ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το ταξίδι του ντοκιμαντέρ «Στην άλλη άκρη του κόσμου» ξεκίνησε

0

Το ταξίδι του ντοκιμαντέρ «Στην άλλη άκρη του κόσμου» ξεκίνησε!

Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο “Cine Creta Maris” η πρώτη εκδήλωση όπου το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την ιστορία των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία, μέσα από αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις από την έρευνα που έχει γίνει στο πλαίσιο της υλοποίησης του ντοκιμαντέρ.

Η ανταπόκριση του κοινού ήταν συγκινητική. Τα συναισθήματα έντονα και πολλές οι συζητήσεις για τα μηνύματα που περνά η ιστορία της μετανάστευσης των Ελλήνων, μια συνθήκη που επαναλαμβάνεται διαχρονικά και την οποία το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να αποτυπώσει μελετώντας την περίπτωση της Αυστραλίας ως χώρας προορισμού χιλιάδων Ελλήνων από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα.

Τη σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ υπογράφει ο Νίκος Παντερμαράκης και τη δημοσιογραφική έρευνα η Ανδριανή Αγγελιδάκη.

Αυτή η εκδήλωση ήταν ένας από τους πολλούς σταθμούς της ομάδας που βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ «Στην άλλη άκρη του κόσμου» και οι οποίοι είναι:

Νίκος Παντερμαράκης – σκηνοθεσία, σενάριο

Ανδριανή Αγγελιδάκη – έρευνα, journalist

Κώστας Κεαλάρ – τεχνική διεύθυνση, post production

Νικόλας Λεβεντάκης – διεύθυνση φωτογραφίας (DoP)

Μάνος Βιδάκης – 1st assistant camera

Εύα Σκουλά – ηχοληψία

Βασίλης Δρακάκης – sound design / mixing

Αλέξανδρος Κεφηρίδης - μουσική σύνθεση

Σάντρα Οντέτ Κυπριωτάκη – art director

Γιώτα Αρχοντάκη – οργάνωση παραγωγής

Τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους ο Κώστας Φασουλάκης, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού & Αποδήμου Ελληνισμού ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε τη σημασία που έχει για την ιστορία του ελληνισμού, η καταγραφή της περίπτωσης των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία, μέσα από το ντοκιμαντέρ «Στην άλλη άκρη του κόσμου».

Το κοινό καλωσόρισε ο κύριος Ανδρέας Μεταξάς CEO του METAXA HOSPITALITY GROUP που από την πλευρά του δήλωσε υπερήφανος υποστηρικτής του ντοκιμαντέρ καθώς στάθηκε έμπρακτα αρωγός στην υλοποίηση του και μάλιστα είχε τη χαρά τη φιλοξενηθεί η πρώτη εκδήλωση στο χώρο του CINE CRETA MARIS που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Creta Maris, του METAXA HOSPITALITY GROUP,  στη Χερσόνησο.

Τέλος ο συγγραφέας Σωκράτης Τσουρδαλάκης, Έλληνας ομογενής της Αυστραλίας, είχε την ευκαιρία να μιλήσει στο κοινό τόσο για την ιστορία της ελληνικής κοινότητας στους Αντίποδες, όσο και για την ιστορία των πρώτων Κρητών που έφτασαν στην άλλη άκρη του κόσμου.

Το ντοκιμαντέρ  είναι μια παραγωγή της EyeQ Creative Media Productions και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε σε ενθουσιώδες και ζεστό κλίμα, όπου δημιουργοί και κοινό είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να απολαύσουν μια γευστική δοκιμή των κρασιών της Μονής Τοπλού.

Την υλοποίηση του ντοκιμαντέρ υποστηρίζουν:

Περιφέρεια Κρήτης, Metaxa Hospitality Group, Minoan Lines, Πλαστικά Κρήτης, Super Market Χαλκιαδάκης, Μονή Τοπλού, Νερά Ρούβας, Νικόλαος και Ελευθέριος Ανδριωτάκης.

Ακολουθείστε το ντοκιμαντέρ «Στην άλλη άκρη του κόσμου» σε Facebook και Instagram για να ζήσετε από κοντά κάθε λεπτομέρεια αυτού του μεγάλου ταξιδιού.

Επισκεφτείτε και την ιστοσελίδα του ντοκιμαντέρ για περισσότερες λεπτομέρειες:

https://stinalliakritoukosmou.gr/

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ «Στην Άλλη άκρη του Κόσμου»

Στο ντοκιμαντέρ «Στην άλλη άκρη του κόσμου» βλέπουμε την ιστορία των Ελλήνων της Αυστραλίας.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί μία ολοκληρωμένη ιστορική καταγραφή της μετανάστευσης των Ελλήνων στη μακρινή αυτή ήπειρο, με αφετηρία την άφιξη των πρώτων που έφτασαν στην Αυστραλία το 1829. Τρεις αιώνες ιστορίας, επαναλαμβανόμενα μεταναστευτικά κύματα μετανάστευσης, χιλιάδες Έλληνες μετανάστες από όλη τη χώρα και πολλοί εξ αυτών και από την Κρήτη.

Το ντοκιμαντέρ έρχεται να απαντήσει σε μία σειρά από σημαντικά ερωτήματα:

  • Ποιοι παράγοντες οδήγησαν χιλιάδες Έλληνες να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία;
  • Ποιες ήταν διαχρονικά οι σχέσεις των δύο χωρών;
  • Πώς κατάφεραν οι Έλληνες να ενσωματωθούν και να εξελιχθούν στην Αυστραλιανή κοινωνία;
  • Πώς διατήρησαν ζωντανά τα στοιχεία της ελληνικής ταυτότητας μέχρι σήμερα;
  • Πώς η Αυστραλία υποδέχθηκε, ενσωμάτωσε και έδωσε χώρο σε εκατοντάδες διαφορετικές εθνότητες, που σήμερα αποτελούν τον κοινωνικό της ιστό;

Μιλώντας για την ιστορία της μετανάστευσης των Ελλήνων στην Αυστραλία, το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να δώσει απαντήσεις για το φαινόμενο της μετανάστευσης που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της ανθρωπότητας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ