ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρομάζει η νέα αύξηση σε ηλεκτρικό και πετρέλαιο - Στήνουν αναχώματα στην ακρίβεια

0

Οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με βασικό στόχο να αποφευχθεί ένα «μπουμ» στις τιμές των βασικών αγαθών. Οπως εκτιμούν, το κρίσιμο διάστημα είναι οι επόμενες μέρες σε πρώτη φάση, αφού τότε θα κορυφωθεί η ζήτηση για φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο, λόγω της βαρυχειμωνιάς που έρχεται.

Οπως εκτιμούν στην κυβέρνηση, εάν καταφέρουν να υπερβούν αυτόν το χρονικό σκόπελο, μπορεί να ατενίζουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Ηδη χρησιμοποιούν όλα τα διαθέσιμα μέσα προκειμένου να βάλλουν «τρικλοποδιές» στην έλευση της ακρίβειας.

Ολοι συμφωνούν ότι αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια δεν υπάρχει. Εκείνο που, όμως, μπορεί να γίνει κι εκεί έχει επικεντρωθεί η προσπάθεια, είναι να περιοριστεί η ένταση και ειδικά στα αγαθά εκείνα που απαρτίζουν το αποκαλούμενο καλάθι της νοικοκυράς.

Εκεί εκτιμούν στο οικονομικό επιτελείο ότι θα κριθεί η «μάχη»: στα αγαθά της καθημερινότητας, ρύζι, γάλα, καφές, ζυμαρικά, όσπρια, κρέας κ.λπ.

Συμφωνίες κυρίων

Στην προσπάθεια αυτή υπάρχει ανοιχτή γραμμή με τους εκπροσώπους των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, του χονδρεμπορίου και της βιομηχανίας και προωθούνται συμφωνίες κυρίως, που εκτιμάται ότι μπορεί να είναι περισσότερο αποτελεσματικές στην παρούσα στιγμή από οποιοδήποτε άλλο μέτρο, όπως για παράδειγμα η εντατικοποίηση των ελέγχων.

Το εν λόγω μέτρο θα χρησιμοποιηθεί μόνο εκεί που θα παρουσιαστεί έξαρση της ακρίβειας, είτε σε προϊόντα, είτε σε περιοχές, που δεν θα δικαιολογείται με βάση τα κοστολογικά δεδομένα.

Από την άλλη πλευρά στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν νέα εργαλεία αποτροπής των αυξήσεων, εργαλεία τα οποία όμως θα είναι συμβατά με την αυτά που έχει προωθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ετσι, λοιπόν, κάνοντας χρήση της εργαλειοθήκης, η κυβέρνηση προώθησε τροπολογία με την οποία διευρύνεται η περίμετρος των δικαιούχων της επιδότησης για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο.

Περισσότεροι στην επιδότηση για ρεύμα και φυσικό αέριο

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη ρύθμιση επιδότησης, θα συμπεριλαμβάνονται στο εξής όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας ανεξαρτήτως επιπέδου τάσης – συμπεριλαμβανομένων και των καταναλωτών αγροτικής χρήσης για τους οποίους περιορίζεται η κατανάλωση από την 1.8.2021 έως και 31.12.2021, καθώς και όλοι οι καταναλωτές φυσικού αερίου εκτός των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης φυσικού αερίου για παραγωγή θερμικής ενέργειας.

Κατά τα ισχύοντα δικαιούχοι επιδότησης είναι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλής τάσης και οι καταναλωτές αγροτικής χρήσης μέσης τάσης για την περίοδο από 1.8.2021 έως 31.12.2021 καθώς και οι οικιακοί καταναλωτές φυσικού αερίου αντίστοιχα.

Οι τιμές τραβάνε την... ανηφόρα

Στον αντίποδα αυτών, τα νέα από το μέτωπο των διεθνών τιμών σε ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο μόνο καλά δεν είναι.

Το ψυχολογικό φράγμα των 400 ευρώ/MWh «έσπασαν» οι χονδρεμπορικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, η τιμή χονδρεμπορικής της ηλεκτρικής ενέργειας έσπασε κάθε ρεκόρ, καθώς εκτοξεύτηκε πάνω από τα 400 ευρώ/MWh και συγκεκριμένα στα 415,94 ευρώ/MWh (day ahead price).

Αύριο, δηλαδή, οι προμηθευτές ρεύματος θα αγοράζουν τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζονται για τους πελάτες τους στην προαναφερόμενη μέση τιμή.

Υπενθυμίζεται πως το ανοδικό ράλι στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας τροφοδοτεί και το πανάκριβο φυσικό αέριο, που σήμερα κατέγραψε ακόμη ένα ρεκόρ, με τις τιμές των συμβολαίων παράδοσης Ιανουαρίου να εκτινάσσονται κατά 20% μέσα σε μόλις ένα 24ωρο (51% αύξηση σε 10 μέρες) και να φθάνουν τα 177 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν πριν από ένα χρόνο κινούνταν στα 17 ευρώ, δηλαδή στο ένα δέκατο των σημερινών τιμών.

Τέλος, η τιμή του βαρελιού του πετρελαίου Brent έφτασε σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας επταετίας και πλέον, κυρίως λόγω της κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων, των δυσχερειών στην προσφορά και την αύξηση της ζήτησης, παρά την εξάπλωση της παραλλαγής Ομικρον του κορονοϊού.

Η τιμή του βαρελιού Brent Βόρειας Θάλασσας ανερχόταν σε 87,30 δολάρια, ξεπερνώντας τα 86,74 δολάρια που είχε φτάσει την 30ή Οκτωβρίου 2014.

imerisia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ