ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με εκδηλώσεις ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης συμμετέχει ο Δήμος Ρεθύμνης στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2023

0

Για ένατη συνεχόμενη χρονιά, ο Δήμος Ρεθύμνης συμμετέχει στην «ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2023. Μεταξύ των χωρών είναι και η Ελλάδα, όπου ο θεσμός στηρίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, δίνοντας σε Δήμους την ευκαιρία να σχεδιάσουν και υλοποιήσουν στοχευμένες δράσεις και μαζί με τους πολίτες να ανακαλύψουν και να δημιουργήσουν νέους βιώσιμους και εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης μέσα στις πόλεις τους, ενθαρρύνοντας και προωθώντας τη Βιώσιμη Κινητικότητα.

Το Ρέθυμνο έχει διακριθεί για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας που διοργάνωσε το 2019 με την δεύτερη θέση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και με την πρώτη θέση το 2021 για θέματα οδικής ασφάλειας, ενώ σε εθνικό επίπεδο έχει πολλές διακρίσεις.

Φέτος, στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με σύνθημα «Save energy» συμμετέχουν περισσότερες από 2.600 πόλεις από 41 χώρες.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του Ρεθύμνου στον εορτασμό, ο Δήμος και το  Τμήμα Προγραμματισμού, Βιώσιμης Ανάπτυξης  & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, οργάνωσε και θα υλοποιήσει σε συνεργασία με δημοτικές υπηρεσίες,   δράσεις ευαισθητοποίησης και βιωματικά σεμινάρια οδικής ασφάλειας, σε όλα τα δημοτικά σχολεία του Δήμου Ρεθύμνης.

 Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενημέρωση της μαθητικής κοινότητας για τους κανόνες οδικής ασφάλειας και βιωματική συμμετοχή τους σε προσομοίωση  που συνδυάζει  το οικείο περιβάλλον των μαθητών με πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής.

Επιπλέον, προγραμματίζονται οι εξής δράσεις :

  • Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023:  Έναρξη των εκδηλώσεων  Ευρωπαϊκής  Εβδομάδας Κινητικότητας, στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη. Στις 19:30 θα γίνει παρουσίαση  φυσιολατρικών  διαδρομών Δήμου Ρεθύμνης,  παρουσίαση βιβλίου και  στις 21:00  προβολή ταινίας .
  • Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023:  Εκκίνηση στις 20:30 του 4ου Νυχτερινού Αγώνα Πόλης, με αφετηρία και τερματισμό στην Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη
  • Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023: Προβολή παιδικής ταινίας , από τις 8.30 μμ. έως τις 10.30 μ.μ., στην πλατεία Αγίου Γεωργίου
  • Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023: Κατά τις πρωϊνές και τις απογευματινές ώρες , θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση και δράσεις για Άτομα με Αναπηρία, με τη συμμετοχή των Ειδικών Σχολείων και του Συλλόγου Ατόμων με Αυτισμό.
  • Τέλος, την Παρασκευή  22 Σεπτεμβρίου 2023, ημέρα που έχει καθιερωθεί διεθνώς ως Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, ο Δήμος Ρεθύμνης  θα παραχωρήσει συμβολικά και αποκλειστικά στους πεζούς και ποδηλάτες,  το τμήμα της παραλιακής λεωφόρου  Ελευθερίου Βενιζέλου,  από τον Άγνωστο Στρατιώτη έως το Λύκειο Ελληνίδων, αποκλείοντας  την είσοδο των αυτοκινήτων προκειμένου να  ευαισθητοποιηθούν οι  κάτοικοι  κι  επισκέπτες του Ρεθύμνου σε  θέματα  βιώσιμης μετακίνησης. Την ίδια μέρα, θα πραγματοποιηθούν και δράσεις κυκλοφοριακής αγωγής.

Ο Δήμος  Ρεθύμνης και το  Τμήμα Προγραμματισμού, Βιώσιμης Ανάπτυξης  & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του, προσκαλούν τους/τις  συμπολίτες/-ισσες  όλων των ηλικιών, να συμμετάσχουν στις προσφερόμενες δράσεις , οι οποίες  προτάσσουν ένα διαφορετικό τρόπο βίωσης της καθημερινότητας,  υγιή και  συμβατό με τις πραγματικές ανάγκες του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, φυσικού και κοινωνικού, εντός  του οποίου ζει.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ