ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός: Προς αύξηση του ΑΕΠ το 2021 – Γρίφος τα τουριστικά έσοδα

0

Στην επί τα βελτίω αναθεώρηση της πρόβλεψής της για την πορεία του ΑΕΠ αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, αφού μια σειρά από στοιχεία και δείκτες αποδεικνύουν ότι η οικονομία βρίσκει ξανά τον ρυθμό της, μετά τις σημαντικές παρενέργειες που προκλήθηκαν από την υγειονομική κρίση.

Η όποια αναθεώρηση θα πραγματοποιηθεί αφού συμπληρωθεί και το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ώστε να υπάρξει ασφαλέστερη δημοσιονομική εικόνα για την πορεία του ΑΕΠ.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά, χθες, παράγοντα του οικονομικού επιτελείου που επισήμανε πως ακόμη τηρείται επιφυλακτική στάση, αφού «θέλουμε να είμαστε σίγουροι για την πορεία και του β' τριμήνου». Πάντως το ΑΕΠ φαίνεται να ενισχύεται από τις επενδύσεις, τις εξαγωγές και την κατανάλωση, στοιχεία που άλλωστε οδήγησαν σε μικρότερη ύφεση στο πρώτο τρίμηνο σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί.

Δεν αποκλείεται, εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, ο πήχης της ανάπτυξης από 3,6% να αναθεωρηθεί ακόμα και στο 4,8% που ήταν η αρχική εκτίμηση του υπουργείου Οικoνομικών.

Η Κομισιόν προβλέπει ανάκαμψη με ρυθμό 4,1% φέτος, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεσή της για τη Δημοσιονομική Πολιτική που θα δημοσιοποιηθεί περί τα τέλη Ιουλίου θα διατηρήσει την πρόβλεψή της για ανάπτυξη στο 4,2%.

Σημειώνεται ότι η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, σε ανάλυσή της μετά την ανακοίνωση από την ΕΛ.ΣΤΑΤ του ΑΕΠ του α' τριμήνου του έτους, αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στο 5,7% που είναι η πιο αισιόδοξη από τις προβλέψεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Για το β' τρίμηνο οι αναλυτές της τράπεζας προβλέπουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 12,3% σε ετήσια βάση και, στη συνέχεια, αυξήσεις 8,5% το γ' τρίμηνο και 5,2% το δ' τρίμηνο.

«Γρίφος» τα τουριστικά έσοδα

Τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο αυτή τη στιγμή στο οικονομικό επιτελείο προκαλούν τα τουριστικά έσοδα. Με τους παράγοντες του τουρισμού να κάνουν λόγο για αναθεώρηση επί τα χείρω του στόχου για 40%-50% των τουριστικών εσόδων του 2019, μετά την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού να παρατείνει το lockdown έως τις 19 Ιουλίου, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων της ινδικής μετάλλαξης, στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν τις εξελίξεις και ευελπιστούν ότι θα ανατραπούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις.

Ωστόσο οι κρατήσεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, τα νέα από τη βρετανική αγορά προκαλούν απογοήτευση για την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν, ενώ ο κίνδυνος να πέσουν οι εισπράξεις ακόμα και κάτω από το 40% των εισπράξεων του 2019 είναι υπαρκτός. Εάν οι τουριστικές εισπράξεις το 2021 ανέλθουν στο 50% των εισπράξεων του 2019, θα προκληθεί αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 2,90%, αύξηση της απασχόλησης στην οικονομία κατά περίπου 3,19% και αύξηση των συνολικών εισαγωγών περίπου 2,21%.

Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικούς καταλύτες που θα στηρίξουν τη δυναμική της ανάπτυξης το 2021 και εάν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως ανέμενε η κυβέρνηση, τότε οι επιπτώσεις θα αποτυπωθούν και στο ΑΕΠ.

imerisia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ