ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έκθεση γλυπτικής: «Νοσταλγία» του Αλέξανδρου Κυριακάκη

0

Το Σπίτι του Πολιτισμού, στην παλαιά πόλη του Ρεθύμνου, φιλοξενεί την 2η ατομική έκθεση γλυπτικής με τίτλο «Νοσταλγία» του εικαστικού Αλέξανδρου Κυριακάκη, από 15 έως και 26 Απριλίου 2024, ώς συνέχεια της 1ης που πραγματοποιήθηκε πέρυσι, στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου.

Ο Αλέξανδρος Κυριακάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959 από οικογένεια Ρεθεμνιωτών καλλιτεχνών επιπλοποιών. Σπούδασε σχέδιο, καλές τέχνες και συντήρηση έργων τέχνης στο Λονδίνο και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο Master of Arts το 1983. Το 1984  ο Σύλλογος Σχεδιαστών και Καλλιτεχνών του Ηνωμένου Βασιλείου του απονέμει δίπλωμα και τιμητική θέση μέλους. Εργάστηκε για πολλά έτη στην Αθήνα, ώς σχεδιαστής, καλλιτεχνικός διευθυντής, συντηρητής έργων τέχνης και σύμβουλος επιχειρήσεων. Από το 2011 ζεί και εργάζεται στο μικρό χωριό Δρύμισκος του Δήμου Αγίου Βασιλείου, νότια του Ρεθύμνου.

Η έκθεση «Νοσταλγία» περιλαμβάνει δέκα τρία ανθρωπόμορφα γλυπτά του καλλιτέχνη, μέσα από τα οποία επιχειρείται μία απόδοση έντονων βιοματικών, παιδικών και νεανικών δραστηριοτήτων, συνοδευόμενων από ισχυρές συναισθηματικές μνήμες, που πλέον είναι ανύμπορο να επαναληφθούν.

Ο καλλιτέχνης επιμένει στην αντίληψη «Sculptura Povera (φτωχική γλυπτική)» όπου, η οικονομία διαχείρησης των πόρων έκφρασης ελαχιστοποιείται μέχρι και τον μηδενισμό. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται ώς πρώτες ύλες, προέρχονται ανέξοδα και ελεγχόμενα από την φύση ή είναι ανακυκλώσιμα. Συλλέγει άργιλο από την Κρητική γή και τον επεξεργάζεται κατάλληλα για να εξασφαλίσει τον πηλό που χρειάζεται για τα έργα του. Ανακυκλώνει παλαιά άχρηστα σίδερα, πλέγματα και σύρματα. Χρώματα και βαφές, φτιάχνει από πετρώματα της γής, που κονιορτοποιεί και αναμιγνύει με λάδια ή κρόκους αυγών, καθώς και από απόσταξη λουλουδιών και φυτών με την προσθήκη φυτικών γκόμμι,  ενώ τα ξύλινα γλυπτά φιλοτεχνούνται από καυσόξυλα, που σώζει από την πυρά, και τους προσφέρει μία νέα ζωή με μορφή και ψυχή.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 στις 19:00 στο Σπίτι του Πολιτισμού, Εμμανουήλ Βερνάρδου 12, παλαιά πόλη, Ρέθυμνο, όπου χαιρετισμό θα απευθύνουν οι:

Λευτέρης Κυριακάκης, πρόεδρος της Τ.Κ. Δρυμίσκου, Ρεθύμνου και φορέας της έκθεσης.

Μιχάλης Τρούλης, πρόεδρος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου.

Στέφανος Σκανδάλης, Αρχιτέκτων & Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου.

Οι ώρες επισκέψεων της έκθεσης είναι καθημερινά 17:30 – 20:30 και Σάββατο-Κυριακή 10:00-13:00 & 17:30-20:30.

Για επιπλέον πληροφορίες: Αλέξανδρος Κυριακάκης τηλ. 6936601255

akiridesign @hotmail.com

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ