ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος κύκλος πιστοποίησης ιδιωτών από τον ΕΦΚΑ

0

Νέο κύκλο πιστοποίησης, με στόχο την αύξηση των ιδιωτών δικηγόρων και λογιστών που θα συνδράμουν στη δύσκολη προσπάθεια μείωσης του αριθμού των εκκρεμών συντάξεων, ξεκινάει ο ΕΦΚΑ την ερχόμενη Τρίτη 1η Φεβρουαρίου. Mάλιστα, η διαδικασία προχωρεί υπό το βλέμμα των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, που στο πλαίσιο της 13ης και πλέον κρίσιμης αξιολόγησης θα κρίνουν και το πότε και πώς θα απαλλαγεί η ελληνική οικονομία από την ενισχυμένη εποπτεία.

Δυνατότητα συμμετοχής έχουν επιπλέον 1.200 νέοι συμμετέχοντες, με στόχο να ενταχθούν άμεσα στη διαδικασία έκδοσης συντάξεων, αλλά και οι περισσότεροι από 2.000 λογιστές και δικηγόροι που για διάφορους λόγους δεν πιστοποιήθηκαν στους προηγούμενους δύο κύκλους. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου. Εφόσον επιτύχουν, θα εγγραφούν και αυτοί στο μητρώο πιστοποιημένων επαγγελματιών για την έκδοση των συντάξεων.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες (δήλωση συμμετοχής/εξαίρεσης) που θα δοθούν από την επιτροπή εξετάσεων, οι οποίες θα αναρτηθούν τις επόμενες ημέρες στη σχετική πλατφόρμα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται πως ήδη 333 πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι έχουν ενταχθεί στη διαδικασία απονομής συντάξεων, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 50% των μόνιμων εισηγητών του e-ΕΦΚΑ που εκδίδουν συντάξεις.

    Στόχος, να ενταχθούν άμεσα στη διαδικασία έκδοσης συντάξεων – Την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου οι εξετάσεις.

Οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες επιλέγονται από τους ασφαλισμένους που υποβάλλουν για πρώτη φορά ηλεκτρονικά αίτηση συνταξιοδότησης στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr/el/syntaxioychoi/aitisi). Σε αυτή τη φάση μπορούν να αναλάβουν συνταξιοδοτικές αιτήσεις ασφαλισμένων του τ. ΙΚΑ, του τ. ΟΑΕΕ και του τ. ΟΓΑ.

Κατά την ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος συνταξιοδότησης εμφανίζονται στον ασφαλισμένο οι διαθέσιμοι πιστοποιημένοι επαγγελματίες. Κατόπιν, ο ασφαλισμένος επιλέγει τον πιστοποιημένο που επιθυμεί, ορίζει την ημερομηνία και την ώρα του ραντεβού, ενώ στη συνέχεια λαμβάνει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την επιβεβαίωση της ανάθεσης και του ραντεβού, προκειμένου να προσκομίσει τα σχετικά δικαιολογητικά.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 2021 ο ΕΦΚΑ κατέγραψε αύξηση της τάξης του 82% στην έκδοση νέων κύριων συντάξεων, συγκριτικά με το 2019. Ο συνολικός αριθμός των απονομών για το προηγούμενο έτος προσεγγίζει τις 225.000, καθώς μέχρι το τέλος Νοεμβρίου οι απονομές ανέρχονταν σε 201.375, ενώ με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις για τον Δεκέμβριο οι απονομές του μήνα θα αγγίξουν τις 23.000.

Βέβαια, συνολικά οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, ληξιπρόθεσμες και μη, κύριας σύνταξης, επικουρικής και εφάπαξ, μαζί με τις αιτήσεις για συντάξεις παράλληλης ασφάλισης αλλά και τις διεθνείς συντάξεις, ξεπερνούν τις 300.000.

 

kathimerini.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ