ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επίσημες τελετές του Συλλόγου Ρεθυμνίων της Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ»

0

Ο ιστορικός σύλλογος των αποδήμων Ρεθυμνίων της Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ»   , καθηκόντως και οφειλετικώς , ύστερα και από την μυσταγωγική εκδήλωση που πραγματοποίησε για πρώτη φορά στην ιστορία εντός του αύλειου χώρου της Ιεράς Μονής Αρκαδίου , συνεχίζει  την απόδοση τιμών  προς τους ήρωες της Αρκαδικής εθελοθυσίας στην Αθήνα  αφού ως γνωστόν έχει αφιερώσει το τρέχον έτος 2016 στην επέτειο των 150 ετών από την Αρκαδική εθελοθυσία (1866-2016) και έχει προγραμματίσει σειρά εκδηλώσεων, ως ακολούθως:

Α. Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών- κεντρική αίθουσα τελετών –ΗΜΕΡΙΔΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  4-11-2016

  1. Αποδεχόμενη το αίτημα του συλλόγου μας  η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε να εορτάσει για πρώτη φορά στην ιστορία του Πανεπιστημίου την θυσία του Αρκαδίου , ως «Εθνική Εορτή», δίνοντας μια άλλη διάσταση στο σημαντικό αυτό γεγονός ηρωισμού και αυτοθυσίας των Κρητών.

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα υπο τον τίτλο «Αρκάδι -150 Χρόνια από το Ολοκαύτωμα (1866-2016)»  που θα λάβει χώρα στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30), με τη σύμπραξη του συλλόγου μας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Έναρξη:  Η «Ρίμα του Αρκαδίου». Εκτέλεση: Ειρήνη Δερέμπεη και Κάρολος Κουκλάκης, διδάσκοντες του Μουσικού Γυμνασίου Παλλήνης.

Χαιρετισμός του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητή Μελετίου-Αθανασίου Δημοπούλου.

Χαιρετισμός του Προέδρου του ιστορικού Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ»  κ. Γεωργίου Ν. Βλατάκη, Νομικού & Θεολόγου.

Εισαγωγική ομιλία «Οι Κρητικές Επαναστάσεις ως επιστημονικό ζήτημα»,

Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Το Αρκάδι, η ιστορία και η θυσία του 1866»,

Εμμανουήλ Δρακάκης, Διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Το Αρκάδι στις εικαστικές τέχνες»,

Δημήτρης Παυλόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μουσική κατακλείδα:

«Ελληνικοί χοροί» του Νίκου Σκαλκώτα από το κουαρτέτο εγχόρδων της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων.

Δεξίωση στο εντευκτήριο του Πανεπιστημίου αίθουσα Κωστή Παλαμά επι της οδού Ακαδημίας 48 & Σίνα

Β. ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ

  1. Την Κυριακή 06 η Νοεμβρίου 2016

ΠολυΑρχιερατική Θεία Λειτουργία- Δοξολογία και Επιμνημόσυνη δέηση στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αθηνών  , ιερουργούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου , του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κου Ειρηναίου , του Σεβ. Μητρ. Μεσσηνίας κου Χρυσοστόμου ,του Σεβ. Μητρ. Μαντινείας κ. Αλεξάνδρου, Σεβ. Μητρ. Βελεστίνου κου Δαμασκηνού ως και άλλων Ιεραρχών , παρουσία του εξοχωτάτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κου Προκόπη Παυλόπουλου.                                          

Εν συνεχεία εν πομπή θα μεταφερθούμε από τη Μητρόπολη δια μέσω τη πλατείας Συντάγματος στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων.

Για πρώτη φορά θα παραστέκονται φρουροί Εύζωνες της Προεδρικής φρουράς με ενδεδυμένοι  την Κρητική Ενδυμασία σε ένδειξη τιμής , ύστερα από θετική ανταπόκριση στο αίτημα του συλλόγου μας.

Της πομπής θα προηγείται η μπάντα του πολεμικού ναυτικού, επίλεκτη διμοιρία στρατιωτών , ομάδα Ευελπιδων , η ιερή φλόγα του Αρκαδίου εντός φαναρίου, οι Σημαίες και τα λάβαρα των κρητικών σωματείων με προτεραιότητα στην Σημαία του Αρκαδίου όπου πιστό αντίγραφο έχουν υφάνει στον αργαλειό οι μοναχές της Ιεράς Μονής Αγ. Ειρήνης Ρεθύμνου.

Παλικάρια και κοπέλες ενδεδυμένες την κρητική ενδυμασία θα παραστέκονται ενώ ριζίτες θα τραγουδούν ριζίτικα μέχρι την άφιξη της πομπής  στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη.

Είμαστε βέβαιοι ότι ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ  θα αποτελέσει το σύνδεσμο πραγματοποίησης του δεύτερου Ρεθυμνιακού  συναπαντήματος υπο τον τίτλο «ΑΡΚΑΔΙ ΡΕΘΥΜΝΙΩΝ ΨΥΧΗΣ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΝ ΚΑΙ ΗΡΩΩΝ ΘΗΣΑΥΡΙΣΜΑ», αλλά και συναδέλφωσης όλων των Κρητικών Σωματείων, όπου γης .

Όλες οι εκδηλώσεις μας τελούν υπο την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της ευλογίας της Αυτου Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ