ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αιώνες παιδικής ηλικίας - στα χρόνια της αθωότητας. Η θέση του παιδιού στο διάβα της Ιστορίας

0

 Το βιβλίο αυτό είχα την τύχη να το παρακολουθήσω από την πρώτη δοκιμιακή μορφή του και ενθάρρυνα τη συγγραφέα του  να του δώσει και τη σημερινή μορφή, που  πραγματικά του άξιζε!

Η Νικολία Σαβράμη, ως παιδίατρος και φιλοαναγνώστρια, είχε κάθε δυνατότητα  να παρακολουθήσει, ανά τους αιώνες, από κάθε θέση το θέμα!  Στην πορεία αυτή γνώρισε  τον δρόμο της παιδικής ηλικίας, βίωσε τα χρόνια της αθωότητας και μελέτησε τη θέση του παιδιού ιστορικά, προσδιορίζοντας από κάθε άποψη, ιστορική και ιατρική, τις ανάγκες του. Άλλωστε η βιολογική και σωματική ωρίμανση σε κάθε εποχή αξιολογείται διαφορετικά και ανάλογα γίνεται ένας κοινωνικός και ηλικιακός καθορισμός, γιατί το σήμερα έρχεται από το χθες  και το μέλλον αναδύεται από το παρελθόν, σε συνάφεια με το παρόν, που αλλάζει τις πεποιθήσεις και ανανεώνεται...

Πάντα, η ιστορική εξέλιξη των αντιλήψεων για την παιδική ηλικία παρακολουθεί και αντανακλά το επίπεδο της κοινωνικής ανάπτυξης. Για τον σχηματισμό των αντιλήψεων  σχετικά με την παιδική  ηλικία, κεντρικό λόγο κατέχουν  οι ενήλικες, αφού το παιδί αποτελεί προέκταση των προσδοκιών τους και  αυτοί καθορίζουν τα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνει.

Το παιδί αποτελεί μια ιστορικά προσδιορισμένη έννοια και οι χρονικές  οριοθετήσεις ποικίλουν  ανάλογα με τις ιστορικές περιόδους...

Σήμερα η παιδική ηλικία αποτελεί αντικείμενο έντονου ενδιαφέροντος, ανθρωπολόγων κοινωνιολόγων, ψυχολόγων και άλλων επιστημόνων. Στις περισσότερες οικογένειες  έχουν κεντρικό ρόλο, με δικαιώματα  κατοχυρωμένα από το κράτος.

Στην παρούσα μελέτη παρουσιάζεται η ανάπτυξη των απόψεων  και των θέσεων για την παιδική ηλικία ως ξεχωριστή κατηγορία και εκτίθεται η διαφορετική προσέγγιση των μελετητών για το θέμα διαχρονικά.

Στόχος της Νικολίας Σαβράμη είναι να δώσει μια σφαιρική εικόνα της παιδικής ηλικίας, όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα στη σύγχρονη πραγματικότητα...  και τα καταφέρνει!

Μιχάλης Τρούλης

Πρόεδρος Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ