ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής στους ήρωες Στυλιανό Κλειδή και Χρίστου Μακρή

0

Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2024 η “ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ – Αφιέρωμα στην εθελοντική συμμετοχή των Αγιοβασιλειωτών Αρχηγών - Ηρώων

Στυλιανού Κλειδή, στο Μακεδονικό Αγώνα 1903 – 1908, και

Στυλιανού Κλειδή & Χρίστου Μακρή, στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο 1912 - 1913

στην κατάμεστη από κόσμο Αίθουσα Τελετών της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, του εμβληματικού και ιστορικού Σαρόγλειου Μεγάρου, που διοργανώθηκε από την

Ομοσπονδία Συλλόγων π. Επαρχίας Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου “Ο ΠΡΕΒΕΛΗΣ”,

με συνδιοργανωτή την

“ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ”

και με την ευγενική υποστήριξη του “Δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου”, της εταιρείας MOTOR OIL HELLAS”, και των Κοινοτήτων Αγκουσελιανών και Σελλίων Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου.

Η Εκδήλωση άνοιξε με την προβολή ταινίας μικρού μήκους, με θέμα την προσφορά των Ηρώων αλλά και γενικότερα των Κρητών Εθελοντών στο Μακεδονικό Αγώνα, και την απελευθέρωση της Ηπείρου κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο.

Το  καλωσόρισμα απεύθυνε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας «Ο ΠΡΕΒΕΛΗΣ» κος Μανώλης Δριδάκης, ο οποίος ήταν και κεντρικός ομιλητής για τον συντοπίτη του Αρχηγό – Ήρωα Χρίστο Μακρή.

Ο Πρόεδρος, αναφέρθηκε στον ισχυρό συμβολισμό ενότητας του ελληνισμού, με την τιμή της συμμετοχής Κρητών και Ηπειρωτών, που συνεχίζουν να διατηρούν τους δεσμούς των δύο τόπων άρρηκτους, από το 1912.

Κεντρικός ομιλητής για τον Ήρωα – Αρχηγό Στυλιανό Κλειδή, ο Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου και Αγκουσελιανός κος Στέλιος Μαμαλάκης, ο οποίος, τόνισε το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης με μία φράση του μεγάλου «Νίκου Καζαντζάκη» από το έργο του «Ο Καπετάν Μιχάλης», «Θα πεθάνω λεύτερος, γιατί σε όλη μου τη ζωή πολέμησα για τη Λευτεριά!».

Δύο στίχοι της λαϊκής μούσας, αφιέρωμα στους δύο Ήρωες, αναγνώστηκαν από τους δύο κεντρικούς ομιλητές:

Για τον Καπετάν Κλειδή
 

«Κρήτες αντάρτες κι αρχηγοί και σεις οι στρατιώτες,

που σπάσετε στο Μέτσοβο τις σιδερένιες πόρτες.

Κλαίτε τον καπετάν Κλειδή απού ‘ταν η πρεπειά σας,

αλλά σκοτώθη κι άφηκε μαχαίρι στην καρδιά σας»

 

Για το Χρίστο Μακρή

«Αετέ σαν πας στο Ρέθεμνος

και δεις τον Ψηλορείτη

πες τους στο Δρίσκο ξώμεινα

για να τιμώ την Κρήτη»


Ο Ήρωας - Αρχηγός Καπετάν Στυλιανός Κλειδής, και ο «Πανεπιστημιακός Ήρωας» - Αρχηγός Χρίστος Μακρής, έγραψαν ιστορία.

Έγραψαν ιστορία, όχι μόνο γιατί άφησαν πίσω τους τον τόπο τους και την πορεία που είχαν χαράξει στο βίο τους (ο ένας ως Δάσκαλος και ο άλλος ως Πανεπιστημιακός Δάσκαλος με λαμπρό μέλλον να προδιαγράφεται μπροστά του), προκειμένου να υπερασπιστούν με αυταπάρνηση την υπέρτατη αξία της λευτεριάς, αλλά και γιατί με θάρρος περίσσιο, αψήφησαν το θάνατο και θυσιάστηκαν την «κρίσιμη ώρα της μάχης», ως μπροστάρηδες!

Ο Καπετάν Κλειδής, στο ύψωμα το Προφήτη Ηλία στο Μέτσοβο, και ο Χρίστος Μακρής, στη Μάχη του Δρίσκου λίγες μέρες αργότερα.

Παραδειγματίζοντας τους συναγωνιστές τους, και επιβεβαιώνοντας τη φράση του συμπολεμιστή τους και ποιητή Λορέντζου Μαβίλη, «Δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα είχα τη μεγάλη τιμή να πεθάνω για την Ελλάδα», ο οποίος και ξεψύχησε στα χέρια του Ήρωα Χρίστου Μακρή, πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την Ελλάδα, για την Ελευθερία!

Ας είναι αιωνία η μνήμη τους, κι άσβεστο το φως των ψυχών τους να παραδειγματίζει, και να θυμίζει σε όλους μας τις πραγματικές Αξίες της Ζωής!

  • Συγχαρητήριο χαιρετισμό απέστειλε ο Πρωθυπουργός της χώρας κος Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Ρεθεμνιώτη κου Κωστή Χατζηδάκη, ως επίσημου εκπροσώπου της Κυβέρνησης, ο οποίος χαιρέτησε την εκδήλωση και προσωπικά.
  • Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία και ο Βουλευτής Ρεθύμνου κος Μανώλης Χνάρης, ο οποίος απεύθυνε και χαιρετισμό.

Με την παρουσία τους επίσης, τίμησαν και χαιρέτησαν την εκδήλωση:

  • Ο Εκπρόσωπος του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Θεολόγος Αλεξανδράκης
  • Ο Εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάνης Κλειδής, και απόγονος του Αρχηγού - Ήρωα Στυλιανού Κλειδή
  • Θερμοί χαιρετισμοί της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ρεθύμνου κας Μαίρης Λιονή καθώς και του Δημάρχου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου κου Γιάννη Ταταράκη απεστάλησαν και αναγνώστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
  • Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν και οι Ένοπλες Δυνάμεις καθώς και τα Σώματα Ασφαλείας με τους εκπροσώπους τους:

Εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημητρίου Χούπη και του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Γεωργίου Κωτσίδη, Ταξίαρχος Ιωάννης Παπουτσάκης Δ/ντης ΓΕΣ/Δ4.
Εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Γεωργίου Κατάρα, Πλοίαρχος Θεόδωρος Θεοδώρου
Εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου Δημοσθένη Γρηγοριάδη, Σμήναρχος Ελευθέριος Κολίτσης

Εκπρόσωπος του Αρχηγού Λ.Σ./ΕΛΛ.ΑΚΤ Αντιναύαρχου Γεώργιου Αλεξανδράκη, Αντιπλοίαρχος Δημήτριος Παπαηλιού

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία κατοίκων των χωριών των δύο Ηρώων, Αγκουσελιανών και Σελλίων.

Τα Αγκουσελιανά αντιπροσώπευσαν: ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσυβύτερος, Εφημέριος Αγκουσελιανών π. Παναγιώτης Στρατιδάκης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Αγκουσελιανών κος Κωστής Μαυρογιαννάκης και, εκ μέρους του Πολιτιστικού συλλόγου Αγκουσελιανών – Παλαιόλουτρων «Η Καμάρα», τα μέλη του Δ.Σ. κα Κωνσταντίνα Κουρμούλη και κα Αλεξάνδρα Κουρμούλη.

Από τα Σελλιά, παρευρέθηκε αντιπροσωπεία κατοίκων του χωριού, ενώ για λόγους έκτακτους δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν ο Εφημέριος και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου.

Επίσης, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν απόγονοι και των δύο Ηρώων. Συγκινητικούς χαιρετισμούς εκ μέρους των οικογενειών απεύθυναν ο κος Στέλιος Κλειδής, επιχειρηματίας, και ο κος Νικόλαος Πετρομιχελάκης, Δικηγόρος,  και οι δύο απόγονοι των Ηρώων Κλειδή και Μακρή αντίστοιχα.

Την εκδήλωση τίμησαν και οι δύο Σύλλογοι των απόδημων Αγκουσελιανών και Παλαιολουτριανών  «Ο Αγιος Νικόλαος», με Πρόεδρο τον κο Στυλιανό Μαμαλάκη και σύσσωμο το Δ.Σ., καθώς και των απόδημων  Σελλιανών «ο Κρυονερίτης», με Πρόεδρο τον κο Μιχάλη Ξερουδάκη και σύσσωμο το Δ.Σ.

Συγκινητική ήταν η παρουσία μεγάλης αντιπροσωπίας των Μετσοβιτών, και με το χορευτικό τους συγκρότημα με πρόεδρο και χοροδιδάσκαλο τον κο Γεώργιο Μέτσιο, οι οποίοι ταξίδεψαν από το Μέτσοβο για να αποτίσουν φόρο τιμής στους δύο Ήρωες, καθώς και η παρουσία του Εξωραϊστικού Συλλόγου Μετσοβιτών της Αθήνας.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν, το χορευτικό συγκρότημα της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά  «Η Ομόνοια», με πρόεδρο και χοροδιδάσκαλο τον κο Θεόδωρο Τσόντο, η ομάδα Ριζίτικου «Ο Αίγαγρος», καθώς και το Κρητικό μουσικό συγκρότημα του Θοδωρή Ποθουλάκη, και το Ηπειρώτικο μουσικό συγκρότημα του Χρήστου Σιούλα, και την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η Αντωνία Ντουντουνάκη.

Την εκδήλωση τίμησε επίσης μεγάλος αριθμός Κρητικών Πολιτιστικών Σωματίων όπως, η Ομοσπονδία Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου, η Κίνηση Μυλοποταμιτών, ο Σύλλογος Ρεθυμνίων «Το Αρκάδι», ο Σύλλογος Κισσαμιτών Χανίων, η «Παγκρήτιος Ένωση», η Αδελφότητα Κρητών Πειραιά  «Η Ομόνοια», Σύλλογοι χωριών της π. Επαρχίας Αγίου Βασιλείου καθώς και πολλοί άλλοι Σύλλογοι Κρητών.

Μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν και πολλοί απόστρατοι Στρατηγοί των Ένοπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Μέσα σε ενθουσιώδη ατμόσφαιρα, μουσικές και τραγούδια από την Κρήτη και το Μέτσοβο, συνόδευσαν τα δύο χορευτικά συγκροτήματα, τα οποία αποχαιρέτησαν τους προσκεκλημένους με κοινά χορευτικά!

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας «Ο ΠΡΕΒΕΛΗΣ», απεύθυνε ιδιαίτερα ευχαριστήρια προς:

  • Τον ΥΦ.ΕΘ.Α κο Ιωάννη Κεφαλογιάννη για τη βοήθειά του στην εξασφάλιση του χώρου για την εκδήλωση.
  • Τον Περιφερειάρχη Κρήτης κο Σταύρο Αρναουτάκη, την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ρεθύμνου κα Μαίρη Λιονή, την Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κα Γωγώ Μηλάκη, για τη συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης ως συνδιοργανωτή της εκδήλωσης, καθώς και τους αρμόδιους υπαλλήλους της Περιφέρειας για την άψογη συνεργασία.
  • Το Δήμαρχο Αγίου Βασιλείου κο Γιάννη Ταταράκη για τη διαρκή του υποστήριξη και την αγαστή συνεργασία.
  • Τον Δ/ντη της Λ.Α.Ε.Δ. Συνταγματάρχη (ΠΒ) Παναγιώτη Αραμπατζή και τον Υποδ/ντη Ταγματάρχη (ΠΖ) Δημήτριο Ρουσσάκη για την εξαιρετική φιλοξενία.
  • Όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης.
  • Τα τοπικά Συμβούλια και του Πολιτιστικούς Συλλόγους των Αγκουσελιανών - Παλαιόλουτρων και των Σελλίων για την προσφορά τους στην εκδήλωση.
  • Την εταιρεία MOTOR OIL HELLAS, για τη στήριξή της.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης προσφέρθηκε πλούσιο Κρητικό κέρασμα την αίθουσα «ΒΥΖΑΝΤΙΟ» της Λ.Α.Ε.Δ., με κρητικά τοπικά  προϊόντα – ρακή, προσφορά από τα Αγκουσελιανά και τον Άγιο Βασίλειο, κρασί, προσφορά από τα Σελλιά, και τυροκομικά, προσφορά από τις Σελλιανές εταιρείες «ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε.» Σελλίων και «ΦΑΡΜΑ ΣΕΛΛΙΑ Ο.Ε.», τους οποίους ευχαριστούμε θερμά!

Ευχαριστούμε θερμά όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση αυτή για να τιμήσουν τη μνήμη των Ηρώων του τόπου μας, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προσφορά τους.

Χρέος όλων μας, να μην ξεχνούμε, μα να θυμούμαστε και να τιμούμε τους προγόνους μας που αγωνίστηκαν θυσιάζοντας τη ζωή τους, για την υπέρτατη αξία της ζωής, την Ελευθερία, την οποία εμείς απολαμβάνουμε χάρις αυτών!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ