ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί οι ξένοι επενδυτές ψηφίζουν Ελλάδα;

0

Μπορεί οι οίκοι αξιολόγησης να διατηρούν ακόμη την Ελλάδα σε βαθμίδα που δεν είναι επενδυτική, ωστόσο οι αγορές και οι επενδυτές δεν έχουν την ίδια άποψη και θεωρούν την χώρα ως ένα ασφαλή επενδυτική προορισμό.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο όλες οι εκδόσεις του τελευταίου έτους έχουν σημειώσει επιτυχία, ξεπερνώντας και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις. Η τελευταία μάλιστα έκδοση, του 10ετούς την περασμένη Τετάρτη ήρθε να αποδείξει του λόγου το αληθές.

Προσφέρθηκαν από ξένους επενδυτές, κατά κύριο λόγο θεσμικούς, πάνω από 30 δις ευρώ.

Από την στιγμή που η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές, μετά την είσοδό της στα μνημόνια, έστω και σε δοκιμαστικό στάδιο – κάπου στο μακρινό 2014 - επί υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα είχαμε πάρει 3 δισ. μέσω 5ετούς ομολόγου και με επιτόκιο 4,95%. Τότε είχαν προσφερθεί 20 δις ευρώ.

Να σημειωθεί ότι εκείνη την εποχή υπήρχε η αίσθηση ότι η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια. Οι εποχές άλλαξαν και η επόμενη έκδοση τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου, ενώ είχαν μεσολαβήσει οι ευρωεκλογές, η χώρα βγήκε στις αγορές και ζήτησε 3 δις για μία 3ετία.

Της προσφέρθηκαν μόλις 3 δις, πήρε τα μισά και κάπου εκεί σταμάτησαν οι εκδόσεις. Ακολούθησε το 2015, για να βγει ξανά η Ελλάδα στις αγορές τον Ιούλιο του 2017 με 5ετές ομόλογο. Το επιτόκιο ήταν 4,625%, αλλά οι προσφορές 6,5 δις και πήραμε κάτι λιγότερο από τα μισά, δηλαδή 3 δις.

Ανάλογα χαμηλές ήταν οι προσφορές που υπήρξαν και στις άλλες εκδόσεις.

Το καλοκαίρι του 2019, το υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ προχώρησαν στην πρώτη έκδοση με 7ετές ομόλογο. Συγκεντρώθηκαν 12,5 δις. Οι προσφορές σταδιακά άρχισαν να αυξάνονται.

Και φτάνουμε στον Ιανουάριο του 2021, όταν και εκδόθηκε το 10ετές ομόλογο για το οποίο προσφέρθηκαν 29 δις. Στην τελευταία επανέκδοση προσφέρθηκαν 30,5 δις.  

Σημαντικό επίσης στοιχείο είναι η ποιότητα των επενδυτών που έρχονται στις τελευταίες εκδόσεις. Στην συντριπτική τους πλειονότητα ήταν θεσμικά χαρτοφυλάκια και ελάχιστα hedge funds.

Γιατί οι ξένοι επενδυτές ψηφίζουν Ελλάδα;

Ο πρώτος είναι ο αυτονόητος:

  1.     Όλοι θέλουν να έχουν καλές αποδόσεις και πλέον τις κυνηγούν μανιωδώς, δεδομένου ότι το σχεδόν 0,9% για δέκα χρόνια πολύ δύσκολα το βρίσκεις, αφού στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης η απόδοση για ομόλογα τέτοιας διάρκειας είναι αρνητικά.
  2.     Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι ξένοι πιστεύουν πως η Ελλάδα πλέον βρίσκεται σε σωστή τροχιά και δεν την φοβούνται για την επόμενη ημέρα, παρά το ότι ακόμη δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα. Αυτό όμως δεν φαίνεται να φοβίζει τους ξένους επενδυτές οι οποίοι έρχονται και τοποθετούνται στα ελληνικά ομόλογα και μάλιστα με … ενθουσιασμό.

Η επιτυχία της έκδοσης σχολιάστηκε και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος και με tweet τόνισε «άλλο ένα σημάδι εμπιστοσύνης στην ελληνική ανάκαμψη και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές μας. Σήμερα εκδώσαμε ένα 10ετές ομόλογο με απόδοση περίπου 0,9%. Η χώρα δανείζεται με ρεκόρ χαμηλών επιτοκίων».

Όμως και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένος. Δήλωσε χαρακτηριστικά «οι σημερινές εκδόσεις – αναφέρεται και σε αυτή των εντόκων που είχε αρνητικό επιτόκιο 0,31% -  επιβεβαιώνουν ότι η χώρα κερδίζει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και επιστρέφει, σταδιακά, στην πλήρη κανονικότητα».

Η ακτινογραφία της έκδοσης του 10ετούς

Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 30 δις. με το επιτόκιο να διαμορφώνεται τελικά στο 0,88%, ενώ είχε ξεκινήσει από την περιοχή του 1%

Την έκδοση είχαν αναλάβει να διεκπεραιώσουν BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs, ΗSBC, JP Morgan και Nomura.

Ο αρχικός στόχος του ΟΔΔΗΧ και του υπουργείου Οικονομικών ήταν η άντληση 2 δις, αλλά οι ισχυρή προσφορά οδήγησε τελικά στην άντληση 2,5 δισ. ευρώ. Στην έκδοση του Ιανουαρίου το επιτόκιο είχε κλείσει στο ιστορικό χαμηλό του 0,807%, με κουπόνι στο 0,75% ενώ ο όγκος των προσφορών ξεπέρασε τα 29 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την κατανομή, το 69% κατευθύνθηκε σε real money investors, το 22% σε τράπεζες, το 6% σε hedge funds, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 3% κατέληξε σε κεντρικές τράπεζες. Επιπλέον το 92% της επανέκδοσης του ομολόγου κατέληξε στα χέρια ξένων επενδυτών και μόλις το 8% σε Έλληνες επενδυτές και τράπεζες. Συγκεκριμένα, το 24% της έκδοσης το απέκτησαν επενδυτές με έδρα τη Βρετανία, το 19% με έδρα τη Γαλλία, με τη Γερμανία να ακολουθεί στο 13%, τις σκανδιναβικές χώρες στο 9%, την Ιταλία στο 8% και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθούν.

Bloomberg: Περιζήτητος δανειολήπτης στην Ευρώπη η Ελλάδα

H Ελλάδα «εδραιώνει τη θέση της ως ένας από τους πλέον περιζήτητους δανειολήπτες στην Ευρώπη», σημειώνει χαρακτηριστικά το Bloomberg, το οποίο, σχολιάζοντας την έκδοση του 10ετούς ομολόγου, τονίζει ότι τα ελληνικά ομόλογα κατέγραψαν  «ισχυρότερη ζήτηση από ποτέ».

«Η χώρα συγκέντρωσε προσφορές ύψους 30 δισ. ευρώ για την πώληση ομολόγων 2,5 δισ. ευρώ, λήξης 2031, μία ημέρα πριν από την απόφαση της ΕΚΤ για την πολιτική ρευστότητας που θα ακολουθήσει. Οι προσφορές, που υπερβαίνουν κατά 11 φορές το ποσό της έκδοσης, ξεπέρασαν το προηγούμενο ρεκόρ του Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατά 1 δισ. ευρώ», παρατηρεί το Bloomberg.

Οι οίκοι αξιολόγησης αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουν τις αγορές και θα δώσουν στην Ελλάδα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμολογία. Αυτό αναμένεται να συμβεί σταδιακά μέσα στο 2022, αλλά κάποιοι αναλυτές σημειώνουν ότι ίσως αυτή την φορά αντιστράφηκαν οι ρόλοι και οι επενδυτές δεν ακολούθησαν τους οίκους, αλλά οι οίκοι θα ακολουθήσουν τους επενδυτές.

imerisia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ