ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Οι οκτώ ωφελούμενοι του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών

0

Στο σχέδιο νόμου και τις διατάξεις που βρίσκονται υπό συζήτηση αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας πως «ωφελείται σχεδόν τo σύνολο της κοινωνίας, κυρίως όμως τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα».
Οι οκτώ «κατηγορίες» πολιτών που κερδίζουν από το νομοσχέδιο

1ον. Ωφελούνται συνταξιούχοι

Συγκεκριμένα, θεσπίζεται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 200-300 ευρώ σε συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς ωφελήθηκαν λίγο ή καθόλου από την μόνιμη αύξηση κατά 7,75% που ξεκίνησε να ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2023.

Αυτή η ενίσχυση καλύπτει περισσότερους από 1,1 εκατ. συνταξιούχους.

Το δημοσιονομικό κόστος της παρέμβασης ανέρχεται στα 280 εκατ. ευρώ.

2ον. Ωφελούνται αγρότες

Συγκεκριμένα, συνεχίζεται η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, και για το 2023, με στόχο τον περιορισμό του αυξημένου κόστους παραγωγής και τη στήριξη – όσο είναι εφικτό – της γεωργικής παραγωγής.

Επίσης, εισάγονται ρυθμίσεις για την επιτάχυνση και διευκόλυνση της διαδικασίας προκαταβολής επιχορήγησης αγροτικών εκμεταλλεύσεων για ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής, με σκοπό την υποστήριξη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Το δημοσιονομικό κόστος της παρέμβασης ανέρχεται στα 76 εκατ. ευρώ.

3ον. Ωφελούνται επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας

Συγκεκριμένα, παρατείνεται, έως το τέλος του έτους, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στις μεταφορές επιβατών, στον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού.

Το δημοσιονομικό κόστος της παρέμβασης ανέρχεται στα 246 εκατ. ευρώ.

4ον. Ωφελούνται ευάλωτες κοινωνικά ομάδες

Παρατείνεται, έως και το τέλος του έτους, η υπαγωγή σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, για τις γραμμές αιμοκάθαρσης, τους απινιδωτές και τα μέσα ατομικής υγιεινής και προστασίας.

5ον. Ωφελούνται φυσικά και νομικά πρόσωπα που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, συνεκτιμώντας όμως την ανάγκη διατήρησης της κουλτούρας πληρωμών, και με αίσθημα δικαίου απέναντι στους συνεπείς φορολογούμενους

Συγκεκριμένα, για όσους έχουν απολέσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων ή αυτές κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, δίνεται η δυνατότητα να τις αναβιώσουν, καταβάλλοντας 2 μηνιαίες δόσεις έως τις 31 Ιουλίου 2023, που αποσβένει παλαιές υποχρεώσεις, με σειρά παλαιότητας.

Για όσους φορολογούμενους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ή/και είχαν ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2021, που συνέχισαν να τις εξυπηρετούν έως σήμερα, αλλά δημιούργησαν νέες οφειλές, δημιουργείται ένα νέο σχήμα.

Έτσι, οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, μπορούν να ρυθμιστούν είτε σε 36 ή 72 δόσεις.

6ον. Ωφελούνται φυσικά πρόσωπα, στην καθημερινότητά τους

Η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων γίνεται σε οκτώ δόσεις, με την πρώτη μέχρι 31 Ιουλίου του 2023, και αν καταβληθεί εφάπαξ θα παρέχεται έκπτωση 3%.

Επίσης, καταργείται το πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος όταν η κύρια οφειλή, δηλαδή ο φόρος που προκύπτει προς καταβολή, ανέρχεται έως 100 ευρώ.

Τέλος, δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες οχημάτων αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας να προχωρήσουν σε άρση ακινησίας των οχημάτων τους, καταβάλλοντας τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας με βάση τους μήνες μετά την άρση ακινησίας.

7ον. Ωφελούνται στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, κατόπιν συμφωνίας με τα συναρμόδια Υπουργεία

Με νέο μισθολογικό καθεστώς, με νέες μισθολογικές κατατάξεις, με αυξήσεις μισθολογικών κλιμακίων σε αρκετά στελέχη τους.

Το δημοσιονομικό κόστος της παρέμβασης ανέρχεται στα 26 εκατ. ευρώ.

8ον. Ωφελούνται οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ

Συγκεκριμένα, όπως είχαμε δεσμευτεί και συμφωνήσει με τους εργαζόμενους, παρατείνεται η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου μέχρι το τέλος του 2023.

Παράλληλα, το Νομοσχέδιο εμπεριέχει και διατάξεις με έντονο μεταρρυθμιστικό πρόσημο.

    Χορηγείται παράταση 3 μηνών για την υποβολή νέων αιτήσεων στο καθεστώς του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για την προσέλκυση επενδυτών.
    Επεκτείνονται, και για το φορολογικό έτος 2023, τα κίνητρα για την επιλογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης με τη χρήση των υπηρεσιών παρόχων ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων.
    Προβλέπεται συγκεκριμένο ποσοστό παρακράτησης κατά τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού.
    Ρυθμίζονται θέματα που διευκολύνουν τις μεταβιβάσεις περιουσίας και παρέχουν τη δυνατότητα να υλοποιηθεί η αυτόματη δημιουργία ψηφιακής δήλωσης στοιχείων ακινήτων.
    Γίνεται ψηφιακά η έκδοση των παραστατικών διακίνησης αγαθών ενισχύοντας σημαντικά την τεκμηρίωση της διακίνησης αγαθών.
    Νομοθετούνται δράσεις ψηφιακού χαρακτήρα, με στόχο την περιστολή του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, όπως είναι η υποχρεωτική διασύνδεση των τερματικών Ηλεκτρονικής Μεταφοράς Κεφαλαίων στο σημείο πώλησης (EFT/POS) με την ΑΑΔΕ, με την επιβολή κυρώσεων σε διαφορετική περίπτωση.

 

cnn.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ