ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι: Η παρέα που σε ανυψώνει

0

Η ώρα του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού πλησιάζει και οι ομάδες έχουν ήδη διαλέξει τη φετινή τους αμφίεση, την οποία και θα παρουσιάσουν επισήμως στη μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση στις 17 Μαρτίου. Τα φετινά καρναβαλικά κοστούμια είναι εμπνευσμένα από την καθημερινότητα, τον κόσμο των ζώων και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, από τον κινηματογράφο, αλλά και από γνωστές «κακές συνήθειες»…   

Η φετινή θεματική βασίζεται σε αυτό που αποτελεί την ψυχή του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού από το ξεκίνημά του – 100 και πλέον χρόνια πριν – μέχρι τις αναβιώσεις του και το σήμερα, αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα και μακροβιότερα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας. Αν μία λέξη θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει, αυτή είναι η «παρέα».

Η παρέα ήταν πάντα η αφορμή για να δημιουργηθούν όμορφα πολιτιστικά γεγονότα όπως το καρναβάλι. Η παρέα ήταν αυτή που δημιουργούσε και ενίσχυε το καρναβάλι αλλά που δημιουργούνταν και ενισχύονταν μέσα από αυτό.

Σε μια εποχή που η αποξένωση και η μοναξιά διαβρώνουν την καθημερινότητά μας, οι παρέες του καρναβαλιού είναι πάντα το αντίδοτο. Μια χαρούμενη συντροφιά ήταν αυτή που πραγματοποίησε την αναβίωση του θεσμού – πριν από 32 χρόνια – δημιουργώντας πολλές άλλες παρέες-ομάδες, οι οποίες το έφτασαν στη σημερινή του μορφή.

Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, σαν καταλύτης κάθε χρόνο, γίνεται η αφορμή για να συναντηθούν άνθρωποι όλων των ηλικιών, από όλη την Ελλάδα και απ’ όλο τον κόσμο. Να ξεχυθούν στα φιλόξενα σοκάκια της πόλης μας και να γίνουν όλοι – ντόπιοι και επισκέπτες – μια μεγάλη παρέα, αφήνοντας στην άκρη την τεχνολογία και την ψηφιακή επικοινωνία. Να επικοινωνήσουν από κοντά, να κουβεντιάσουν χαριτολογώντας και κοιτώντας τον συνομιλητή τους μέσα στα μάτια και όχι μέσα από την οθόνη. Να ξαναζήσουν τις ίδιες ανέμελες στιγμές που ζούσαν οι παρέες πριν από πολλά χρόνια.

Κάθε συζήτηση μέσα στην παρέα γίνεται πιο ενδιαφέρουσα, κάθε εικόνα γίνεται πιο πολύχρωμη, κάθε σκέψη γίνεται πιο περίτεχνη! Όταν συζητάς, ενεργοποιούνται όλες οι αισθήσεις. Όταν χορεύεις αγκαλιασμένος με την παρέα σου, δένεις τα χέρια και την ψυχή σου μαζί τους. Γιατί η συλλογική δράση ανοίγει την ψυχή, ξεκλειδώνει τη φαντασία. Σε οδηγεί να βλέπεις τα πράγματα, όχι μόνο μέσα από τα δικά σου μάτια, αλλά και μέσα από τα μάτια των φίλων σου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ