ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η εορτή Της Παναγίας της Ελευθερώτριας

0

Στην Παναγία την Ελευθερώτρια, που γιορτάζει  την 1η  Οκτωβρίου, τελέσθηκε  με κατάνυξη ο πανηγυρικός Εσπερινός, χοραστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου, τον οποίο πλαισίωσαν αρκετοί κληρικοί της Μητροπόλεώς μας. Ο Ναός αυτός  καλύπτει τις πνευματικές ανάγκες των κατοίκων της άνω Καλλιθέας και το κεντρικό κλίτος του είναι αφιερωμένο στην Παναγία την Ελευθερώτρια στο υπόγειο που βρίσκεται ο Ναός.  Ο Επίσκοπος μας, όπως εξομολογήθηκε προς τους πολυπληθές  εκκλησίασμα ,  Την παρακάλεσε να τον αξιώσει η Χάρη της Παναγίας, ώστε επί των ημερών του να αναγερθεί και να εγκαινιαστεί ο Ναός Της. Σε ένα κήρυγμα που καθήλωσε τους πιστούς ο Σεβ. Μητροπολίτης κ.κ. Ευγένιος αναφέρθηκε  αρχικά γιατί λέγεται η Παναγία η Ελευθερώτρια, ευχόμενος να ελευθερώσει  τον καθένα από ό,τι τον πονάει  και τον απασχολεί. Επίσης την παρακάλεσε να ελευθερώσει την πολυπόθητη πατρίδα μας, που και πάλι στενάζει, και τον λαό μας που πονεί και υποφέρει.

Ελευθερώτρια  των ψυχών μας πρώτα και έπειτα των σωμάτων και της πατρίδας  μας.

«Η Παναγία  η Ελευθερώτρια δεν ονομάσθηκε έτσι μόνο γιατί ελευθέρωσε το ευσεβές γένος μας κάποτε, δεν ονομάστηκε έτσι μόνο  γιατί στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας αναγνωρίστηκε ως Υπέρμαχος Στρατηγός. Και γι’ αυτό πολύ σοφά εκείνοι οι πρόγονοί μας καθιέρωσαν αυτή την ημέρα, την 1η Οκτωβρίου, να εορτάζεται η Αγία Της Σκέπη, η οποία βέβαια για τα ελληνικά δεδομένα μετατέθηκε λίγο αργότερα, την 28η Οκτωβρίου, για να ενωθεί με την εθνική μας εορτή. Και για να τιμάται τότε πάλι η Παναγία, αφού συνδέθηκε για μια ακόμη φορά με την πολύ πρόσφατη ιστορία μας. Τότε σε αυτό το γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή της δεύτερης εθνικής μας εορτής. Για  την εκκλησία απόψε και αύριο  είναι η γιορτή της Αγίας Σκέπης Της Παναγίας. Απόψε και αύριο είναι η γιορτή της  Υπερμάχου Στρατηγού του γένους, απόψε και αύριο είναι η γιορτή της Ελευθερώτριας. Της Ελευθερώτριας όχι τόσο από τους ορατούς μας  εχθρούς, από αυτούς που μας κυκλώνουν γύρω, από αυτούς που στέκονται προ των πυλών ή έξω των τειχών των πόλεών μας,  αλλά προπάντων της Ελευθερώτριας από κάποιους άλλους εχθρούς, που είναι μέσα μας. Τους εσωτερικούς μας εχθρούς, που είναι τα πάθη μας, τα οποία μας υποδηλώνουν σε μια άλλη δουλεία, που είναι οι πειρασμοί μας,  που είναι ο ίδιος ο διάβολος, ο οποίος θέλει να μας βγάλει από τον δρόμο του Θεού και να μας βάλει στους δικούς του δρόμους, με μοιραία την κατάληξη. Από αυτό μας ελευθέρωσε η Παναγία και γι’ αυτό εορτάζεται και ονομάζεται έτσι, ως Ελευθερώτρια. Ελευθερώτρια  των ψυχών μας πρώτα και έπειτα των σωμάτων και της πατρίδας μας. Ελευθερώτρια από ό,τι μας απασχολεί, Ελευθερώτρια από ό,τι μας προβληματίζει, Ελευθερώτρια από ό,τι μας πονεί,  Ελευθερώτρια από τις σωματικές και πρωτίστως από τις ψυχικές μας ασθένειες. Ελευθερώτρια από όλα εκείνα που ταλανίζουν πνευματικά τις υπάρξεις μας. Αυτό λοιπόν μας κάλεσε η Εκκλησία να θυμηθούμε απόψε στην γιορτή Της, προβάλλοντας μας αυτό Της το όνομα. Ξέρετε πολύ καλά  πως ο λαός μας έχει στολίσει την Παναγία με μυριάδες ονόματα. Αν ψάξει κανείς, αν διαβάσει, θα βρει χιλιάδες ονόματα από την ευσέβεια του λαού μας, τα οποία έχουν αποτελέσει κοσμήματα στο δικό Της όνομα. Αυτό όμως που απόψε και αύριο η Εκκλησία μας προβάλλει  έχει όλα αυτά και πολλά άλλα μηνύματα τα οποία δεν σας είπα σεβόμενος την κόπωσή σας».

 

Αγαπούμε πολύ την Παναγία μας για την συνεργία Της στην προσωπική μας σωτηρία.

 

«Θέλω να θυμάστε τούτο μόνο φεύγοντας. Πως η Παναγία μάς ελευθέρωσε από την δουλεία των παθών μας, πως η Παναγία μας χάρισε την ελευθερία, σαρκώνοντας, δια των αγνών αιμάτων Της και εκ Πνεύματος Αγίου, τον Χριστόν μας, που ήλθε να προσλάβει την φύση μας για να την θεώσει. Που ήλθε να γίνει  όπως εμείς, για να μας  δώσει την δυνατότητα να γίνουμε εμείς όπως Εκείνον. Γι’ αυτό την αγαπούμε πολύ την Παναγία μας, για την συνεργία Της στην προσωπική μας σωτηρία . Και γι’ αυτό ψάχνομε μύριες αφορμές, όπως κάναμε και απόψε, για να της εκφράσουμε το ευχαριστώ μας γι’ αυτό που έκανε και γι’ αυτό που είναι  σήμερα για όλους εμάς. Τι είναι δεν θα σας το πω εγώ. Ο καθένας το γνωρίζει προσωπικά και ίσως να μπορεί να το εκφράσει καλύτερα από εμένα. Καθεμιά και καθένας που είμαστε εδώ απόψε γνωρίζομε  προσωπικά τι είναι η Παναγία για αυτή ή για αυτόν και γι αυτό δεν χρειάζεται να το πούμε. Να την παρακαλέσουμε μόνο να γίνεται συνεχώς Ελευθερώτρια των ψυχικών μας δυνάμεων, Ελευθερώτρια των καρδιακών μας χώρων, Ελευθερώτρια των υπάρξεών μας, από ό,τι θέλει να μας υποδουλώσει, από το κοσμικό  φρόνημα, από την εκκοσμίκευση  που μας επιβάλει η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και από όλα τα άλλα που μας θέλουν πισθάγκωνα δεμένους στο φλούδι της γης και δεν μας θέλουν  να ανεβαίνουμε λίγο ψηλότερα».

 

Να την παρακαλέσουμε να ελευθερώσει την πολύπαθη πατρίδα μας, που και πάλι στενάζει, και τον λαό μας που πονάει και υποφέρει.

 

«Σας παρακαλώ πατρικά απόψε, που έχουμε την ευκαιρία αυτή να συνομιλούμε, για μια ακόμη φορά, μαζί με την Μητέρα του Θεού και Μητέρα όλων μας, να την παρακαλέσουμε να μας ελευθερώνει διαρκώς  από όλα αυτά που μας προβληματίζουν και να ελευθερώσει ιδιαίτερα την πολύπαθη πατρίδα  μας, που και πάλι στενάζει. Και τον λαό μας που πονάει, που υποφέρει, που κουράστηκε, που δεν αντέχει άλλο από αυτή την πίεση. Κάποτε αυτός ο λαός ζούσε με ιδανικά και έφτασε να ζει  με δανεικά. Ας γυρίσομε πίσω, πίσω ολοταχώς, και να επανεύρομε τα ιδανικά μας, για να μπορούμε να γίνουμε όπως είμαστε, φως σε αυτόν τον κόσμο που παραπαίει. Και μέσα σε αυτή την λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης, να μπορούμε να δώσουμε τον Ορθόδοξο Πολιτισμό μας και άλλους ανθρώπους να φέρουμε κοντά  στην αληθινή μας πίστη και άλλους ανθρώπους  να κάνουμε να αναγνωρίσουν στο Θεομητορικό Πρόσωπο της Παναγίας την Μεγάλη Μητέρα που σκεπάζει και αγκαλιάζει  στοργικά  όλους.

Χάρηκα απόψε για αυτόν τον εσπερινό που κάναμε μαζί και την παρακάλεσα  κάποτε να μας αξιώσει να φτιάξουμε το σπίτι Της, πάνω από εδώ, να ορθώσομε και να πυργώσομε εδώ την δική μας αγάπη προς Το Πρόσωπο Της. Και την παρακάλεσα να τελειώνει γρήγορα αυτή η «μετοικεσία Βαβυλώνος» της πατρίδας μας, για να μπορέσουμε να ανακάμψομε  και οικονομικά, για να μπορέσουμε να φτιάξομε αυτό το έργο και να το παραδώσομε στους μελλοντικούς. Της ζήτησα, και σας το εξομολογούμαι, να με αξιώσει επί των ημερών μου να φτιαχτεί αυτό το έργο στο Ρέθυμνο και να μην με πάρει από αυτό τον κόσμο, αν δεν το δω τελειωμένο  και εγκαινιασμένο. Αυτή την προσευχή κάνω και για όλους εσάς. Να μας αξιώσει η Χάρη Της κάποια στιγμή να δούμε το σπίτι Της φτιαγμένο και από εδώ ψηλά να ευλογεί και να σκεπάζει όλους  τους   Ρεθεμνιώτες, όλους εσάς, τα σπίτια  και τα παιδιά σας».      

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ