ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτόκια: Από τα χείλη της Λαγκάρντ "κρέμονται" οι δανειολήπτες

0

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοινώνει την Πέμπτη (2/2) τις αποφάσεις της μεταξύ άλλων και για την αύξηση των επιτοκίων, τα οποία με βάση αναλυτές εκτιμάται ότι θα ανέβουν κατά 50 μονάδες βάσης. Ωστόσο, το στίγμα αναμένεται να δώσει στις δηλώσεις της η Κριστίν Λαγκάρντ για το τι θα πράξει στη συνέχεια, ειδικά στο φόντο των δεδομένων για την πορεία του πληθωρισμού, ειδικά του δομικού που δείχνει τα "δόντια" του αλλά και των ενδείξεων για αποφυγή της ύφεσης στην Ευρωζώνη για φέτος.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο, καθώς, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, διαμορφώθηκε στο 8,5% από 9,2% έναν μήνα πριν. Παράλληλα, η οικονομία στη ζώνη του ευρώ απέφυγε το αρνητικό πρόσημα "γράφοντας" ένα οριακό αποτέλεσμα στο + 0,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2022, περιορίζοντας τους φόβους ύφεσης.

Γιαυτό έχει ενδιαφέρον το τι θα πει η επικεφαλής της ΕΚΤ μια και είναι "προεξοφημένη" μια αύξηση κατά μισή μονάδα των επιτοκίων της ΕΚΤ στο 2,5%. Το Διοικητικό Συμβούλιο, επίσης, αναμένεται επίσης να παρουσιάσει λεπτομερώς τα σχέδια μείωσης του χαρτοφυλακίου APP (πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων) κατά συνολικά 60 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου.

Να σημειωθεί ότι ο η Γερμανική επενδυτική τράπεζα Berenberg προέβλεψε ότι η ΕΚΤ «πιθανώς» θα επιβεβαιώσει την προηγούμενη καθοδήγησή της για περαιτέρω αύξηση 50 μονάδων βάσης στα μέσα Μαρτίου, ακολουθούμενη από περαιτέρω αυστηροποίηση το δεύτερο τρίμηνο. Η γερμανική επενδυτική τράπεζα τόνισε ότι, ενώ υπάρχουν θετικά σημάδια στον μετρούμενο πληθωρισμό, ο πιο… σκληρός πυρήνας, ο δομικός, δεν έχει κορυφωθεί ακόμη.

«Αναμένουμε από την ΕΚΤ να αφήσει ανοιχτό το μέγεθος και τον αριθμό των κινήσεών της στο δεύτερο τρίμηνο. Είναι ρίσκο να μιλήσουμε για μία μόνο τελική αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης το δεύτερο τρίμηνο και βλέπουμε τα επιτόκια καταθέσεων και κύριας αναχρηματοδότησης στα υψηλότερα επίπεδα 3,25% και 3,75%, αντίστοιχα, στις 4 Μαΐου», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, Holger Schmieding. «Σύμφωνα με το πρόσφατο μάντρα της ΕΚΤ “υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ πιθανότατα θα απωθήσει τις προσδοκίες της αγοράς ότι η τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει ξανά τα επιτόκια στα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2024», είπε ακόμα.

Πάντως, ο κ. Schmieding είπε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο πώς θα αποδοθεί λεκτικά το οτιδήποτε την Πέμπτη. «Η ΕΚΤ πιθανότατα θα επιβεβαιώσει ότι προχωρά με “σταθερό ρυθμό” (που σημαίνει 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο και πιθανώς και μετά) χωρίς να δεσμευτεί εκ των προτέρων για μια κίνηση 25 ή 50 μονάδες βάσης τον Μάιο», δήλωσε. «Αλλά καθώς τα επιτόκια θα είναι πλέον 50 μονάδες βάσης υψηλότερα από ό,τι στην τελευταία συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ, κάποιοι πιο μετριοπαθείς μπορεί να περιμένουν ότι η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει έναν ελαφρώς πιο ήπιο όρο από το “σημαντικά”».

Χθες πάντως, τη μικρότερη αύξηση επιτοκίου (κατά 0,25%) από τότε που άρχισε ο κύκλος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής ανακοίνωσε η Fed, όπως ακριβώς ανέμενε η Wall Street. Παρ' όλα αυτά, τόσο στη δήλωση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, όσο και στις δηλώσεις του προέδρου, Τζερόμ Πάουελ, τονίζεται η ανάγκη να συνεχισθούν οι αυξήσεις επιτοκίων για να αντιμετωπισθεί η πληθωρισμός. «Η περιοριστική πολιτική θα πρέπει να συνεχισθεί», τόνισε ο Τζ. Πάουελ, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού» και τονίζοντας ότι η Fed είναι ισχυρά δεσμευμένη στην επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό 2%.

Ο κ. Πάουελ υπενθύμισε ότι η Fed έχει αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 4,50% τον τελευταίο χρόνο. Σε δήλωσή τους, οι αξιωματούχοι της Fed επανέλαβαν τη διατύπωση που έχουν χρησιμοποιήσει από τον Μάρτιο: «είναι κατάλληλη η συνέχιση των αυξήσεων επιτοκίων». Αυτό θεωρείται ως ένδειξη ότι σκοπεύουν να αυξήσουν ξανά το επιτόκιο αναφοράς τους κατά την επόμενη συνεδρίασή τους τον Μάρτιο και ίσως και τον Μάιο.

news247.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ