ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επιτυχημένο και ποιητικό «φλάς μομπ» από τη Δημοτική Φιλαρμονική Ρεθύμνου στην παραλία

0

ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ

www.ret-anadromes.blogspot.com

 Μια απρόσμενη έκπληξη περίμενε όσους βρέθηκαν στην παραλία τού Ρεθύμνου το Σάββατο το βράδυ, όταν τη συνηθισμένη κίνηση των ανθρώπων διέκοψε για λίγο μια απρόσμενη μουσική δράση, που έδωσε μια διαφορετική νότα στο σαββατιάτικο απόβραδο. Για μια φορά, ακόμα, στον τόπο μας είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και να απολαύσουμε από τη Φιλαρμονική τού Δήμου μας ένα πολύ πετυχημένο «φλάς μομπ»  (Flash Mob), που κατενθουσίασε τους εκατοντάδες Ρεθεμνιώτες, και κυρίως ξένους επισκέπτες τής πόλης μας, που βρέθηκαν, τη στιγμή εκείνη, στην παραλία. Πρόκειται για το ξενόφερτο με το αγγλικάνικο όνομα «φλάς μομπ» (Flash Mob = αστραπόχλος), που θέλει- σύμφωνα με την εξήγηση τού αγγλικού όρου- αυθόρμητα πλήθη (όχλος) να συγκεντρώνονται αστραπιαία σε δημόσιους χώρους, να κάνουν κάποιο μουσικό, χορογραφικό ή άλλο εικαστικό πρόγραμμα μπροστά σε ανυποψίαστους διαβάτες και αμέσως μετά εξαφανίζεται. Η συγκεκριμένη δράση έχει ως στόχο να καταδείξει τη δυναμική και την αποτελεσματικότητα των συλλογικοτήτων να παρεμβαίνουν και να αλλάζουν τη ρουτίνα της καθημερινότητας, έστω και για μια στιγμή.

Αυτό συνέβη και στις δέκα και μισή το βράδυ τού Σαββάτου, όταν στα έκθαμβα μάτια των περιπατητών τής παραλίας, ντόπιων και ξένων, εμφανίστηκε το ρυθμικό τέμπο ενός ταμπούρου, που τους έκανε περίεργους να σταματήσουν, να συγκεντρωθούν ένα γύρο και να παρακολουθούν περίεργα και εξεταστικά την μουσική δραστηριότητα, μέχρις ότου ένα- ένα και τα λοιπά όργανα τής Φιλαρμονικής, από διαφορετικές πλευρές το καθένα, να εμφανιστούν και να πάρουν ελεύθερες πάντα και χαλαρές θέσεις γύρω από το ταμπούρο- σύμφωνα και με την ψυχολογία και τη χαλαρή διάθεση, την ώρα εκείνη, του ρεθεμνιώτικου κοινού, που έκανε ραχατλίδικα τη βόλτα του ή έπαιρνε το ουζάκι του στις εκεί γύρω καφετέριες.

flash2

Η μουσική απέδωσε, με εντυπωσιακή καθαρότητα και ήχο    καλοδουλεμένο και πληθωρικό, το κομμάτι «Ο Χορός» (Κλείσε τα Μάτια) των Ονιράμα, του Θοδωρή Μαραντίνη, που συνόδεψε χορευτικά ομάδα αγοριών και κοριτσιών τής πόλης μας. Η ίδια παράσταση επαναλήφθηκε, μετά από μισή ώρα, και στην πλατεία τού Πλατάνου, παρά την Κρήνη Ριμόντι.

Το Ρέθυμνο, ασφαλώς, θα πρέπει να νιώθει ιδιαίτερα περήφανο για τη Φιλαρμονική του, ένα κορυφαίο μουσικό σύνολο, απαρτιζόμενο από Ρεθεμνιώτες μουσικούς- τους δασκάλους και τους μαθητές τους- που κοσμεί τον τόπο μας και δίδει στα παιδιά μας τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τις δυνάμεις και τα όνειρά τους στον χώρο τής Τέχνης και τής Μουσικής. Η Δημοτική μας Φιλαρμονική, δεμένη γερά με την ιστορία αυτού τού τόπου, έρχεται να συνδράμει αποφασιστικά στη μουσική Παιδεία τής πόλης μας, της πόλης των Τεχνών και των Γραμμάτων και να γνωρίσει καινούριες περιόδους μουσικής αυτάρκειας και ιστορικής συνέχειας. Γιατί πρέπει να τονιστεί στο σημείο αυτό ότι η ορχήστρα αυτή δεν είναι κάτι το ριζικά νέο, αλλά η ευτυχής απόληξη μιας ιδιαίτερα ευγενικής και επίπονης προσπάθειας πολλών δεκαετηρίδων- διαφόρων φιλόμουσων Ρεθεμνιωτών, που με τη φλόγα και το πάθος τους για τη μουσική Παιδεία αυτού του τόπου έδωσαν τη σημερινή μουσική πραγματικότητα, που το Ρέθυμνο την έχει ανάγκη και πρέπει πάση θυσία να συνεχιστεί. Να συνεχιστεί στη μνήμη των μελών τού περίφημου Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου- του σπουδαιότερου σωματείου που υπήρξε ποτέ στην πόλη μας- και του εκ των μελών του Μανόλη Νικ Γοβατζιδάκη, λαμπρού φιλόμουσου Ρεθυμνιώτη, καταρτισμένου και του ίδιου μουσικά, που με ενέργειές του, στα 1901, συγκροτήθηκε η πρώτη Φιλαρμονική τού Ρεθύμνου, αποτελούμενη από είκοσι όργανα, και με πρώτο μουσικοδιδάσκαλο τον Βασίλη Κουτσό από τον Πειραιά.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ