ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα Πειραιώς: Εφικτός ο στόχος για νέα δάνεια 1,2 δις φέτος

0

Εντός του στόχου που έχει θέσει για το σύνολο της χρονιάς κινείται η καθαρή χρηματοδότηση της Τράπεζας Πειραιώς προς την πραγματική οικονομία, σύμφωνα με τις νέες εκταμιεύσεις δανείων που ολοκληρώθηκαν το πρώτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με όσα ενημέρωσε τους διεθνείς αναλυτές χθες το απόγευμα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Χρίστος Μεγάλου, το πρώτο τρίμηνο του έτους ξεκίνησε με νέα δάνεια 1,7 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε καθαρή πιστωτική επέκταση κατά 300 εκατ. ευρώ και κινείται προς την επίτευξη του ετήσιου στόχου για καθαρή χρηματοδότηση 1,2 δισ. ευρώ.

Σε σχετική ερώτηση για τις επιπτώσεις του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης, ο κ. Μεγάλου συμπλήρωσε ότι ο Μάρτιος ήταν ιδιαίτερα καλός μήνας σε ότι αφορά την χορήγηση νέων δανείων, όπως και ο Απρίλιος. «Δεδομένου μάλιστα ότι στο πρώτο τρίμηνο υπάρχουν περισσότερες αποπληρωμές και στο τελευταίο του έτους οι μεγαλύτερες εκταμιεύσεις, ο στόχος για καθαρή πιστωτική επέκταση κατά 1,2 δισ. ευρώ φέτος είναι απολύτως εφικτός» τόνισε ο κ. Μεγάλου.

Το προ φόρων αποτέλεσμα το 1ο 3μηνο 2022 διαμορφώθηκε σε κέρδη 542 εκατ., ενώ το προ φόρων αποτέλεσμα σε επαναλαμβανόμενη βάση ανήλθε σε κέρδος 416 εκατ. Το καθαρό αποτέλεσμα μετόχων του Ομίλου ανήλθε σε κέρδος 521 εκατ. το 1ο 3μηνο 2022, από ζημία 404 εκατ. ένα χρόνο πριν.

Στην αύξηση της κερδοφορίας συνέβαλε η άνοδος του επιτοκιακού εσόδου και των εσόδων από προμήθειες από δάνεια, μεταφορές κεφαλαίων, κάρτες και τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα. Τα κομμάτι από έσοδα από προμήθειες θα αυξηθεί περαιτέρω μέσω του σχεδίου ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου ακινήτων και της επενδυτικής τραπεζικής.
Μηδενική αύξηση κόκκινων δανείων

Αναφερόμενος στο μακροοικονομικό περιβάλλον σημείωσε ότι είναι νωρίς για να εκτιμηθούν πλήρως οι συνέπειες από τις πληθωριστικές πιέσεις που προκαλεί η σύγκρουση στην Ουκρανία, συμπληρώνοντας ότι ως τώρα δεν προκύπτουν ενδείξεις ουσιαστικής πίεσης στην εξυπηρέτηση δανείων λόγω έξαρσης του πληθωρισμού.

Όπως τόνισε ο κ. Μεγάλου το βασικό σενάριο της Τράπεζας Πειραιώς προβλέπει μηδενική αύξηση κόκκινων δανείων σε επίπεδο έτους. Αναλυτικά το α΄ τρίμηνο του 2022 είναι ιστορικά το τρίμηνο με τη χαμηλότερη τριμηνιαία εισροή νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (115 εκατ. ευρώ), οδηγώντας το κόστος των προβλέψεων για επισφάλειες στις 50 μονάδες βάσης, ιστορικό χαμηλό για το κόστος κινδύνου (CoR). Η Τράπεζα παρακολουθεί πολύ στενά τη συμπεριφορά των δανείων και μέχρι στιγμής δεν διαπιστώνει πίεση στην ομαλή εξυπηρέτησή τους. Για τα επόμενα τρίμηνα, η Διοίκηση θεωρεί εφικτό τον μηδενικό σχηματισμό νέων NPLs.

Στο δυσμενές σενάριο όμως, το οποίο περιλαμβάνει αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ, μείωση διαθέσιμου εισοδήματος δανειοληπτών άνω του 20% και επιπτώσεις που θα επηρεάσουν και τον μεταποιητικό τομέα, προβλέπεται αύξηση κόκκινων δανείων 100-150 εκατ. ευρώ από φυσικά πρόσωπα και άλλα τόσα από επιχειρήσεις. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε η διοίκηση της Πειραιώς στις ερωτήσεις των αναλυτών, δεν υπάρχουν ενδείξεις για ένα τέτοιο σενάριο.

Βάσει του business plan της Τράπεζας Πειραιώς και με την εξέλιξη μέχρι σήμερα, στο τέλος του έτους θα έχει επιτευχθεί δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω του 9%. Στο α΄ τρίμηνο 2022 ο δείκτης ΝΡΕ μειώθηκε στο 13% από 46% το α΄ τρίμηνο 2021. Τα εξυπηρετούμενα δάνεια ενισχύθηκαν στα 26,2 από 25,2 δις. ευρώ το α΄ τρίμηνο 2021.

Σε ό,τι αφορά το κόστος κινδύνου, η τυχόν επίπτωση από τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων θα είναι μικρή, στις 70 από τις 50 μ.β. σήμερα. Συνολικά το ύψος των προβλέψεων για το 2022 εκτιμήθηκε στα 650 εκατ. ευρώ (250 εκατ. οργανικές προβλέψεις, 100 εκατ. για ενίσχυση κάλυψης ειδικών υποθέσεων, 200 εκατ. για πωλήσεις χαρτοφυλακίων NPLs και 100 εκατ. για προμήθειες).

Οι επόμενες κινήσεις

Για την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρήστος Μεγάλου, ενημέρωσε τους διεθνείς επενδυτές ότι αναμένεται να πραγματοποιηθούν δύο τιτλοποιήσεις και τρεις συνθετικές τιτλοποιήσεις. Συγκεκριμένα όπως δήλωσε ο ίδιος οι τιτλοποιήσεις Sunrise 3 και Solar αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τα τέλη της χρονιάς.

Παράλληλα μια συνθετική τιτλοποίηση ναυτιλιακών χορηγήσεων (Ερμής 3) τελεί σε φάση ολοκλήρωσης και αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού κατά 400 εκατ. ευρώ. Ως το τέλος του έτους αναμένεται να διενεργηθούν δύο ακόμη συνθετικές τιτλοποιήσεις (Ερμής 4 και 5).

Συνολικά αναμένεται μείωση του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού κατά 700 εκατ. ευρώ.

Το απόθεμα των NPEs ανήλθε σε 4,7 δισ. ευρώ (-0,2 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση) και το NPE ratio σε 12,6%. Στο τέλος της χρονιάς προβλέπεται να υποχωρήσει κάτω από 3,5 δισ. ευρώ, χάρη στις τιτλοποιήσεις Sunrise 3 και Solar συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ και σε διαγραφές 300 εκατ. ευρώ. Η Τράπεζα Πειραιώς προβλέπει ουδέτερο NPE formation τα υπόλοιπα τρίμηνα.

Οι οργανικές προβλέψεις ανήλθαν σε 44 εκατ. ευρώ (CoR 50 μ.β) και ο συντελεστής κάλυψης NPE από προβλέψεις ανήλθε στο 44%. Η τράπεζα πήρε πρόσθετες προβλέψεις 152 εκατ. ευρώ για τις τιτλοποιήσεις Sunrise 3 και Solar που αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος της χρονιάς.

Σε ότι αφορά τα κεφάλαια επισημάνθηκε ότι το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς ο δείκτης CET1 έφτασε το 10%. Στο τέλος του έτους ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας αναμένεται να ξεπερνά το 16% (16,2% στο τέλος Μαρτίου).

news247.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ