ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρωμές με χρεωστική αλλά και το… κινητό προτιμούν οι Έλληνες

0

 

Την διαρκή άνοδο της χρήσης των χρεωστικών καρτών ως βασικό μέσο πληρωμής αλλά και την ενίσχυση της δημοτικότητας του smartphone για τη διεκπεραίωση συναλλαγών στην Ελλάδα εντοπίζει πρόσφατη έρευνα της Focus Bari.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο σε δείγμα 1001 ατόμων, οι Έλληνες καταναλωτές πραγματοποιούν περίπου 29 στις 100 πληρωμές με χρεωστική κάρτα από ελληνική τράπεζα (πλαστικό) με δεύτερο πιο δημοφιλή μέθοδο τα μετρητά (23%).

Η χρήση της πιστωτικής κάρτας (πλαστικό) είναι σχετικά χαμηλά (8%), όμως είναι αξιοσημείωτο ότι οι αποκλειστικά ψηφιακοί τρόποι κινούνται σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, 14 στις 100 πληρωμές πραγματοποιούνται με μεταφορά χρημάτων μέσω e-banking ή mobile banking, 7% με χρεωστική κάρτα που είναι στο smartphone και 3% με πιστωτική κάρτα στο smartphone.

Επιπλέον, 6% των πληρωμών γίνεται με ψηφιακό πορτοφόλι όπως είναι το Google Pay ή το Apple Pay, ενώ η Revolut είναι στο 3%.

Οι Έλληνες καταναλωτές γνωρίζουν, κατά μέσο όρο 6,8 τρόπους πληρωμής με πιο γνωστούς τα μετρητά, την χρεωστική κάρτα (πλαστικό), την ηλεκτρονική μεταφορά χρημάτων, την πιστωτική κάρτα (πλαστικό), την προπληρωμένη κάρτα, τη χρεωστική αλλά και την πιστωτική κάρτα στο κινητό, τα ψηφιακά πορτοφόλια (Google Pay, Apple Pay), τις κάρτες της Revolut αλλά και το Payzy της Cosmote.

Από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο 3,9 τρόπους πληρωμής με τα μετρητά στην κορυφή (78%), τη χρεωστική κάρτα (πλαστικό) στο 72% και την ηλεκτρονική μεταφορά χρημάτων (67%). Το γεγονός ότι το 33% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί χρεωστική κάρτα στο κινητό ή κάποιο ψηφιακό πορτοφόλι είναι ένα σαφές δείγμα ότι το smartphone αποτελεί βασικό κομμάτι των συναλλαγών ενός σημαντικού αριθμού καταναλωτών.

Αξιοσημείωτο είναι όταν ρωτήθηκαν ποιος είναι ο τρόπος πληρωμής που χρησιμοποιούν συστηματικά, το 48% απάντησε χρεωστική κάρτα (πλαστικό) με τα μετρητά να έρχονται στη δεύτερη θέση με 40%.

Σε πολλές περιπτώσεις, η χρήση του τρόπου πληρωμής εξαρτάται και από τη φύση της συναλλαγής. Στο σούπερ μάρκετ πιο δημοφιλής τρόπος είναι η χρεωστική κάρτα (πλαστικό) με 49% και ακολουθούν με 36% τα μετρητά. Στην περίπτωση των λογαριασμών, στην κορυφή είναι η ηλεκτρονική μεταφορά χρημάτων (44%), την οποία προτιμούν και για τις συνδρομές (30%).

Το 27% απάντησε ότι ο πρώτος τρόπος πληρωμής είναι η χρεωστική κάρτα (πλαστικό) με τα μετρητά να ακολουθούν με 20% και στην τρίτη θέση τη χρεωστική κάρτα στο smartphone (11%). Από την άλλη πλευρά, όταν ρωτήθηκαν για τους τρεις κορυφαίους τρόπους πληρωμής που χρησιμοποιούν τα μετρητά ήταν στην κορυφή με 64% με τη χρεωστική κάρτα να ακολουθεί (56%) και την ηλεκτρονική μεταφορά να είναι στο 48%.

Όπως μάλλον αναμενόταν, οι νεαρές ηλικίες προτιμούν πιο σύγχρονους τρόπους όπως είναι οι κάρτες στο smartphone και τα ψηφιακά πορτοφόλια αλλά είναι αξιοσημείωτο πως και στις μεγαλύτερες ηλικίες τα ποσοστά χρήσης των ψηφιακών τρόπων πληρωμής είναι σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

cnn.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ