ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Ραντεβού τον Μάρτιο με την Εφορία για την υποβολή τους

0

Ραντεβού τον Μάρτιο δίνει η Εφορία με τους φορολογούμενους για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ να τρέχουν τις διαδικασίες για την πρεμιέρα η οποία έχει προγραμματιστεί νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Τον χρόνο υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Taxheaven.gr δήλωσε ότι συνεργάζεται με τον αρμόδιο υφυπουργό τον Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή «έτσι ώστε όχι μόνο εσωτερικά η ΑΑΔΕ να είναι έτοιμη να ανοίξει το σύστημα από τον Μάρτιο αλλά και όλοι οι αρμόδιοι φορείς (ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, Ελληνική Ένωση Τραπεζών) πολύ γρήγορα να ενσωματώσουν τα στοιχεία έτσι ώστε να διευκολύνουν το έργο των λογιστών». Μάλιστα, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες και να είναι όλα έτοιμα για το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των φορολογικών δηλώσεων τον Μάρτιο.

Σημειώνεται ότι ο Γιώργος Πιτσιλής έχει ήδη ζητήσει από τις επιχειρήσεις και τους φορείς του δημοσίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 στην ΑΑΔΕ τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και μερισμάτων για το φορολογικό έτος 2021. Με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών θα προσυμπληρωθούν στη φορολογική δήλωση τα στοιχεία για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2021 καθώς και οι φόροι που έχουν παρακρατηθεί.
Εξόφληση φόρου σε 8 -10 μηνιαίες δόσεις

Φέτος αναμένονται αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου εισοδήματος για τους φορολογούμενους που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα. Οι  τρεις διμηνιαίες δόσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος όπως δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας θα γίνουν 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται από τον Ιούλιο και την τελευταία το Φεβρουάριο. Δεν αποκλείεται να διατηρηθεί η έκπτωση φόρου  3% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος την καταβολή της πρώτης δόσης.

Το 2021 έκλεισε με πολύ μεγάλη αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών όχι μόνο συγκριτικά με το 2020 αλλά και συγκριτικά με το 2019. Έτσι, το οικονομικό επιτελείο κρίνει ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να παραμείνουν και μέσα στο 2022 «παγωμένα» τα πρόστιμα για την μη διενέργεια ηλεκτρονικών πληρωμών. Αυτό σημαίνει ότι επέστρεψε η απειλή του πέναλτι φόρου 22% για όσους δεν κατάφεραν πέρυσι να καλύψουν το 30% του εισοδήματος τους με δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικό χρήμα.

Κανονικά θα ισχύσουν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις και τα τεκμήρια διαβίωσης καθώς κρίνεται απαραίτητο να επανέλθει η πίεση ώστε να εμφανιστούν τα πραγματικά εισοδήματα των φορολογουμένων.

ethnos.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ