ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ρέθυμνο: «Η Πόλη γιορτάζει τα Χριστούγεννα με τα παιδιά»

0

Τόπος Διεξαγωγής Εκδήλωσης: Παλιά Πόλη Ρεθύμνου

Στις 21 και 22 Δεκεμβρίου το Εργαστήριο Παιδαγωγικών Ερευνών και Εφαρμογών του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο πλαίσιο των διδακτικών ασκήσεων των φοιτητών του Π.Τ.Π.Ε., διοργανώνουν σε συνεργασία με τα Νηπιαγωγεία του Ρεθύμνου την παρουσίαση χριστουγεννιάτικων δρώμενων στην Πόλη μας.

Στόχος του εν λόγω Project είναι να συμβάλλει στη διερεύνηση της σύγχρονης μεταβαλλόμενης συνθήκης στο πεδίο των χώρων μάθησης και αγωγής του παιδιού, καθώς και σε μία νέα πολυφωνική θεώρηση της σχέσης του με την πόλη που θεμελιώνεται σε ένα οργανωμένο σύστημα σχέσεων και αλληλοεπιδράσεων μεταξύ ανθρώπων (γονέων, εκπαιδευτικών, παιδιών, φίλων, άλλων ενηλίκων), χώρων (σπιτιού, σχολείου, παιδικής χαράς, γειτονιάς, κ.ά.) και θεσμών (οικογένειας, δήμου, κοινότητας, κ.ά.), που τρέχουν μέσα στο χρόνο και τον τόπο.

Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων η παλιά πόλη του Ρεθύμνου θα φορέσει τα γιορτινά της και παρέα με τον Αϊ-Βασίλη, τα ξωτικά του, τους τάρανδους και όλους τους αγαπημένους χριστουγεννιάτικους ήρωες, θα περιμένει τους φίλους της με τις οικογένειές τους για να τους χαρίσει υπέροχες, γιορτινές στιγμές. Μικροί και μεγάλοι επισκέπτες θα ανακαλύψουν όλα τα "μυστικά" εργαστήρια παιχνιδιών και τα μαγικά μονοπάτια των Χριστουγεννιάτικων δρώμενων. Πολλές παραμυθένιες γωνιές, ποικίλες δράσεις και ξεχωριστές χριστουγεννιάτικες εμπειρίες που θα διαδραματίζονται σε κάθε της γωνιά, θα θυμίζει ένα μαγευτικό χριστουγεννιάτικο παραμύθι!

Η Πόλη γιορτάζει τα Χριστούγεννα με τα Παιδιά

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

α/αΔρώμενοΝηπιαγωγείοΤόπος υλοποίησηςΗμερομηνίαΠαρατηρήσεις
1«Τα Χριστούγεννα του κυρ-Φουρνάρη»14ο Νηπιαγωγείο ΡεθύμνουΠαραδοσιακός ξυλόφούρνος Στέφανος Ι. Αλεξανδρής, Τσαγρή 2821/12Δραματοποίηση της ιστορίας και εργαστήριο με τίτλο «Ετοιμάζουμε το Χριστόψωμο». Τα παιδιά αναβιώνουν ένα χριστουγεννιάτικο έθιμο που συναντάμε σε ολόκληρη την Ελλάδα. Παρασκευάζουν το Χριστόψωμο, ένα στρογγυλό ψωμί φτιαγμένο με διάφορα υλικά και περίτεχνα στολισμένο. Ψήνουν και μοιράζουν τα ψωμιά σε όλους τους παρευρισκόμενους!
2«Το δώρο της Παπλωματούς»4ο Νηπιαγωγείο ΡεθύμνουΩδείο Ρεθύμνου22/12Παράσταση και εργαστήριο. Κατασκευή μεγάλου παπλώματος - πάτσγουορκ με ευχές από μικρά υφάσματα, ζωγραφισμένα από τα παιδιά.!
3Η γέννηση του Χριστού6οΝηπιαγωγείο ΡεθύμνουΕκκλησία -Τέσσερις Μάρτυρες22/12Παράσταση της Γέννησης του Χριστού με τη συνοδεία της Χορωδίας Βυζαντινής Μουσικής. Εργαστήριο κατασκευής καρτών με θέμα τη Γέννηση. Στη συνέχεια θα απολαύσουμε παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο ρόφημα για μικρούς και μεγάλους από τη μεγάλη μας τσουκάλα, θα τραγουδήσουμε και θα χορέψουμε
4“Ένα δώρο για τον καθένα»9ο, Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου α΄ τμήμαΚέντρο Νέων Δήμου Ρεθύμνου, Πάροδος Γερακάρι 2421/12Παράσταση και εργαστήριο. Οι μικροί μας φίλοι καλούνται να σηκώσουν τα μανίκια τους, να φέρουν το κέφι και τη φαντασία τους και να βάλουν μπροστά το εργαστήρι παιχνιδιών, δημιουργώντας τα δικά τους παιχνίδια, σαν άλλοι βοηθοί του Αϊ-Βασίλη και να τα προσφέρουν σε αυτούς που έχουν ανάγκη!
5«Ο Άη- Βασίλης και η Ανακύκλωση»***

 

9ο , Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου β΄ τμήμαΠλατεία 25ης Μαρτίου, Παλιά Πόλη21/12Παράσταση και εργαστήριο.

Τα παιδιά, με αφορμή ένα παραμύθι, θα φτιάξουν μπάλες και κρεμαστά στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Πλατείας, αξιοποιώντας υλικά όπως εφημερίδα, χαρτοταινία, σπάγκος, κουμπιά, χρώματα, κορδέλες αλλά βάζοντας και μπόλικη χρυσόσκονη και φαντασία!

6«Η νύχτα που γεννήθηκε η αγάπη»13ο , Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου α΄ τμήμαΜουσείο Σύγχρονης Τέχνης22/12Παράσταση και Μουσικό εργαστήρι: Οι μικροί μας φίλοι κατασκευάζουν  μουσικά αστέρια με ευχές με αφορμή το παραμύθι!
7«Το αστέρι των Χριστουγέννων»13ο, Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου β΄ τμήμαΜουσείο Σύγχρονης Τέχνης22/12Παράσταση και εργαστήριο. Οι μικροί μας φίλοι κατασκευάζουν  μουσικά αστέρια με ευχές με αφορμή το παραμύθι!
8«Η μάγισσα Κουτουρού»Νηπιαγωγείο ΣταυρωμένουΠαραδοσιακό ζαχαροπλαστείο «Μόνα Λίζα-Νίκος Σκαρτσιλάκης», Παλαιολόγου 3622/12Παράσταση και εργαστήρι ζαχαροπλαστικής.

Οι μικροί μας φίλοι κατασκευάζουν  πεσκέσια, ζαχαρωτά μαντιναδάκια με αφορμή το παραμύθι και τα μοιράζουν σε όλους τους παρευρισκόμενους!

9.Χριστουγεννιάτικη παρέλαση μικρών και μεγάλων Αι Βασίληδων τα σοκάκια της πόλης. Τα παιδιά ψέλνουν παραδοσιακά κάλαντα με τη συνοδεία του Μουσικού Συλλόγου Ερωφίλη.  Χριστουγεννιάτικο παραδοσιακό γλέντι με χορούς και τραγούδια του τόπου μαςΤα παιδιά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί των νηπιαγωγείων, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου, τα μέλη του Μουσικού Συλλόγου ΕρωφίλουΠλατεία Ιεράς Μητρόπολης22/12 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:  Ευθυμία Γουργιώτου, Επίκουρη Καθηγήτρια Π.Τ.Π.Ε

Στοιχεία Επικοινωνίας (Τηλέφωνο & E-mail): 6937001419, [email protected]

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ