ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Μαρίνας στην Κούφη

0

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος η εορτή της Αγίας Μαρίνας, πολιούχου του Δ.Δ. Κούφης του Δήμου Ρεθύμνου. Την παραμονή 16 Ιουλίου τελέσθηκε ο μέγας Εσπερινός, προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ.κ. Ευγενίου και με τη συμμετοχή πολλών κληρικών την Ιεράς Μητροπόλεως μας.

ΜΕΓΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

Μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέσθηκε το βράδυ της π. Πέμπτης ο πανηγυρικός εσπερινός προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ.κ. Ευγενίου που πλαισίωναν ιερείς από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ρεθύμνου.

Μέρες τώρα ο π. Ρωμανός Αναστασιάδης, εφημέριος της ενορίας, ετοίμαζε την εκκλησία να δεχτεί τους πολυπληθείς προσκυνητές, που ευλαβούνται τη Χάρη της και κάθε χρόνο είτε στον εσπερινό, είτε στη Θεία Λειτουργία και πηγαίνουν να ανάψουν ένα κερί. Στο κήρυγμα του ο Επίσκοπος με μια μεστή ομιλία, αναφέρθηκε στην ζωή και στο έργο της Αγίας Μαρίνας αλλά δεν παρέλειψε να ζητήσει από τους πιστούς, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να μη χάσουν το θάρρος και την ελπίδα τους. Πλήθος πιστών προσήλθαν τόσο στον πανηγυρικό Εσπερινό, όσο και την κυριώνυμον ημέρα που τελέσθηκε η Θεία λειτουργία της Αγίας Μαρίνης, από τον Γενικό Αρχιερατικό π. Νικόλαο Νικηφόρο.

Μαρίνα = Θάλασσα και εμείς τα έχουμε κάνει θάλασσα

Ξεκινώντας το κήρυγμα του ο Ιεράρχης είπε ότι: «Το όνομα και μόνο αρκεί να μας δώσει πολλά μηνύματα. Το όνομα Μαρίνα στα λατινικά σημαίνει θάλασσα. Και τούτους τους καιρούς την χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο από ότι νομίζουμε και από ποτέ άλλοτε ίσως, μια και τα έχουμε κάνει θάλασσα. Και στην πνευματική μας ζωή και την εν γένει ζωή μας, και την ζωή του τόπου μας και την ζωή της πατρίδας μας και τις καθημερινές μας αναστροφές και σε αυτό που είμαστε και σε αυτά που κάνουμε. Και εάν έχουν ένα λόγο ύπαρξης οι Άγιοι, ειδικά σε τούτους τους καιρούς, είναι να μας  επαναφέρουν σε αυτό που πρέπει να είμαστε ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Να είμαστε μαζί , όχι μόνο στα εύκολα όπως μέχρι χθες , αλλά ιδιαίτερα τώρα στα δύσκολα και να κρατάμε ο ένας το χέρι του άλλου. Να κοιτάζουμε μπροστά , με ελπίδα που μας δίνει η πίστη μας στο Χριστό, ο Ορθόδοξος Πολιτισμός μας, τα ήθη μας και οι παραδόσεις μας. Αυτά που μας κράτησαν ζωντανούς. Δεν είμαστε για τα εύκολα αλλά προπάντων για τα δύσκολα μαθημένοι και πως ο Θεός μας έχει δώσει δυνάμεις και μάλιστα πολλές ανεξάντλητες και δεν πρέπει να χάνουμε το θάρρος μας. Είμαστε όλοι μονιασμένοι   παιδιά του ίδιου Θεού Πατέρα, που δεν περισσεύει κανείς και πρέπει να κρατάει ο ένας το χέρι του άλλο , γιατί πορευόμαστε αγαπητικά με ένα σκοπό, την σωτηρία όλων μας , που δεν περνάει από τον εαυτό μας αλλά μέσα από τον άλλον».

Αναντρανιστά!

Σε άλλο σημείο του κηρύγματος του ζήτησε από τον κόσμο να μη λυγίσει, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Τούτοι οι καιροί μας δίδουν εκτός από βάσανα και κόπους και ανέχειες και λύπες. Αλλά πολλές φορές μας δίδουν και μια μεγάλη δυνατότητα, να επανακινήσομε αρχές και αξίες που της παραμερίσαμε λίγο πριν, που τις ξεχάσαμε, που τις βάλαμε σε ένα ντουλάπι και δεν θέλουμε ούτε να τις θυμόμαστε. Να ξανασκεφτούμε τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει το γένος μας; Το ρωμαίικο; Το γένος των ορθοδόξων; Τι είναι αυτό που μας δίνει δύναμη κάθε φορά, σε κρίσεις, σε δοκιμασίες, σε υποδουλώσεις να στεκόμαστε αλληλέγγυοι και να ελπίζομε και τελικά να σηκώνομαι το κεφάλι; Όπως το περιγράφει μια όμορφη λέξη, αναντρανιστά! Αυτό σας παρακαλώ γιατί με λυπεί που πολλοί αδελφοί χάνουν την ελπίδα τους, ιδιαίτερα τούτο τον καιρό. Προς Θεού να κρατηθούμε όρθιοι, αυτό σας παρακαλώ πατρικά,, να κλείσουμε τα αυτιά μας σε εκείνους που μας θέλουν διχασμένους και να συμπορευόμαστε αδερφικά ως παιδιά του ίδιου Θεού Πατέρα. Για εμάς δεν υπάρχουν ούτε ξένοι , ούτε άνθρωποι πάνω στα πτώματα των οποίων μπορούμε να πατούμε για τα δικά μας συμφέροντα ή για τις δικές μας ιδιοτέλειες».

Ο πλούτος μας είναι στις καρδιές μας

Τέλος, ο κ.κ. Ευγένιος τόνισε ότι: «Έχω αγωνία μαζί με εσάς για όσα συμβαίνουν στον τόπο μας και σε εμάς και χωρίς εμάς. Σας παρακαλώ πατρικά με όλη μου την αγάπη, μην χάσετε το θάρρος σας , μην απελπιστείτε , ο πλούτος μας δεν ήταν , δεν είναι και δεν πρέπει να είναι στις τσέπες μας. Ο πλούτος μας είναι στις καρδιές μας και αυτόν τον πλούτο δε μας τον δάνεισε κανείς, δεν τον χρωστάμε σε κανένα παρά μόνο στον Χριστό».

Από την πλευρά του, ο εφημέριος π. Ρωμανός Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη κ.κ. Ευγένιο, που και φέτος τίμησε με την παρουσία του την εορτή της Αγίας Μαρίνας, και του ζήτησε να ευλογήσει τα παιδιά του συλλόγου και τις γυναίκες του χωριού που ετοίμασαν το παραδοσιακό κέρασμα που προσφέρθηκε στον κόσμο.

Τη γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπεριφεριάρχης κ. Μαίρη Λιονή, με τον σύζυγο της, καθηγητή ιατρικής κ. Χρήστο Λιονή και ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ