ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Kλειδώνει παράταση για τις μεταβιβάσεις με παλιές αντικειμενικές

0

Στην παράταση της προθεσμίας για την υπογραφή συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες προσανατολίζεται το Υπουργείο Οικονομικών. Η πρόταση που εξετάζεται προβλέπει ακόμα και δίμηνη παράταση όπως ζητούν οι φορείς που σχετίζονται με τις συναλλαγές και δικαιοπραξίες επί ακινήτων.

Η προθεσμία που έχει δοθεί εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου, σε 6 εργάσιμες ημέρες και σε συμβολαιογραφικά γραφεία, εφορίες, υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία επικρατεί το αδιαχώρητο. Οι επαγγελματίες έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά καθώς δεν μπορούν στο σύντομο χρονικό διάστημα που απομένει να διεκπεραιώσουν ένα μεγάλο όγκο συμβολαίων.

Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην έκδοση των δικαιολογητικών καταγράφονται στους δήμους, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν ακόμα και δύο μήνες για να λάβουν το πιστοποιητικό ΤΑΠ. Όσον αφορά την «Ταυτότητα Κτιρίου», η καθυστέρηση των συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης ακινήτων λόγω της αναμονής της έκδοσής της, είναι μεγαλύτερη των τριών μηνών καθώς οι μηχανικοί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν χρονικά στην έκδοσή της.

Mία παράταση θα διευκόλυνε και το έργο των εφοριών ,που δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν τον έλεγχο των δηλώσεων που υποβλήθηκαν πέρυσι. Μάλιστα,σήμερα ολοκληρώνεται η εκκαθάριση των χειρόγραφων δηλώσεων φορολογίας γονικής παροχής - δωρεάς που είχαν υποβληθεί μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου 2021 καθώς και των δηλώσεων φορολογίας φόρου μεταβίβασης ακινήτων και γονικής παροχής - δωρεάς που δεν μπορούσαν να υποβληθούν ως αρχικές στο myProperty .

Όσοι δεν προλάβουν την προθεσμία θα πληρώσουν φόρο μεταβίβασης με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οι οποίες ενεργοποιήθηκαν από την Πρωτοχρονιά σε 13.808 ζώνες σε όλη τη χώρα. Για τις περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες τράβηξαν την ανηφόρα ο φόρος μεταβίβασης είναι αυξημένος ακόμη και πάνω από 50% με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις να προκύπτουν για τις περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φόρα στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας των ακινήτων.

Mεγάλο το ενδιαφέρον

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέσω της πλατφόρμας myProperty υποβλήθηκαν πέρυσι ηλεκτρονικά 75.700 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων. Εάν προστεθούν και οι χειρόγραφες δηλώσεις που υποβλήθηκαν στις εφορίες τότε ο αριθμός των μεταβιβάσεων ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι αυξάνεται κατακόρυφα.

Ηλεκτρονική Ταυτότητα

Eως τις 31 Ιανουαρίου επιτρέπεται η κατάρτιση συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης ακινήτων με απλή βεβαίωση μηχανικού και όχι υποχρεωτικά με ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου. Aυτή τη στιγμή δεν προβλέπεται νέα παράταση που σημαίνει ότι από τον Φεβρουάριο θα είναι απαραίτητη για κάθε μεταβίβαση. Υποχρέωση για ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου έχουν όλα τα νέα κτήρια και οι διηρημένες ιδιοκτησίες για τα οποία εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες, τα παλαιότερα κτήρια ακόμα και τα αυθαίρετα κατά την περαίωση των δηλώσεων.

Ηλεκτρονική Ταυτότητα είναι ο φάκελος στον οποίο καταχωρούνται όλα τα στοιχεία των κτιρίων, αυτοτελών ή διηρημένων ιδιοκτησιών μαζί με τα στοιχεία των ιδιοκτητών, το ΚΑΕΚ, το ιστορικό αλλά και το περιεχόμενο των οικοδομικών αδειών, την ενεργειακή κλάση των κτιρίων, τις δηλώσεις ρύθμισης αυθαίρετων κατασκευών, τον τύπο στατικού ελέγχου της κατασκευής και τα τοπογραφικά στοιχεία του οικοπέδου ή γηπέδου, για τις εκτός σχεδίου περιοχές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις μηχανικών, το ελάχιστο κόστος για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στα 500 ευρώ, εφόσον ασφαλώς το εν λόγω ακίνητο είναι καθόλα νόμιμο και δεν φέρει καμία πολεοδομική παράβαση. Σε αντίθετη περίπτωση, το κόστος αναμένεται να είναι αισθητά μεγαλύτερο.

imerisia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ