήσουν στην περιήγηση. Θα έχουν επίσης την ευκαιρία να δουν τα δέκα πρώτα βιβλία που τυπώθηκαν στο Ρέθυμνο καθώς και τα σημαντικότερα βιβλία όλων των εποχών που έχουν αναφορές σ’ αυτό.
 

Ημερομηνία διεξαγωγής: Τετάρτη 24 Απριλίου, ώρα 6.00 μ.μ., με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου
Διάρκεια: 2.00 ώρες
Αφετηρία: Πλατεία Άγνωστου Στρατιώτη
Κατάληξη: Ξενοδοχείο «Ιδαίον» για προβολή-συζήτηση
Τρόπος περιήγησης: Με τα πόδια

Εμψυχωτής-ομιλητής: Χάρης Στρατιδάκης, δρ παιδαγωγικής, συνταξιούχος δάσκαλος, ιστορικός ερευνητής. Ιδρυτής του «Φάλκονα» (1996-2003), πρώτος συντονιστής Κέντρου Νέων (1987-88), Γραμματέας Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου (2015-2021), Επιμελητής Σχολικού Μουσείου (2009-σήμερα), συνεργάτης Ημερών Ρεθύμνου από το 2012. Έχει εκδώσει 49 βιβλία, έχει επιμεληθεί 17 τόμους κι έχει εμψυχώσει 62 ιστορικούς περιπάτους με διαφορετικά θέματα, στο Ρέθυμνο, στα Χανιά και στην ύπαιθρο της Κρήτης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ