ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας:Στόχος να μπει φρένο στις παραπλανητικές προσφορές - Δεν θα τις καταργήσουμε

0

Την πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει τάξη στο χάος των παραπλανητικών προσφορών και όχι να τις καταργήσει, εκφράζει σε συνέντευξή του ο υπουργός ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Ανάπτυξης «στόχος μας είναι να βάλουμε φρένο σε όλες τις παραπλανητικές τακτικές στα ράφια προς όφελος των νοικοκυριών αλλά και του υγιούς ανταγωνισμού».

«Σκοπός είναι να υπάρχουν σταράφια καθαρές και ουσιαστικές προσφορές» τόνισε ο κ. Σκρέκας υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την σημασία του ενημερωμένου καταναλωτή στη διαμόρφωση των τιμών και στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της ακρίβειας. Από κοινού θα δημιουργήσουμε ένα "ανάχωμα" στην αισχροκέρδεια, σημειώνει ο Κ. Σκρέκας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης υπενθύμισε ότι οι έλεγχοι είναι συνεχείς αναφέροντας ότι μόνο το τελευταίο διάστημα έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε 5 πολυεθνικές συνολικού ύψους 3,9 εκατ. ευρώ. Συνολικά έχουν γίνει περίπου 20.000 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πρόστιμα που προσεγγίζουν τα 8 εκατ. ευρώ από τα οποία έχουν εξοφληθεί ή βεβαιωθεί στις αρμόδιες ΔΟΥ περίπου 5,9 εκατ.

Αναλυτικότερα για τις προσφορές που υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ τύπου "1+1 δώρο" στα σούπερ μάρκερ ο κ. Σκρέκας είπε:

«Να το ξεκαθαρίσουμε για ακόμα μία φορά. Τάξη στο χάος των παραπλανητικών προσφορών θέλουμε να βάλουμε, όχι να καταργήσουμε τις προσφορές στα ράφια. Τις προσφορές που εμφανίζονται ως δελεαστικές ενώ με μια απλή μαθηματική πράξη διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για τρικ. Η άποψή μας είναι καθαρή.

Ναι στις προσφορές, όχι στην παραπλάνηση των καταναλωτών. Ο στόχος μας είναι να βάλουμε φρένο σε όλες τις παραπλανητικές τακτικές στα ράφια προς όφελος των νοικοκυριών αλλά και του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά.

Για παράδειγμα, δεν είναι τίμιο και «καθαρό» η μονή συσκευασία ενός προϊόντος να κοστίζει, φερ' ειπείν 5 ευρώ και ακριβώς δίπλα η συσκευασία των δύο να φέρει ένδειξη "1+1 δώρο" και να κοστίζει οκτώ ευρώ. Αυτό είναι από τα πολλά παραδείγματα. Ο σχεδιασμός μας επιδιώκει καθαρές και ουσιαστικές προσφορές, όχι ψεύτικες. Ο στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε με κάθε δυνατό τρόπο την εισαγόμενη ακρίβεια και την αισχροκέρδεια ώστε να στηρίξουμε την ελληνική οικογένεια και τους ευάλωτους συμπολίτες μας».

Για τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στα φαινόμενα αισχροκέρδειας ο υπουργός ανάπτυξης επικαλέστηκε και την δήλωση του πρωθυπουργού λέγοντας χαρακτηριστικά:

    «Τα πρόστιμα που επιβάλλονται έχουν σκοπό να υποχρεώσουν τις εταιρείες να συμμορφωθούν με τις επιταγές του νόμου που έχει ψηφίσει η κυβέρνησή μας κατά της αθέμιτης κερδοφορίας και την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας» είπε ο κ. Σκρέκας.

«Μόνο σε πέντε πολυεθνικές, το τελευταίο διάστημα, έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 3,9 εκατ. ευρώ. Συνολικά έχουν γίνει περίπου 20.000 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πρόστιμα που προσεγγίζουν τα 8 εκατ. ευρώ από τα οποία έχουν εξοφληθεί ή βεβαιωθεί στις αρμόδιες ΔΟΥ περίπου 5,9 εκατ. Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, να αναφέρουμε ότι μία από τις πολυεθνικές στην οποία πριν από λίγες ημέρες επεβλήθη πρόστιμο, την αμέσως επόμενη ημέρα πρόσθεσε 50 νέα προϊόντα στη λίστα της πρωτοβουλίας "Μόνιμη Μείωση Τιμής"», επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης.

 

cnn.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ