ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

5ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά Ρεθύμνου 2013 (4ος Γύρος)

0

Μόνος στην κορυφή του 5ου Διεθνούς Σκακιστικού Τουρνουά Ρεθύμνου, που συνδιοργανώνεται από το Δήμο Ρεθύμνου, το Σκακιστικό Όμιλο Ρεθύμνου, την Περιφέρεια Κρήτης (Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου) και το Επιμελητήριο Ρεθύμνης, έμεινε ο Μολδαβός γκρανμέτρ Ντμίτρι Σβετούσκιν μετά τις συναντήσεις του 4ου γύρου, όντας ο μόνος συμμετέχοντας με 4 νίκες. Ο Σβετούσκιν κέρδισε σε μια περιπετειώδη παρτίδα τον Ισραηλινό γκρανμέτρ Ταλ Μπαρόν και ξέφυγε μισό βαθμό από τους διώκτες του, έξι τον αριθμό, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται και ο πολυπρωταθλητής Ελλάδος Χρίστος Μπανίκας, που κέρδισε τον Μπερεζόβιτς, όπως επίσης και οι γκρανμέτρ Ντάβιντ (Ιταλία, κέρδισε το Σπύρο Σκέμπρη) και Μαϊόροβ (Λευκορωσία, κέρδισε τον Ινδό Κρίσνα), ενώ έδαφος έχασε ο Ρώσος γκρανμέτρ Αντρέι Ριτσάγκοβ, νικητής του πρόσφατου διεθνούς τουρνουά της Παλαιόχωρας, που ηττήθηκε από τον Ινδό Ανκίτ Ραζπάρα.

Ελπιδοφόρες εμφανίσεις κάνουν αρκετοί νεαροί ταλαντούχοι Έλληνες σκακιστές. Οι Γιάννης Σταυριανάκης και Νίκος Αγγελής διατήρησαν την επαφή τους με την κορυφή, σημειώνοντας ισοπαλίες με γκρανμέτρ, ενώ αξιοσημείωτες ήταν επίσης οι νίκες του Γιώργου Καλογριδάκη (επί του Αμερικανού Στούρτ), του Στέλιου Πετράκη (επί της Ελένης Στούμπου), του Αργύρη Παπαδόπουλου (επί του Κώστα Σούκου), του Άγγελου Καρκαλή (επί του Νορβηγού Σκάγκσεθ) και της Ευαγγελίας Καραβιτάκη (επί του Γιάννη Φροσινού). Συνολικά, στο πρώτο μισό του τουρνουά έχουν σημειωθεί αρκετές εκπλήξεις, στην πλειοψηφία τους από νεαρούς Ρεθυμνιώτες και Χανιώτες, κάτι που αντανακλά την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στις πόλεις αυτές από τα σωματεία και τους προπονητές τους.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις του τουρνουά ξεκινούν την Τετάρτη με ένα πάρτι με σκακιστική θεματολογία, όπου θα γίνει διαγωνισμός γνώσεων σκακιστικής ιστορίας – κάτι πρωτότυπο και ασυνήθιστο, που όμως έχει ήδη συναρπάσει τους συμμετέχοντες. Την Πέμπτη θα ακολουθήσει το παραδοσιακό ομαδικό τουρνουά γρήγορου σκακιού, στην Πλατεία Τίτου Πετυχάκη, ενώ την Παρασκευή αρκετοί από τους συμμετέχοντες θα διασκεδάσουν το κοινό με τις μουσικές δεξιότητές τους στο Σκακιστικό Στέκι. Κρίνοντας από την επιτυχία ανάλογων εκδηλώσεων στο παρελθόν, η συμμετοχή και το ενδιαφέρον του κόσμου για αυτές αναμένεται μεγάλο. Όλες οι εκδηλώσεις αυτές θα ξεκινήσουν μετά το τέλος των αγώνων, περίπου στις 23:00.

Το 5ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά Ρεθύμνου είναι μια συνδιοργάνωση του Δήμου Ρεθύμνου, του Σκακιστικού Ομιλου Ρεθύμνου, της Περιφέρειας Κρήτης (Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου) και του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης. Μεγάλοι χορηγοί της διοργάνωσης είναι η COSMOTE και η Ελληνική Βιομηχανία Περιβαλλοντικών Συστημάτων HELESI, το Café-Restaurant “Votsalo”-“Baja Beach”, το Σύλλογο Δρομέων Υγείας Ρεθύμνου και το φυσικό επιτραπέζιο νερό “Samaria”.

Οι αγώνες συνεχίζονται καθημερινά στις 17:30 στο Σπίτι του Πολιτισμού, με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες, και καλύπτονται διαδικτυακά από τον ιστοτόπο www.rethymnochess.gr. Εκεί μπορεί κανείς να βρει αποτελέσματα, κληρώσεις, βαθμολογίες, φωτογραφίες, παρτίδες, καθώς και να παρακολουθήσει ζωντανά την εξέλιξη των 10 σημαντικότερων παρτίδων σε ζωντανή μετάδοση.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ