ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Αλλαγή τοπίου με μεταβιβάσεις "εξπρές" - Τι έρχεται από σήμερα

0

Αλλάζει, επί τα βελτίω, το τοπίο στις αγοραπωλησίες ακινήτων καθώς από σήμερα, Πέμπτη (01/06) ξεκινά η εφαρμογή μια σειράς από έξι παρεμβάσεις για τον περιορισμό της φορολογικής γραφειοκρατίας, και την απλοποίηση συναλλαγών και διαδικασιών.

Συγκεκριμένα:

    Ξεκινά σήμερα η ισχύς του νέου πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ, που είναι απαραίτητο για τις μεταβιβάσεις καθώς επιβεβαιώνει ότι την προηγούμενη 5ετία έχουν πληρωθεί όλοι οι φόροι που αναλογούν στο συγκεκριμένο ακίνητο (ΕΝΦΙΑ και ΦΑΠ), όπως επίσης και ότι τα στοιχεία του ακινήτου είναι σωστά και δεν έχουν απόκλιση τόσο από τα συμβόλαια, όσο και τα υπόλοιπα αποδεικτικά έγγραφα. Με τις νέες διατάξεις θα βεβαιώνεται στο πιστοποιητικό ότι στην περίπτωση της πώλησης το συγκεκριμένο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ (Ε9) και δεν απαιτείται για την έκδοσή τους ο αιτών να έχει καταβάλει ή να έχει νόμιμα απαλλαγεί από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΝΦΙΑ.

    Παράλληλα: Σε εφαρμογή μπαίνει η αυτόματη συμπλήρωση στοιχείων των ακινήτων στο Ε9 μέσω της νέας ψηφιακής εφαρμογής της ΑΑΔΕ. Πλέον, οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να τροποποιούν οι ίδιοι τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους στο Ε9  όταν προχωρούν σε κάποια αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου ή όταν κληρονομούν ακίνητα. Με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων που υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά θα ενημερώνεται αυτόματα το Ε9. Ωστόσο, θεσπίζεται η υποχρέωση επικαιροποίησης των στοιχείων του μεταβιβαζόμενου ακινήτου στο Περιουσιολόγιο – Ε9 πριν από την υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης ή δωρεάς ή γονικής παροχής ακινήτου μέχρι και στο επόμενο της μεταβίβασης έτος.

    Καταργείται, επίσης, το πιστοποιητικό  μη οφειλής από δωρεές-κληρονομιές. Ήταν υποχρεωτικό για τις δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής που εκδίδονται μέσω του myPROPERTY, όταν από αυτές δεν προκύπτει φόρος ή αυτός έχει εξοφληθεί. Τη θέση του παίρνει η ψηφιακή δήλωση από την πλατφόρμα myPROPERTY, συνοδευόμενη από μια απλή υπεύθυνη δήλωση για τη μη μεταβολή των στοιχείων.

    Παράλληλα επεκτείνεται η ψηφιακή υποβολή δήλωσης Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων από τους συμβολαιογράφους, όταν πρόκειται για σύνταξη του οριστικού συμβολαίου για τη μεταβίβαση ακινήτου, μετά από προσύμφωνο. Προϋπόθεση είναι το οριστικό συμβόλαιο να μην απέχει πάνω από δύο χρόνια από το προσύμφωνο.

    Στο μεταξύ από 1/11/ 2023 με τον «Ηλεκτρονικό Φάκελο Ακινήτου» θα διεκπεραιώνονται πλέον οι μεταβιβάσεις, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου» της ΑΑΔΕ. Η λειτουργία της πλατφόρμας αυτής έχει σκοπό την υποστήριξη των συμβολαιογράφων, των πωλητών και των αγοραστών στη σύναψη των συμβάσεων, μέσω της απλούστευσης και της ψηφιοποίησης της διαδικασίας συλλογής των 11 δικαιολογητικών που απαιτούνται για τη σύνταξη των σχετικών συμβολαιογραφικών εγγράφων.

    Σε σχέση με τη βεβαίωση ΤΑΠ, απλοποιείται η διαδικασία καθώς, μόλις με την προσκόμιση μόνο δύο ή τριών δικαιολογητικών στους δήμους θα εκδίδεται η βεβαίωση περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), που είναι υποχρεωτική για την μεταβίβαση. Η βεβαίωση ΤΑΠ εκδίδεται εντός πέντε ημερών με βάση τα στοιχεία που τηρεί ηλεκτρονικά ο δήμος και με τις νέες ρυθμίσεις θα ισχύει μέχρι το τέλος του έτους έκδοσής της.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη βεβαίωση ΤΑΠ

1. Για την περίπτωση ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου:

    Φωτοτυπία τελευταίου λογαριασμού ρεύματος μαζί με το αποδεικτικό εξόφλησής του

    Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας, και

2. Για την περίπτωση μη ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου:

    Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας

    Υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη για τη μη χρήση του ακινήτου

 

news247.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ