ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

11η Έκθεση Χειροτεχνών στον Συνεταιρισμό Τζεπέτο

0

19, 20, 21 Απριλίου

Ώρες  11:00 με 22:00

Η ομάδα χειροτεχνών καλωσορίζει την Άνοιξη με την 11η ομαδική έκθεση χειροτεχνιών στον Συνεταιρισμό Τζεπέτο, στο Ρέθυμνο.

Η ομάδα Πλάνητας βρίσκεται στο Ρέθυμνο και αποτελείται από δημιουργούς με κοινό παρονομαστή την αγάπη για το χειροποίητο. Δημιουργούμε με τα χέρια μας μοναδικά προϊόντα, βασιζόμενοι σε παραδοσιακές τεχνικές, ακολουθώντας παράλληλα τις τάσεις του σήμερα. Βελονάκι, μακραμέ , αργυροχρυσοχοΐα, βιβλιοδεσία, χαρτοπολτός, γλυκά με φρέσκα υλικά, ραπτική, ζωγραφική, κεραμική, υφαντική, φυσικά καλλυντικά, είναι μερικοί από τους τομείς ενασχόλησής μας μέσα από τους οποίους η ομάδα μας εκφράζεται δημιουργικά, προτάσσοντας παράλληλα την αυθεντικότητα, τη δεξιοτεχνία και την εξατομίκευση που συνοδεύουν το χειροποίητο.

Πλάνητας [ΕΤΥΜ.<πλάνης] εκείν@ που βήμα-βήμα φτιάχνει τη δική τ@ διαδρομή || εκείν@ που με το περπατάν μάχεται ενάντια σε μια πραγματικότητα που παρουσιάζεται σαν ομογενοποιημένη απολυτότητα.

Η ομάδα δρα σαν κοινότητα και απαρτίζεται από άτομα που δραστηριοποιούνται στη πόλη του Ρεθύμνου με δημιουργικές χειροτεχνίες  είτε επαγγελματικά αλλά και ερασιτεχνικά.

Ιστορικά η χειροτεχνία είναι μια αρχέγονη, προ καπιταλιστική μορφή παραγωγής. Ο άνθρωπος αξιοποιώντας τη φαντασία του και τα υλικά που έβρισκε γύρω του κατασκεύαζε κάθε λογής αντικείμενα όπου το καθένα κατείχε τη χρηστική του αξία. Πλέον, το σύστημα του βιομηχανικού καταναλωτισμού με την μαζική παραγωγή και κατανάλωση , έχει μετατρέψει τη χειροτεχνία σε εμπόρευμα στο οποίο καθόλου αξία δε δίνεται στην ποιότητα και στην τέχνη που χρειάζεται ένα χειροτέχνημα για να δημιουργηθεί αντιθέτως σημασία δίνεται στην μαζική του ευρύτητα και στο όσο δυνατόν χαμηλότερα κόστος παραγωγής και πώλησης. Η χειροτεχνία έχει χάσει τη σημασία της και έχει αιχμαλωτιστεί από το κεφάλαιο και την εργατική εκμετάλλευση ή απλά έχει στριμωχτεί στην έννοια του χόμπι. Παραδοσιακά η χειροτεχνία ήταν συσχετισμένη με τη δύναμη της κοινότητας, την ικανότητα των ανθρώπων να δημιουργούν και να μοιράζονται.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ