ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Ανακούφιση για πολλούς, ψυχρολουσία για λίγους

0

Μειώσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν ακόμα και το 45%-50% για την πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων φέρνουν τα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ. Η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου γίνεται ορατή για τους περισσότερους ιδιοκτήτες με αξία περιουσίας άνω των 250.000 ευρώ, οι οποίοι τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων σήκωσαν το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής πληρώνοντας υπέρογκα ποσά. Και στις μικρές περιουσίες οι μειώσεις είναι σημαντικές ακόμα και σε αυτές που η τιμή ζώνης κατέγραψε σημαντική άνοδο κατά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου ο ΕΝΦΙΑ εκτοξεύτηκε. Οχι μόνο στις περιοχές που ήταν εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού (όπως για παράδειγμα στη Μύκονο, στην Ικαρία, στην Ιθάκη κ.α.) αλλά και στο κέντρο της Αθήνας, με τους ιδιοκτήτες να καλούνται να πληρώσουν 50%-60% ακόμα και 70% υψηλότερο φόρο.

Η γενική εικόνα όμως είναι θετική για τους φορολογουμένους καθώς ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ είναι ελαφρύτερος φέτος για 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων. Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι είδαν το εκκαθαριστικό του φόρου ακινήτων να ξεφουσκώνει πάνω από 20%, ενώ στους τυχερούς είναι περίπου 900.000 φορολογούμενοι οι οποίοι διαπίστωσαν ότι ενώ η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους έχει αυξηθεί, ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν φέτος είναι μειωμένος πάνω από 30%.

Η μείωση είναι αποτέλεσμα της διεύρυνσης των κλιμακίων και της κατάργησης του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ που οδήγησε σε μικρές και μεγάλες ελαφρύνσεις.

Για παράδειγμα, ο συντελεστής του βασικού φόρου κτισμάτων για τιμή ζώνης από 1.051 έως 1.500 ευρώ/τ.μ. διαμορφώνεται σε 2,80 ευρώ/τ.μ. αντί 3,70 που ίσχυε το 2021, δηλαδή μείωση 27%.

Για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.500 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 3,70 ευρώ/τ.μ., ενώ με το προηγούμενο καθεστώς για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.000 ευρώ ο συντελεστής ήταν 4,5 ευρώ/τ.μ. και από 2.001 έως 2.500 ήταν 6 ευρώ/τ.μ. Για παράδειγμα στη Ζ ζώνη του Δήμου Αγίου Δημητρίου η τιμή ζώνης από τα 1.100 ευρώ/τ.μ. αυξήθηκε στα 1.850 ευρώ/τ.μ. Ο συντελεστής υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ (όπως φαίνεται παραπάνω) παρέμεινε σταθερός. Ετσι, ο ΕΝΦΙΑ διαμερίσματος τρίτου ορόφου 82 τ.μ. παρέμεινε σταθερός στα 293,56 ευρώ παρά την αύξηση της τιμής ζώνης. Επίσης, στον Αγιο Αρτέμιο (Δήμος Αθηναίων) για διαμέρισμα 66 τ.μ. 2ου ορόφου (2002 κατασκευής) η τιμή ζώνης από 1.200 ευρώ/τ.μ. το 2021 έφθασε τα 1.850 ευρώ/τ.μ. το 2022. Ο ΕΝΦΙΑ από 199,14 ευρώ μειώθηκε στα 190,08 ευρώ (μείωση 4,5%).ΕΝΦΙΑ: Ανακούφιση για πολλούς, ψυχρολουσία για λίγους-1

    Μεγάλες αυξήσεις για το 3%-4% των ιδιοκτητών ακινήτων, κυρίως σε περιοχές που ήταν εκτός αντικειμενικών και σε όσες εκτινάχθηκε η τιμή ζώνης.

Μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται στο 3%-4% των ιδιοκτητών ακινήτων. Στη πλειονότητά τους είναι ιδιοκτήτες ακινήτων είτε σε περιοχές με πολύ μεγάλη αύξηση των τιμών ζώνης είτε σε περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων και των οποίων η φορολογία ήταν πολύ χαμηλή έως τώρα. Επίσης, υψηλότερο φόρο θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που διαθέτουν τουλάχιστον ένα ακίνητο αξίας άνω των 400.000 ευρώ, καθώς ενεργοποιούνται συντελεστές προσαύξησης που ανεβάζουν σημαντική τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Για περιουσίες έως 400.000 ευρώ εφαρμόζονται εκπτωτικοί συντελεστές από 10% έως 30% ανάλογα με το ύψος της περιουσίας, ενώ καταργούνται για τις μεγάλες περιουσίες. Πάνω από το ποσό των 400.000 ευρώ δεν υπάρχουν εκπτώσεις αλλά αντίθετα ενεργοποιούνται κλίμακες που προσαυξάνουν την τελική επιβάρυνση.

Στους μεγάλους κερδισμένους και οι ιδιοκτήτες οικοπέδων που βλέπουν όχι απλά να συρρικνώνεται ο ΕΝΦΙΑ αλλά σχεδόν να μηδενίζεται. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης οικοπέδου 340 τ.μ. στα Φάρσαλα από 50,66 ευρώ που πλήρωσε το προηγούμενο έτος θα πληρώσει φέτος μόλις 6,29 ευρώ. Και αυτό καθώς μειώθηκαν οι συντελεστές του βασικού φόρου οικοπέδων, έτσι ώστε το 91% των παλαιών ζωνών να έχει μείωση, το 7% να μείνει σταθερό και μόλις το 2% να δει αύξηση.

Σε 10 δόσεις

Η πρώτη δόση θα καταβληθεί μέχρι το τέλος Μαΐου του 2022, όπως προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή. Συγκεκριμένα, ο ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται σε έως 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 10 ευρώ, οι δε επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα και η τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.

Εκκαθαριστικά-σοκ σε γειτονιές του κέντρου

Αιφνιδιάστηκαν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων του κέντρου της Αθήνας από τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Kάτοικοι στο Μετς, στο Κουκάκι, ακόμη και στα Ανω Πατήσια, είδαν αυξήσεις που φθάνουν το 70% σε σύγκριση με τον περυσινό ΕΝΦΙΑ. Στις ανωτέρω περιοχές, οι τιμές ζώνης εκτινάχθηκαν συμπαρασύροντας και τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Και αυτό καθώς ο συντελεστής υπολογισμού του φόρου από 4,5 ευρώ το τ.μ. διαμορφώθηκε στο Κουκάκι στα 7,60 ευρώ ανά τ.μ. Συγκεκριμένα, η τιμή ζώνης από τα 1.700 ευρώ ανήλθε σε 3.100 ευρώ το τ.μ.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με διαμέρισμα στο Κουκάκι 104,48 τ.μ. πέμπτου ορόφου άνω των 25 ετών πλήρωσε το 2021 ΕΝΦΙΑ ύψους 388,35 ευρώ. Για το 2022 θα πρέπει να καταβάλει 655,88 ευρώ. Δηλαδή, ο φόρος αυξήθηκε κατά 68,8%. ΕΝΦΙΑ: Ανακούφιση για πολλούς, ψυχρολουσία για λίγους-2

Στο Μετς, η τιμή ζώνης από τα 1.400 ευρώ το τ.μ. ανήλθε σε 2.300 ευρώ το τ.μ. Ο συντελεστής υπολογισμού του βασικού φόρου για τα κτίσματα παρέμεινε σταθερός, αλλά αυξήθηκε για τα οικόπεδα. Με βάση τα ανωτέρω, ιδιοκτήτης μονοκατοικίας σε οικόπεδο 207 τ.μ. και με κτίσμα 126 τ.μ. (άνω των 25 ετών) καλείται να πληρώσει 832,45 ευρώ, ενώ το προηγούμενο έτος πλήρωσε 485,81 ευρώ.

Τo Airbnb όπως φαίνεται λειτούργησε αρνητικά για τους κατοίκους της περιοχής αυξάνοντας σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα την τιμή ζώνης, που είχε ως επακόλουθο και την αύξηση του λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ουδείς περίμενε στο οικονομικό επιτελείο την εξέλιξη αυτή, η οποία έγινε γνωστή με τη δημοσιοποίηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Οπως προαναφέρθηκε, και στα Ανω Πατήσια καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις. Για παράδειγμα, διαμέρισμα στα Ανω Πατήσια (Κυπριάδου) 87 τ.μ. άνω των 25 ετών, η τιμή ζώνης από τα 1.150 ευρώ αυξήθηκε στα 1.550 ευρώ το τ.μ. Ο ΕΝΦΙΑ το 2021 ήταν στα επίπεδα των 180,93 ευρώ και φέτος διαμορφώνεται στα 206,77 ή, διαφορετικά, αυξάνεται κατά 14,2%.

Με τον χρόνο να μετράει πλέον αντίστροφα για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φετινού ΕΝΦΙΑ (31 Μαΐου) οι φορολογούμενοι που διαπιστώνουν λάθη στον ΕΝΦΙΑ θα έχουν σύντομα τη δυνατότητα να τα διορθώσουν ώστε να μειώσουν τον φόρο με νέα εκκαθάριση που θα γίνει. Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ αποτυπώνει ό,τι ακριβώς έχει δηλώσει ο κάθε φορολογούμενος στο Ε9 για τα ακίνητά του, οπότε όποια λάθη εντοπίσει μπορεί να τα διορθώσει με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9, από την οποία θα προκύψει νέο διορθωμένο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ. Μετά την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9, εκδίδεται αυτομάτως νέο εκκαθαριστικό, εφόσον από τις αλλαγές προκύπτει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση έως και 300 ευρώ. Στις περιπτώσεις που από τις αλλαγές προκύπτει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του Taxisnet να προσκομίσει τα δικαιολογητικά (συμβόλαια κ.λπ.) στην εφορία, προκειμένου να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.

Η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή τροποποιητικών – διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες και θα είναι διαθέσιμη μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο», που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογούμενου στο σύστημα TAXISnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr.

kathimerini.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ