ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ταλλαία ‘21» ο απολογισμός…

0

Ταλαιπωρηθήκαμε είναι αλήθεια, καθώς λόγω των υγειονομικών συνθηκών που προκάλεσε η Πανδημία του covid-19 αναγκαστήκαμε να ματαιώσουμε τον αρχικό προγραμματισμό για πέρσι το καλοκαίρι ενώ ακόμα και τον περασμένο Γενάρη, αναγκαστήκαμε να προβούμε σε αναβολές, φτάνοντας τελικά να κλείσουμε το επετειακό μας πρόγραμμα στις 5 Μαρτίου 2022.

Αισίως, όμως, φτάσαμε στο τέλος της πολιτιστικής διαδρομής των  «Ταλλαίων», τα οποία όσο και αν ταλαντεύθηκαν μέσα στην δίνη της πανδημίας, περατώθηκαν, αφήνοντας πίσω τους μια σπουδαία παρακαταθήκη για τον τόπο μας.

Το πρώτο και το βασικότερο, είναι, πως καταφέραμε για ακόμα μια φορά να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να φέρουμε σε πέρας ένα θεματικό φεστιβάλ, όπως ήταν το συγκεκριμένο, που στο σύνολο του στηρίχθηκε στις τοπικές πολιτιστικές δυνάμεις, οι οποίες όχι μόνο ανταποκρίθηκαν, αλλά δημιούργησαν μια ξεχωριστή πολιτιστική κληρονομιά.

Μετά τα Ταλλαία του 2021, είμαι απολύτως βέβαιος, πως έχουμε πετύχει στον Δήμο Μυλοποτάμου, να έχουμε ένα παραγωγικό πολιτιστικό σύστημα, το οποίο κάνει πράξη αυτό που εννοούμε πολιτιστική συνέχεια.

Στον Δήμο Μυλοποτάμου, δεν κάνουμε ένα φεστιβάλ, που απλά φιλοξενεί εκδηλώσεις. Έχουμε ένα φεστιβάλ, το οποίο παράγει. Αυτό και μόνο κάνει την διαφορά. Αυτό και μόνο καθιστά τα «Ταλλαία» ως το μοναδικό πολιτιστικό φεστιβάλ της Κρήτης, το οποίο ακόμα και μέσα στην δεκαετή οικονομική κρίση αλλά και μέσα στην πανδημία, κατάφερε να παράγει πολιτισμό. Όχι μόνο να φιλοξενεί.

Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό, αποδεικνύεται, πως τα Ταλλαία ’21 δεν ήταν ένα απλό επετειακό πρόγραμμα εκδηλώσεων. Ήταν μια δημιουργική διαδρομή, η οποία σε πολλές περιπτώσεις έγινε εφαλτήριο για δράσεις που πρέπει να συνεχίσουμε. Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 συνεχίζει να εμπνέει τις νέες γενιές και να δημιουργεί ελπιδοφόρα προοπτική, ακόμα και μέσα στους δύσκολους, χαλεπούς καιρούς, που έχουν διαμορφωθεί 200 χρόνια μετά.

Η διοργάνωση του επιστημονικού συνεδρίου για την συμβολή του Μυλοποτάμου στην επανάσταση που ξέσπασε το 1821 και στην Κρήτη και διήρκεσε έως το 1830, κατέγραψε για πρώτη φορά τον αγώνα αλλά και τα μαρτύρια των Μυλοποταμιτών που έγραψαν ιστορία. Μια ιστορία άγνωστη στους περισσότερους έως σήμερα. Και ήταν μια ιστορική παρέμβαση αυτή, η οποία έγινε κτήμα πολύ μεγάλου κοινού αφού μεταδόθηκε ζωντανά από τον Τάλως FM που ευχαριστούμε θερμά αλλά και δια του you tube στο κανάλι «Πολιτισμός Μυλοπόταμος», όπου μπορεί ο οποιοσδήποτε να το παρακολουθήσει και όπου συνεχώς ανεβαίνει ο αριθμός  των θεατών του.

Τα πρακτικά του συνεδρίου, τα οποία τώρα επεξεργαζόμαστε θα αποτελέσουν τόμο, ο οποίος θα εκδοθεί και έτσι για πρώτη φορά θα έχουμε μια ολοκληρωμένη ιστορική αναφορά στον επαναστατημένο Μυλοπόταμο της περιόδου 1821 -1832. Θερμές ευχαριστίες απευθύνουμε για το συνέδριο αυτό στα μέλη της τιμητικής επιτροπής, σε όλους τους εισηγητές των θεμάτων αλλά ιδιαίτερα στην οργανωτική επιτροπή που πλαισίωσαν η αρχαιολόγος Ειρήνη Γαβριλάκη και οι καθηγητές Μανώλης Ανδρουλιδάκης και Μιχάλης Τρούλης. Ευχαριστίες οφείλουμε και στον μουσικό σύλλογο «Ηχώ Κρητών» για την συναυλία που οργάνωσε ως παράλληλη εκδήλωση. 

Κληρονομιά για τον τόπο αποτελεί επίσης το εθνογραφικό ντοκιμαντέρ «Νη ζα, Ο όρκος των βοσκών του Ψηλορείτη», όπως καταγράφεται στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Δισκουρίου, το οποίο συγχρηματοδοτήσαμε, παρουσιάστηκε σε επίσημη πρώτη προβολή μέσα στα Ταλλαία ‘21 και θα προβληθεί σε όλη την χώρα συμμετέχοντας παράλληλα σε κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Το ντοκιμαντέρ, σε παραγωγή της εταιρείας Πολιτιστικής Διαχείρισης Androidus Project Tank και σκηνοθεσία Μανώλη Φοινικιανάκη, τελεί υπό την αιγίδα της διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και σε συμπαραγωγή με τον Πολιτιστικό Οργανισμό Πολιτισμού, Τουρισμού  και Νέας Γενιάς Δήμου Μυλοποτάμου “ Αυλοπόταμος” καθώς και  την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ανωγείων. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στον Γιώργο Καλομοίρη και τους συνεργάτες του.

Παράλληλα η διοργάνωση της 4ης Έκθεσης Μυλοποταμιτών Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών με θέμα «Το ορόσημο του 1821» έδωσε την δυνατότητα σε 15 ζωγράφους του Μυλοποτάμου να εμπνευστούν και να παρουσιάσουν 25 πρωτότυπα έργα που παρουσιάστηκαν στον Πολιτιστικό Κέντρο Δαφνέδων και προκάλεσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον περασμένο Οκτώβριο. Θερμά ευχαριστούμε τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν αλλά και το σύλλογο των Δαφνέδων για την φιλοξενία.

Εξαιρετική ήταν η συμβολή του Δημοτικού Θεάτρου Μυλοποτάμου που ενεργοποίησε τις τοπικές καλλιτεχνικές δυνάμεις του συγκεκριμένου τομέα για να καταγραφούν δύο νέες ιδιαίτερα σημαντικές παραγωγές. Η παρουσίαση του έργου του Γεώργιου Βυζάνιου «Βαβυλωνία» σε διασκευή και σκηνοθεσία Βαγγέλη Λιοδάκη από την κεντρική σκηνή σηματοδότησε την πρόοδο και την ικανότητα των ερασιτεχνών ηθοποιών του Μυλοποτάμου να ανταπεξέρχονται με αξιώσεις σε έργα δύσκολα και απαιτητικά. Τομή για τα τοπικά θεατρικά δρώμενα ήταν η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής, «Το σπήλαιο του Μελιδονίου» όπου αξιοποιήθηκε, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Βασίλη Ξενικάκη, το ομώνυμο θεατρικό έργο του λόγιου Ελευθέριου Δαφέρμου από την Αξό, το οποίο γράφτηκε τον περασμένο αιώνα και παρέμενε ξεχασμένο. Η πρόταση ήταν του Χάρη Στρατιδάκη, τον οποίο ευχαριστούμε. Ένα μεγάλο μπράβο και πολλές ευχαριστίες είναι το ελάχιστο όλους τους συντελεστές και των δύο παραγωγών.

Ξεχωριστή στιγμή για το φεστιβάλ ήταν επίσης η διοργάνωση των αθλητικών αγώνων Mylopotamosrun ‘21 όπου στον ημιμαραθώνιο των 21 χιλιομέτρων που ξεκίνησε συμβολικά από την μαρτυρική Μονή Χαλέπας έως το Ανοιχτό Θέατρο Περάματος συμμετείχαν περίπου100 δρομείς από όλη την Κρήτη. Ξεχωριστή στιγμή ήταν η διοργάνωση του Παγκρήτιου Πρωταθλήματος Κρητικού Βολιού, όπου συμμετείχαν πολλοί αθλητές, όπως άλλωστε και στον γύρο Περάματος αλλά και στον παιδικό αγώνα δρόμου. Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στους συνδιοργανωτές μας, τον Γυμναστικό Αθλητικό Σύλλογο Περάματος, τον Αστέρα Περάματος, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Περάματος και τον γυμναστήριο ENERGYM Περάματος καθώς επίσης στους δεκάδες εθελοντές των αγώνων μεταξύ των οποίων και οι φυσικοθεραπευτές της Δυτικής Κρήτης, στην Μονή Χαλέπας και στους πολιτιστικούς συλλόγους Κρυονερίου, Αγριδίων, Δοξαρού, Χελιανών, Απλαδιανών, Γαράζου, Μουρτζανών, Αγιάς, Δεφνέδων και Δαμαβόλου για την συμβολή τους.

Άλλη μια κληρονομιά που συμβάλει στην πολιτιστική και τουριστική προβολή του τόπου είναι το επίσημο βίντεο της διοργάνωσης με τίτλο «Ο Μυλοπόταμος των αιώνων». Η παραγωγή αυτή σε σκηνοθεσία και σενάριο του Βασίλη Ξενικάκη, επίσης έχει εκατοντάδες προβολές μέχρι σήμερα στο κανάλι «Πολιτισμός Μυλοπόταμος» στο you tube και αποτελεί δείγμα της σημαντικής δουλειάς που μπορούμε να παράγουμε.

Ευχαριστίες, οφείλουμε επίσης στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελιδονίου για την πολλαπλή συμβολή του στις φετινές εκδηλώσεις. Μαζί, καθώς και με τους άλλους φορείς του χωριού, την Κοινότητα, τον Αθλητικό σύλλογο και την ενορία, οργανώσαμε το τιμητικό πρόγραμμα της  198ης επετείου από το ολοκαύτωμα του σπηλαίου το 1824, όπου συμμετείχαν και συνέβαλαν στην επιτυχία τους το Εσπερινό Γενικό Λύκειο Μελιδονίου και ο Μουσικοχορευτικός Σύλλογος «Τ’ Αόρι» της Αξού. Ουσιαστικά, θέσαμε και τις βάσεις για το μεγάλο τιμητικό πρόγραμμα εκδηλώσεων που πρέπει να γίνουν για την 200η επέτειο το 2024.

Η ενεργοποίηση των μαθητών ήταν ακόμα μια πρωτοβουλία που απέδωσε. Συνολικά 90 ζωγραφιές παιδιών συμμετείχαν στον διαγωνισμό ζωγραφικής για τους μαθητές των σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης  Δήμου Μυλοποτάμου με θέμα «ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ‘21», που προκηρύχθηκε στο πλαίσιο του φεστιβάλ ενώ 54 κρητικές μαντινάδες υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό μαντινάδας με θέμα «Διακόσια χρόνια Ελλάδα».

Έτσι, μέσα από αυτές τις δράσεις φτάσαμε στις Μαργαρίτες όπου ολοκληρώσαμε το επετειακό μας πρόγραμμα, παρουσιάζοντας το ντοκιμαντέρ «Μνήμες Τουρκοκρατίας», το οποίο αποτελεί παραγωγή του Οργανισμού Πολιτισμού – Τουρισμού και Νέας Γενιάς Δήμου Μυλοποτάμου «Ο Αυλοπόταμος» με την συνεργασία της ΚΟΙΝΣΕΠ Ρόδακας, που εδρεύει εδώ στις Μαργαρίτες.

Για πρώτη φορά έγινε καταγραφή θρύλων και ιστορικών γεγονότων, που μεταφέρθηκαν από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά από την εποχή της Τουρκοκρατίας στον Μυλοπόταμο και έφτασαν έως τις ημέρες μας, ως μνήμες που περιγράφονται από τους ανθρώπους του τόπου.

Για την εξαιρετική αυτή δουλειά, οφείλουμε ευχαριστίες στην  φιλόλογος και Διευθύντρια το Γυμνασίου Γαράζου κ. Μαρία Παδουβά καθώς επίσης σε όλους τους ανθρώπους της ΚΟΙΝΣΕΠ Ρόδακας για την οργάνωση της παραγωγής του ντοκιμαντέρ αλλά και την συγκεκριμένης εκδήλωσης.

Εύφημη μνεία οφείλουμε επίσης σε όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Οργανισμού «Αυλοπόταμος» για την συμβολή τους όπως επίσης στα μέλη των Επιτροπών Πολιτισμού και Δημοτικού Θεάτρου του Δήμου Μυλοποτάμου, στους υπαλλήλους του Δήμου Ελένη Μάντζου, Αναστασία Κοντάνα και Μαρία Μαρή και Μαρία Μανουσογιωργάκη για την συνεργασία τους.

Αξίζει να αναφερθώ ιδιαιτέρως στα εικαστικά προβολής των εκδηλώσεων του φεστιβάλ καθώς και για το συλλεκτικό μετάλλιο από πυλό και χαλκό, τα οποία σχεδίασε με έμπνευση ο γραφίστας και συνεργάτης μας στην επιτροπή πολιτισμού κ. Στέλιος Φασούλης. Το εξαιρετικό της δουλειάς του, σχολιάστηκε ιδιαίτερα θετικά όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά και από τους αρμόδιους της Επιτροπής «Ελλάδα ‘21» που ενέκριναν τα σχετικά σχέδια των εκδηλώσεων κάθε φορά που χρειάστηκε.

Για το σύνολο του φεστιβάλ και εκ μέρους του Δήμου Μυλοποτάμου ένα θερμό ευχαριστώ στην Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου και στην Αντιπεριφερειάρχη κ. Μαρία Λιονή καθώς επίσης στην Επιτροπή «Ελλάδα ‘21» και στην πρόεδρο της Γιάννα Δασκαλάκη – Αγγελοπούλου, που έθεσαν υπό την αιγίδα τους τα «Ταλλαία ‘21».

Ολοκληρώνοντας, ευχαριστούμε θερμά τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Κόκκινο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Μυλοποτάμου για την υποστήριξη τους καθώς επίσης όλο το κοινό των εκδηλώσεων, η στήριξη του οποίου αποτελεί την ουσιαστική δυναμική του φεστιβάλ «Ταλλαία» που από το έτος 2000 και εντεύθεν, έχει αποτελέσει το εφαλτήριο μιας πολυεπίπεδης και πολυσήμαντης δημιουργικής επίδρασης στην τοπική κοινωνία.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΚΛΑΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ "ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ"

Το λογότυπο του φεστιβάλ «Ταλλαία ‘21»
Το συλλεκτικό χειροποίητο μετάλλιο του επετειακού φεστιβάλ σε πυλό και χαλκό σε σχέδιο του Στέλιου Φασούλη και κατασκευή Σίμου Ρωμανίδη
Από την παράσταση της Κεντρικής Σκηνής του Δημοτικού Θεάτρου Μυλοποτάμου «Βαβυλωνία»
Από την παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Δημοτικού Θεάτρου Μυλοποτάμου «Το Σπήλαιο του Μελιδονίου»
Από το Επιστημονικό Συνέδριο «Ο Μυλοπόταμος Ρεθύμνου στην Ελληνική Επανάσταση 1821-1832»
Η αφίσα που σχεδίασε ο Λίνος Νικολουδάκης για το επιστημονικό συνέδριο «Ο Μυλοπόταμος Ρεθύμνου στην Ελληνική Επανάσταση 1821-1832»
Πλάνο από το επίσημο βίντεο του φεστιβάλ «Ο Μυλοπόταμος των αιώνων»
Πλάνο από το ντοκιμαντέρ ««Νη ζα, Ο όρκος των βοσκών του Ψηλορείτη»
Από την 4η Έκθεση Μυλοποταμιτών Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών
Από την διοργάνωση MylopotamosRun ’21
Από την συναυλία του συλλόγου «Ηχώ Κρητών»
Από την εκδήλωση παρουσίασης του ντοκιμαντέρ «Μυλοπόταμος: Μνήμες Τουρκοκρατίας», όπου έγιναν και οι βραβεύσεις των διακριθέντων στους διαγωνισμούς ζωγραφικής και μαντινάδας
Από την 198η επέτειο του ολοκαυτώματος του σπηλαίου Μελιδονίου
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ