ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυβερνητικός «πονοκέφαλος» η εξίσωση δημοσιονομικής ισορροπίας και μέτρων στήριξης

0

Μία εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση επιχειρούν να λύσουν αυτή την χρονική στιγμή στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου. Και ποια είναι αυτή; Να κρατήσουν την ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να στηριχθεί η πραγματική οικονομία που πλήττεται από την Ομικρον και την ακρίβεια, αλλά και την ανάγκη για δημοσιονομική σταθερότητα, σε μία περίοδο που επιχειρείται η έξοδος από την αυστηρή εποπτεία και η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους αξιολόγησης.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που το σενάριο, το οποίο όντως έπεσε στο τραπέζι, για μείωση του ΦΠΑ σε κάποια βασικά προϊόντα «κάηκε» εν τη γενέσει του, αφού συνάντησε την κάθετη και ριζική αντίρρηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Κορυφαίος παράγοντας μάλιστα σημείωνε με νόημα πως «θα αποτελούσε αυτοκτονία αν προχωρούσαμε σε μία τέτοια κίνηση αυτήν τη στιγμή. Το μήνυμα που θα στέλναμε στις αγορές θα ήταν πολύ άσχημο».

Στήριξη των νοικοκυριών αλλά και της οικονομίας

Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχει η ανάγκη για στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών απέναντι σε Ομικρον και ακρίβεια. Στο οικονομικό επιτελείο προσπαθούν να βρουν την χρυσή τομή. Ηδη έχει ανακοινωθεί ένα πακέτο επιδότησης της διαφοράς σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο που εκτιμάται ότι αφενός θα δώσει μία ανάσα στα νοικοκυριά και αφετέρου ότι θα λειτουργήσει ως ανάχωμα σε περαιτέρω αυξήσεις των βασικών αγαθών.

Θα ακολουθήσει το αμέσως προσεχές διάστημα η ανακοίνωση του νέου πακέτου για επιχειρήσεις κυρίως της εστίασης και της διασκέδασης, που έχουν πληγεί από τα πρόσφατα περιοριστικά μέτρα.

Ταυτόχρονα, όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί δηλώνουν σε όλους τους τόνους πως είναι έτοιμοι να παρέμβουν όταν αυτό απαιτηθεί από τις συνθήκες και με γνώμονα πάντα το κοινωνικό συμφέρον, αλλά και το συμφέρον της οικονομίας.

Επόμενο στάδιο είναι οι συμφωνίες κυρίων, ένα εγχείρημα που έχει μεν αμφίβολο αποτέλεσμα, ωστόσο, είναι σίγουρο ότι κάτι θα προσδώσει. Σημαντικό βάρος θα δοθεί στα σούπερ μάρκετ που στην περίοδο της πανδημίας ήταν από τους μεγάλους, αν όχι οι μοναδικοί, κερδισμένοι. Θα τους ζητηθεί να απορροφήσουν στο μέτρο του δυνατού τις επερχόμενες αυξήσεις.

Γιατί κάηκε το σενάριο μειώσεων του ΦΠΑ

Από το υπουργείο Οικονομικών, όταν αναφέρονταν στο ενδεχόμενο μειώσεων στο ΦΠΑ τόνιζαν ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση για δύο βασικούς λόγους: Ο ένας είναι ότι είναι μεγάλο το δημοσιονομικό κόστος το οποίο στην παρούσα φάση θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει.

Ειδικά, μάλιστα, σε μία περίοδο που η Ελλάδα προσπαθεί να επιστρέψει στις αγορές και να βγει από το καθεστώς της αυστηρής εποπτείας θα ήταν σίγουρα ένα κακό μήνυμα προς τις αγορές και τους δανειστές.

Σήμερα το πρωί, μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έσπευσε να βάλει φρένο σε οποιεσδήποτε ανάλογες σκέψεις, λέγοντας ότι «δεν υφίσταται αυτήν τη στιγμή οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ». Επεσήμανε, δε, χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να εκτροχιάσουμε τον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο».

Στο ίδιο μήκος κύματος λίγη ώρα αργότερα και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, που ουσιαστικά ήταν αυτός που πυροδότησε το θέμα, τόνισε ότι «δεν είπα ποτέ ότι θα γίνει μείωση του ΦΠΑ. Είπα ότι εξετάζεται και αυτό το σενάριο. Αλλο το εξετάζεται, άλλο το θα γίνει. Η μείωση του ΦΠΑ έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και είναι και πολύ δύσκολη άσκηση ως προς το ποια προϊόντα θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει. Αρα, δεν είμαστε καθόλου προς αυτή την κατεύθυνση τώρα που μιλάμε».

Και κατέληξε: «έχουμε ακόμα πολλά άλλα μέτρα να θέσουμε σε κίνηση και θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την κυβέρνηση. Είμαστε πάνω από το πρόβλημα και δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του σε αυτή τη νέα μεγάλη διεθνή κρίση που μας συμβαίνει».

Τέλος, να σημειωθεί ότι αύριο το μεσημέρι ανακοινώνεται ο πληθωρισμός για το Δεκέμβριο, ο οποίος σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα υπερβεί για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, προ του 2010, το 5% και θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 5,2%.

kathimerini.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ