ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ - Η πρώην επαρχία Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου από την αρχαιότητα έως σήμερα

0

Περιβάλλον - Αρχαιολογία - Ιστορία - Κοινωνία

Θέμα: Ορθή γραφή των ονομάτων των χωριών του Δήμου Αγίου Βασιλείου

Σε κάθε συνέδριο σημασία έχουν, ασφαλώς, οι καρποί που αυτό αφήνει για το μέλλον, ως παρακαταθήκη. Έτσι, και το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώσαμε για την επαρχία Αγίου Βασιλείου και σήμερα Δήμο Αγίου Βασιλείου (Πλακιάς, 2008) μας έχει αφήσει πλήθος πολύτιμων καρπών, που προέκυψαν τόσο μέσα από τις σπουδαίες ανακοινώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε αυτό από τους εβδομήντα έξι (76), Έλληνες και ξένους, συνέδρους, όσο και μέσα από τους τρεις πολύτιμους τόμους που συνοδεύουν τα «Πρακτικά» και έχουν, ήδη, γνωρίσει το φως της δημοσιότητας.

Μας θλίβει, όμως, το γεγονός ότι, και ύστερα από το μέγα αυτό για τον Δήμο μας εκδοτικό και επιμορφωτικό γεγονός, συνεχίζεται να παρατηρείται η γνωστή γλωσσική «αταξία» ως προς τη σωστή ορθογραφία ορισμένων ονομάτων χωριών του Δήμου μας. Είναι γεγονός ότι στο σύνολο των επτά (07) τόμων του Συνεδρίου μας- και μάλιστα στους δύο από αυτούς («Χωριά της πρώην Επαρχίας Αγίου Βασιλείου» και «Τοπωνυμικό»)- βασική επιδίωξη μας στάθηκε η πιστή τήρηση της ετυμολογικά ορθότερης άποψης τόσο στη γραφή των ονομάτων των χωριών του Δήμου μας, όσο και κάποιων άλλων λέξεων που δημιουργούν ορθογραφικά προβλήματα στη γραφή ορισμένων μικροτοπωνυμίων (όπως: σόχωρο-σώχωρο, βρομονερό- Βρωμονερό, μητάτο- μιτάτο κ.λπ.). Σκοπός μας ήταν να καθιερωθεί, τελικά, και να επικρατήσει η επιστημονικά και ιστορικά ορθότερη άποψη γραφής των τοπωνυμίων, με απόλυτο σεβασμό στη γλώσσα μας, το πολύτιμο αυτό δημόσιο αγαθό, για τη διαφύλαξη και προστασία του οποίου όλοι, από τον μικρότερο μέχρι τον μεγαλύτερο, έχουμε χρέος να φροντίζουμε επιμελώς και ο καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις του.

Για τον σκοπό αυτόν υπενθυμίζουμε αμέσως παρακάτω την ορθή γραφή του ονόματος του συνόλου των χωριών του δήμου μας, σημειώνοντας, πάντως, με έντονη γραφή τα ονόματα των χωριών εκείνων στα οποία, συχνά, συνεχίζεται «προκλητικά» να ακολουθείται η εσφαλμένη γραφή.

 1. Αγαλλιανός- Αγαλλιανού (όχι Αγαλιανού)
 2. Αγία Γαλήνη
 3. Αγία Πελαγία
 4. Άγιος Βασίλειος
 5. Άγιος Ιωάννης Καμένος (όχι Καημένος)
 6. Αγκουσελιανά
 7. Ακούμια
 8. Ακτούντα (όχι Αχτούντα)
 9. Άρδακτος (όχι Άρδαχτος)
 10. Ασώματος
 11. Βάτος
 12. Βρύσες (όχι Βρύσσες)

13. Γιαννιού

14. Δαριβιανά (όχι Νταριβιανά)

15. Δουμαεργειό (όχι Δουμαεργιό. Μακάρι να επικρατούσε η ιστορική αυτή ονομασία του χωριού έναντι της νεότερης Κεντροχώρι όχι Κεδροχώρι)

16. Δρύμισκος (όχι Δρίμισκος)

17. Καλή Συκιά

 1. Καρήνες (όχι Καρίνες)
 2. Κεραμές-Κεραμέ
 3. Κισσός
 4. Κοξαρέ (Ατσιπάδες, Κατσογρίδα, Μπαλέ όχι Μπαλαί ή Παλέ)
 5. Κρύα Βρύση
 6. Λαμπηνή (όχι Λαμπινή)
 7. Λευκόγεια
 8. Μαριού
 9. Μέλαμπες
 10. Μιξόρρουμα (όχι Μυξόρρουμα ή Μιξόρουμα)
 11. Μουρνέ
 12. Μύρθιος
 13. Ορνέ
 14. Παλαιόλουτρα
 15. Πλακιάς (Σελλιανός όχι Σελιανός)
 16. Πλατανές
 17. Ροδάκινο
 18. Σακτούρια (όχι Σαχτούρια)
 19. Σελλιά (όχι Σελιά)
 20. Σπήλι
 21. Φραττί (όχι Φρατί)
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ