ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ξεκινά στις 19 Απριλίου και ολοκληρώνεται την 1η Μαΐου στην γκαλερί «Χαλκός» - Η νέα καλλιτεχνική σοδειά του Πάνου Γιάκα

0

Το μέλλον, η μοίρα και η νοηματοδότηση της ίδιας της ύπαρξης ξεπηδούν από την καλλιτεχνική χειρονομία του Πάνου Γιάκα και παίρνουν χρώμα και σχήμα επάνω στο τελάρο. Παραταγμένα πλάι πλάι και υπό το γενικό τίτλο «Οράματα από την Ανθρωπόκαινο», τα έργα εκτίθενται από τις 19 Απριλίου έως την 1η Μαΐου στην γκαλερί «Χαλκός», στη Θεσσαλονίκη.

Ζητήματα που αναδύονται από την καλλιτεχνική γραφή του Γιάκα είναι η πραγματικότητα, η ενεργειακή και οικολογική κρίση καθώς και το υπαρξιακό ζήτημα. Αυτά, ανοίγουν ένα διάλογο μεταξύ τους, όχι πάντα για να δώσουν απαντήσεις αλλά για να σταθούν ως σύμβολα και αρχέτυπα του παρόντος χρόνου.

Η έκθεση διατρέχεται σε τρεις ενότητες και στην πρώτη από αυτές, μια Σφίγγα κατασκευασμένη από πλαστικά σκουπίδια ρωτά το κοινό, καθισμένη άλλοτε πάνω σε βαρέλια πετρελαίου κι άλλοτε πάνω σε φιάλες αερίου, για το πόσο αξίζει μια ζωή απέναντι στην ανάγκη για κάλυψη των ενεργειακών πόρων.  

Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα οραματικό ταξίδι σε υβριδικούς, ψηφιακούς κόσμους, που συγχέονται με τους πραγματικούς, μαζί με μυθικά πλάσματα/ έννοιες, που δίνουν την αιώνια μάχη για να ελευθερωθούν από το χρόνο ή για να πετύχουν την ισορροπία σ’ έναν ανισόρροπο κόσμο.

Όσο για την τελευταία, τρίτη ενότητα, επικεντρώνεται στην άνθιση, στο σημείο όπου η ανθρωπότητα στέκεται απέναντι στο στόχο και στο όραμά της, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις, τις δυναμικές και τα αμέτρητα εφόδιά της για να ολοκληρώσει τη συμβολική της άνθιση.

Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο με κείμενα της Ιφ. Βαμβακίδου και της Αν. Βουτσά.

«Οράματα από την Ανθρωπόκαινο», Γκαλερί Χαλκός, Ιουστινιανού 21, Θεσσαλονίκη. Διάρκεια έκθεσης: 19 Απριλίου - 1η Μαΐου

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ